1 maja 2004 roku Polska stała się krajem członkowskim Unii Europejskiej, a trzy miesiące później działalność rozpoczęła Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, dziś znana jako Akademia Łomżyńska. W ramach świętowania 20-lecia Polski w UE nasza uczelnia przygotowała szereg imprez, wśród których nie zabrakło wydarzenia organizowanego przez Dział Współpracy z Zagranicą.
W ramach Dni Otwartych Funduszy Europejskich w Domu Studenta Rubikon 11 maja 2024 roku, przy ul. Wiejskiej 16A, odbyło się wyjątkowe wydarzenie, podczas którego zagraniczni studenci prezentowali tradycyjne potrawy swoich krajów. Tegoroczni uczestnicy programu Erasmus+ z Hiszpanii, Włoch, Turcji, Gruzji i Kirgistanu przygotowali degustacje swoich narodowych specjałów, takich jak kirgiski Plov, hiszpańska Tortilla de patatas, włoskie Tiramisù i Focaccia, gruzińskie Khachapuri oraz tureckie Mercimek Köftesi, Kısır, Çökertme kebabı, Şekerpare, Çiğköfte i Lahmacun.
Studenci zaprezentowali także prezentacje o kulturze i tradycjach kulinarnych swoich krajów. Organizatorzy zadbali natomiast o muzykę charakterystyczną dla prezentowanych krajów, tworząc niepowtarzalną atmosferę międzynarodowej integracji. Wydarzenie, które trwało dwie godziny, spotkało się z entuzjastycznym odbiorem i stanowiło doskonałą okazję do poznania różnorodnych kultur oraz smaków.
Serdecznie zapraszamy na kolejną edycję w przyszłym roku!