- studia I stopnia
- 7 semestrów
- tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
- absolwent uzyskuje tytuł inżyniera
Cel studiów
Nadrzędnym celem kształcenia na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności I stopnia jest wykształcenie przyszłych pracowników mających wiedzę, umiejętności zawodowe i kompetencje społeczne zgodnie z kwalifikacjami na poziomie 6 PRK, niezbędne do realizacji zadań związanych z produkcją i przetwarzaniem żywności, przede wszystkim w zakresie:
- przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności, z uwzględnieniem uwarunkowań prawnych dotyczących bezpieczeństwa i autentyczności żywności oraz jej certyfikacji;
- kompetencji technologicznych przydatnych w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się produkcją i obrotem żywności oraz jej kontrolą i certyfikacją;
- kompetencji technologicznych i organizacyjnych ułatwiających budowanie, wdrażanie
i zapewnienie ciągłości funkcjonowania systemów zapewnienia jakości żywności; - wykształcenia i ukierunkowania wiedzy i umiejętności pozwalających kontynuować naukę na studiach II stopnia.
Co zyskujesz po studiach
- wiedzę na temat przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności,
z uwzględnieniem uwarunkowań prawnych dotyczących bezpieczeństwa i autentyczności żywności; - zrozumienie zjawisk i procesów zachodzących w trakcie produkcji żywności;
- umiejętność identyfikacji i znajomość sposobów eliminacji zagrożeń, które mogą zaistnieć na wszystkich etapach pozyskiwania i przetwarzania surowców oraz produkcji i dystrybucji produktów spożywczych;
- umiejętność budowania, wdrażania i zapewniania ciągłości funkcjonowania systemów jakości żywności;
- umiejętność prowadzenia kontroli jakości żywności, zakończoną jej potwierdzeniem na drodze procesu certyfikacji.
Kim możesz być po studiach
- pracownikiem zakładów przemysłu spożywczego,
- pracownikiem firm związanych z produkcją, obrotem i dystrybucją żywności,
- pracownikiem jednostek odpowiedzialnych za nadzór nad higieną i bezpieczeństwem żywności, jednostek urzędowej kontroli żywności,
- pracownikiem jednostek audytujących i certyfikujących bezpieczeństwo żywności,
- analitykiem żywności, pracownikiem laboratoriów kontrolnych, diagnostycznych i analitycznych,
- świadomym konsumentem.
Przykładowe przedmioty nauczania
- Bezpieczeństwo w przetwarzaniu surowców roślinnych
- Nadzór weterynaryjny i sanitarny w produkcji żywności
- Analiza i ocena jakości żywności
- Biotechnologia żywności
- Żywność wygodna i funkcjonalna
- Normalizacja, standaryzacja i certyfikacja żywności
- Analiza zagrożeń w łańcuchu żywnościowym
- Surowce i produkty ekologiczne
- Bazy danych w modelowaniu bezpieczeństwa żywności
- Systemy kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym
Praktyki
W czasie studiów student odbywa sześć miesięcy praktyk w trakcie VI semestru studiów, w zakładach przemysłu spożywczego (np. OSM w Piątnicy, EDPOL Food&Innovation, TMT, Browar w Łomży, PEPEES w Łomży), jednostki urzędowej kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności (np. Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne, Powiatowe Inspektoraty Weterynarii), prywatne laboratoria prowadzące kontrolę jakości żywności, jednostki audytujące i certyfikujące produkcję w zakładach przemysłu spożywczego.
Student wybiera miejsce praktyki z oferty Wydziału, lub może samodzielnie zaproponować miejsce jej odbycia.