- studia pierwszego stopnia (6 semestrów)
- absolwent uzyskuje tytuł licencjata
Przedmioty uwzględniane w konkursie świadectw
- do wyboru: biologia lub chemia lub matematyka na poziomie podstawowym lub rozszerzonym,
- język obcy na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
Jeśli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 1,5.
Cel studiów
- przygotowanie absolwenta do samodzielnego wykonywania zawodu dietetyka;
- przygotowanie studenta do współpracy z zespołem leczącym, w tym uczestniczenie w ocenie stanu odżywiania pacjentów, stosowanie leczenia żywieniowego wspomagającego proces leczniczy licznych chorób przewlekłych;
- nabycie umiejętności stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia;
- zdobycie umiejętności prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów oraz sporządzania kart dietetycznych dla pacjentów opuszczających szpital;
- przygotowanie do samodzielnego dokonywania oceny planowanych jadłospisów i ich realizacji;
- zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do prowadzenia własnego gabinetu poradnictwa dietetycznego oraz edukacji żywieniowej;
- przygotowanie studenta do opracowania dokumentacji rozliczeniowej zaopatrzenia produkcji i dystrybucji potraw;
Co zyskujesz po studiach?
- umiejętność dbania nie tylko o jakość nawyków żywieniowych, ale przede wszystkim o jakość życia;
- umiejętność oceny sposobu żywienia różnych grup ludności;
- umiejętność rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego;
- umiejętność przestrzegania prawidłowości zalecanych norm żywieniowych;
- umiejętność sprawdzania jakości i estetyki wydawanych gotowych potraw;
- umiejętność prowadzenia działalności edukacyjnej w zakresie żywienia zapobiegającego chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia w różnych środowiskach;
- umiejętność nadzorowania wszystkich etapów produkcji potraw (organizowanie stanowiska pracy własnego i podległego zespołu zgodnie z wymogami bhp i ppoż. oraz ekologicznymi, instruowanie pracowników w zakresie użytkowania maszyn i narzędzi, nadzorowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych i poszczególnych etapów przygotowywania potraw);
- wiedzę umożliwiającą podjęcie studiów II stopnia;
Kim możesz być po studiach?
- pracownikiem placówek służby zdrowia;
- pracownikiem sanatoriów;
- pracownikiem poradni żywieniowych, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego;
- pracownikiem zakładów żywienia zbiorowego;
- pracownikiem zakładów dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia;
- pracownikiem branży sportowej i rekreacyjnej;
- pracownikiem szkół, przedszkoli, żłobków;
- inspektorem zajmującym się kontrolą żywności i żywienia;
Praktyki
Na kierunku Dietetyka program studiów przewiduje praktyki w:
- szpitalu: na oddziale szpitalnym, w kuchni szpitalnej
- zakładach żywienia zbiorowego
- gabinetach dietetycznych
- domach pomocy społecznej
- przedszkolach.