Matematyka Dyskretna dla Informatyków
prof. dr hab. inż. Władysław Skarbek.
„Matematyka Dyskretna dla Informatyków”, zdaniem jednego z recenzentów prof. dr hab. inż. A. Skowrona, jest „przedstawieniem oryginalnej koncepcji wstępnego wykładu z zakresu matematyki dyskretnej dla informatyków, bazującej na strukturach algebraicznych, szczególnie ważnych dla informatyki”. Materiał ilustrowany jest przykładami praktycznego zastosowania wprowadzanych pojęć przez informatyka. Umieszczenie dobrze dobranych zadań pozwoli korzystającym z podręczników zrozumieć zastosowania tych pojęć w informatyce.
ISBN 83-922021-1-2; oprawa miękka, stron 171; cena 25zł.
Programowanie w C
prof. dr hab. inż. Władysław Skarbek.
Jest to uzupełnienie pierwszego skryptu serii. Każda z pozycji wyposażona jest w kartę kodową umożliwiającą czytelnikowi poprzez dostęp do strony www. gdzie czytelnik może pogłębić swoje informacje i wyrazić opinię o materiale zawartym w skrypcie a także podać przykłady rozwiązań bądź zgłosić uwagi do zadań.
ISBN 83-922021-2-0; oprawa miękka, stron 117; cena 15zł.
Internetowa Giełda Rolno – Towarowa
prof. Kazimierz Pieńkowski, prof. Andrzej Jordan, dr Wojciech Winogrodzki, mgr inż. Stanisław Sakowicz, mgr inż. Michał Sawicki.
Pozycja jest przedstawianiem założeń teoretycznych i opisem praktycznej realizacji projektu realizacji transakcji kupna-sprzedaży w zakresie produkcji rolnej poprzez Internet.
To bezprecedensowe przedsięwzięcie zainspirowane i zrealizowane zostało przez pracowników naukowych Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży przy współpracy wójta gminy Sokoły, mgr Józefa Zajkowskiego i firmy STS Elektronik z Białegostoku prowadzonej przez mgr inż. Stanisława Sakowicza, który przygotował działanie giełdy od strony informatycznej.
Artykuły zawarte w publikacji opisują rolę Internetu we współczesnej gospodarce, praktyczne zastosowanie narzędzia jaki jest Internet a także gminę, w której projekt zrealizowano.
ISBN 83-922021-0-4; oprawa miękka; stron 47; cena 6zł.
Lokalne uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości
dr Bogusław Plawgo
„Lokalne uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości” to raport z badań naukowych przeprowadzonych przez Instytut Przedsiębiorczości PWSIiP w Łomży na temat lokalnych uwarunkowań rozwoju przedsiębiorczości w powiecie łomżyńskim. Celem badań prowadzonych przez pracowników naukowych i studentów pod kierownictwem dr Bogusława Plawgo była:
- ocena stanu rozwoju przedsiębiorczości,
- identyfikacja czynników i barier rozwoju przedsiębiorstw,
- ocena aktualnego wpływu otoczenia instytucjonalnego na rozwój przedsiębiorstw,
- identyfikacja optymalnych kierunków rozwoju gospodarki lokalnej poszczególnych gmin i powiatu łomżyńskiego jako całości,
- wskazanie najskuteczniejszych w warunkach powiatu łomżyńskiego instrumentów promocji przedsiębiorczości.
Opracowanie charakteryzuje funkcjonowanie małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie gmin powiatu łomżyńskiego. Poddano analizie czynniki i instytucje otoczenia biznesowego, które determinują rozwój małych i średnich przedsiębiorstw.
Wyniki badań zawarte w tej publikacji prezentowane były w ramach konferencji naukowej na temat „Przedsiębiorczość jako czynnik rozwoju regionu” zorganizowanej przez PWSIiP w Łomży w czerwcu 2005 roku.
ISBN 83-922021-3-9; oprawa miękka; stron 267;
"Przedsiębiorczość jako czynnik rozwoju regionu"
redakcja naukowa: Anna Chmielak, Bogusław Plawgo
Publikacja jest zbiorem referatów wygłoszonych na koneferncji zorganizowanej przez Państwową Wyższą Szkołę Informatyki i Przedsiebiorczości w Łomży w czerwcu 2005r. Zawiera ona 17 referatów różnych autorów podzielonych na dwie części. Część pierwsza zatytułowana "Istota i czynniki przedsiębiorczości" zawiera interpretację przedsiębiorczości, jej głównych determinant oraz oddziaływania na ogólny proces zmian dokonujących się w społeczeństwie. Część druga pod tytułem "Uwarunkowania rozwoju regionu" odzwierciedla złożoność problemu i wielowątkowość jego analizy.
ISBN 83-922-021-4-7; oprawa miękka; stron 255;
Indywidualne rozliczenia kosztów ogrzewania mieszkań w budownictwie wielorodzinnym
Publikacja jest zbiorem referatów wygłoszonych na II Konferencji Nauko wo-Technicznej zorganizowanej przez Sekcję Ogrzewnictwa, Ciepłownictwa i Klimatyzacji Komitetu Inżynierii Lądowej i Wodnej PAN, Instytut Ogrzewnictwa i Wentylacji Politechniki Warszawskiej, Instytut Inżynierii i Ochrony Środowiska Politechniki Białostockiej, Państwową Wyższą Szkołę Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży.
Książka może być pomocna wszystkim administratorom obiektów i budynków wielolokalowych, którym zależy na doskonaleniu systemów indywidualnego rozliczania kosztów ogrzewania.
ISBN 980- 83-922021-5-8, oprawa miękka, str.124.
Udział pielęgniarki w leczeniu farmakologicznym
redakcja naukowa prof. dr hab. med. Elżbieta Krajewska Kułak
Jest to monografia niezwykle przydatna dla studentów kierunku pielęgniarstwo i położnictwo oraz dla zawodowo czynnych pielęgniarek. Książka została podzielona na cztery części.
W pierwszej omówiono podstawy farmakoterapii ogólnej, farmakokinetyki i farmakodynamiki, zasady przygotowania, podawania i przechowywania leków oraz przygotowania chorego do przyjmowania leku.
W drugiej opisano zasady podawania leków przez przewód pokarmowy, układ oddechowy, podawania leków miejscowo, zasady wykonywania wstrzyknięć podskórnych, śródskórnych, domięśniowych i dożylnych. Omówiono też zasady płynoterapii, tlenoterapii, zabiegi przeciwzapalne, zasady pobierania krwi do badań metodą tradycyjną i próżniową oraz specyfikę podawania leków u noworodków i małych dzieci.
W trzeciej przedstawiono standardowe procedury podawania leków drogą dożylną, iniekcje dożylne, zasady przetaczania krwi.
Czwartą część stanowią przykłady obliczania dawek leków oraz zadania sprawdzające.
ISBN 978-83-922021-6-5, oprawa miękka, str. 210.
Ćwiczenia z mikrobiologii żywności
aut. Milena Alicja Stachelska, Antoni Jakubczak; podręcznik
Mikrobiologia żywności jest jedną z nauk mikrobiologicznych majacych wpływ na postęp w wielu gałęziach przemysłu. Jej rozwój jest odpowiedzią na przemysłowe wytwarzanie żywności i konieczność opracowania właściwych sposobów postępowania z surowcem i gotowym produktem. Skrypt zawiera osiemnaście ćwiczeń składających się z części teoretycznej, części praktycznej, pytań oraz literatury i stanowi spójną całość obejmującą tematykę mikrobiologii żywności. Część teoretyczna poszczególnych ćwiczeń obejmuje fundamentalną wiedzę z zakresu mikrobiologii ogólnej i mikrobiologii żywności. Zadania zaplanowane do samodzielnego wykonania w części praktycznej zapewnią nabycie umiejętności i kompetencji niezbędnych do pracy w laboratorium mikrobiologicznym.
ISBN 978-83-60571-06-4, oprawa miękka, str. 235, cena 21,00 zł.
Uwarunkowania różnic społeczno-ekonomicznych
red. naukowa Krystyna Leszczewska, Joanna Truszkowska; monografia
Książka przedstawia różnorodne przejawy nierówności w aspekcie ekonomicznym i społecznym. Pogłębione analizy wskazują na wielowymiarowość zarówno przyczyn jak i skutków procesów ograniczających lub uniemożliwiających pełny dostęp do dóbr i instytucji społecznych wszystkim członkom społeczeństwa. Ukazano również tzw. dobre praktyki zapobiegania i łagodzenia negatywnych skutków nierówności.
ISBN 978-83-60571-18-7, oprawa miękka, str.384, cena 39,00 zł.
Narciarstwo zjazdowe - wybrane aspekty
aut. Artur Litwiniuk, Tomasz Niźnikowski, Marian Stelmach; podręcznik
Jest to podręcznik przydatny nie tylko studentom kierunku wychowanie fizyczne, ale każdemu kto ma zamiar uczyć się narciarstwa, już uczy się narciarstwa lub chce doskonalić swoje umiejętności szusowania na stoku. Czytelnik znajdzie tu informacje o zdrowotnych aspektach sportów zimowych i zarys historii narciarstwa. Ale najcenniejszy jest w książce praktyczny niezbędnik, czyli:
- zagrożenia i zasady bezpieczeństwa podczas pobytu zimą w górach i na stoku,
- podstawowa wiedza medyczna i zasady postępowania w razie wypadku i urazu na stoku,
- właściwy dobór ubrania i sprzętu narciarskiego ,
- podstawy techniki i metodyki uczenia się narciarstwa.
ISBN 978-83-60571-20-0, oprawa miękka, str.94, cena 19,50 zł.