Przejdź do głównego menu
Przejdź do treści
Przejdź do mapy serwisu
  • Wydział Nauk o Zdrowiu
  • Wydział Prawa i Administracji
  • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
  • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
  • USOS
  • Ikona tłumacza języka migowego
  • Film o uczelni z tłumaczem języka migowego
  • Film o projekcie Dostępna i bez barier z audiodeskrypcją
  • EN
Herb Polski

Akademia Łomżyńska - Logo

      • Rekrutacja
      • Ważne terminy
      • Wymagane dokumenty
      • Opłaty za studia
      • Informacja dla cudzoziemców
      • Kontakt
      • Oferta kształcenia
      • Studia I stopnia
      • Studia II stopnia
      • Studia jednolite magisterskie
      • Studia podyplomowe
      • Kursy i szkolenia
      • więcej
      • Dom Studenta
      • Oferta dla studentów
      • Galeria
      • Kontakt
      • więcej
      • Film o Uczelni
      • Widok na panoramę Łomży od strony Piątnicy
      • Serwisy
      • USOSweb
      • E-learning
      • System Wymiany Dokumentów
      • Archiwum Prac Dyplomowych
      • System Biblioteczny KOHA
      • Azure for Students
      • Portal Studencki (Stypendialny)
      • więcej
      • Biblioteka
      • Aktualności
      • Instrukcje
      • Katalog on-line
      • Katalogi
      • E-booki
      • Dziekanat
      • Wydział Nauk o Zdrowiu
      • Wydział Prawa i Administracji
      • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
      • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
      • Plany i sesje
      • Organizacja roku
      • Plany zajęć
      • Sesje egzaminacyjne
      • Samorząd Studentów
      • O nas
      • Regulamin
      • Członkowie
      • więcej
      • Stypendia
      • Informacje podstawowe
      • O charakterze socjalnym
      • Dla osób niepełnosprawnościami
      • Rektora dla najlepszych studentów
      • Ministra za wybitne osiągnięcia
      • Zapomoga
      • Studenci z niepełnosprawnościami
      • Informacje ogólne
      • Stypendia
      • Dofinansowanie
      • Psycholog online
      • więcej
      • Biuro Karier
      • Oferty pracy
      • Kontakt
      • więcej
      • Ubezpieczenia
      • NNW/OC
      • Zdrowotne
      • Dodatkowe linki
      • Regulamin studiów
      • Kredyty studenckie
      • Opłaty za studia
      • Psycholog
      • Generator kont Wi-Fi
      • Centralny wydruk
      • Serwisy
      • USOSweb
      • E-learning
      • System Wymiany Dokumentów
      • Archiwum Prac Dyplomowych
      • System Biblioteczny KOHA
      • Azure Dev Tools for Teaching
      • więcej
      • Kontakty
      • Książka adresowa
      • Formularze i druki
      • Kwestura
      • Kadry
      • Dział Współpracy z Zagranicą
      • Oferty pracy
      • Aktualne oferty
      • Archiwum ofert
      • Poczta
      • Informacje
      • Logowanie
      • Plany zajęć
      • Organizacja roku
      • Kierunki
      • Wi-Fi
      • Eduroam - informacje o sieci
      • Generator kont
  • Doktoraty i habilitacje
      • Nauka
      • Aktualności
      • Rozwój naukowy
      • Konferencje naukowe
      • Wydarzenia naukowe
      • Jednostki badawcze
      • Działalność badawcza
      • Infrastruktura badawcza
      • Prawo autorskie i komercjalizacja
      • Czasopismo
      • Stypendia
      • Przydatne linki
      • Projekty
      • Aktualności
      • Projekty realizowane
      • Projekty zakończone
      • Źródła finansowania
      • Koła naukowe
      • Wydział Nauk o Zdrowiu
      • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
      • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
      • Wydział Prawa i Administracji
      • Regulamin
      • Senackie Komisje ds. Etyki Badań Naukowych
      • Skład Komisji
      • Zadania komisji
      • Regulamin
      • Informacja dla studentów
      • Dokumenty do pobrania
      • Ewaluacja działalności naukowej
      • Ewaluacja działalności naukowej
      • HR Excellence in Research
      • Wyróżnienie Logo HR
      • Karta Naukowca
      • Etapy wdrożenia
      • Struktura organizacyjna
      • Oferty pracy dla naukowców
      • Dokumenty i dodatkowe informacje
      • Kontakt
      • ul. Akademicka 14, pok. 9
        tel. 86 216 82 79

      • więcej
      • Współpraca Zagraniczna
      • Aktualności
      • ECTS
      • Umowy międzynarodowe
      • Programy NAWA
      • Kontakt
      • więcej
      • Dla studentów
      • Wyjazdy studentów
      • Wyjazdy na praktykę (SMP)
      • Wyjazdy na studia (SMS)
      • Blended Intensive Programmes
      • Green Travel
      • Stawki stypendialne
      • Erasmus+
      • O programie
      • Koordynatorzy
      • więcej
      • Dla pracowników
      • Wyjazdy pracowników
      • Wyjazdy w celach szkoleniowych (STT)
      • Wyjazdy w celu prowadzenia zajęć dydaktycznych (STA)
      • Stawki stypendialne
      • Warto wiedzieć
      • Oficjalny Serwis Programu Erasmus+
      • Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji
      • Przewodnik finansowy dla studentów Erasmusa
      • Stypendia w USA
      • Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP
      • Fundacja MIRD
      • Wydział Nauk o Zdrowiu
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Wydział Prawa i Administracji
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Uczelnia
      • Aktualności
      • Kalendarium
      • Historia
      • Władze Uczelni
      • Jakość Kształcenia
      • Kontakt
      • więcej
      • Social media
      • Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin Logo Youtube
      • Akademickie Centrum Języków Obcych
      • O nas
      • Wydarzenia
      • Kursy językowe
      • Pearson Test of English
      • Kontakt
      • więcej
      • Zamówienia Publiczne
      • Najnowsze postępowania
      • Zasady zamówień
      • Plany zamówień publicznych
      • Zamówienia poniżej 130 000 złotych netto
      • Zamówienia powyżej 130 000 złotych netto
      • Szacowanie wartości zamówienia
      • Wydawnictwo
      • O wydawnictwie
      • Nasze publikacje
      • Czasopismo
      • Dla autorów
      • więcej
      • Liceum Mistrzostwa Sportowego
      • O Nas
      • Rekrutacja
      • Nauka
      • Kontakt
      • więcej
      • Ochrona danych osobowych
      • Aktualności
      • Obowiązek informacyjny
      • Kontakt z IOD
      • więcej

Setki młodych na kampanii edukacyjnej w Akademii Łomżyńskiej

Szczegóły
Opublikowano: 07 czerwiec 2024
ludzie zgromadzeni na zewnątrz budynku uczelni jedzą

Setki młodych ludzi zdobywały wiedzę i integrowały się w Akademii Łomżyńskiej podczas II Edycji Kampanii Edukacyjnej pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności”. Ekspercka wiedza połączona z piknikiem przypadła do gustu uczniom szkół ponadpodstawowych.

7. czerwca przypada Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. To święto zostało ustanowione w 2018 roku, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Tematem przewodnim ogólnoświatowej akcji informacyjno-edukacyjnej jest hasło „Bezpieczeństwo żywności – Bądźmy przygotowani na nieoczekiwane”. O tym, jak być przygotowanym i świadomym konsumentem, mówili 6. czerwca eksperci Akademii Łomżyńskiej, technolodzy żywności: dr inż. Emilia Szabłowska, dr inż. Bartosz Kruszewski i dr inż. Marek Zadernowski, pokazując najbardziej aktualne zagrożenia związane z produkcją żywności ale także nowoczesne technologie jej produkcji w laboratorium na bazie komórek macierzystych.

Dr inż. Emilia Szabłowska, Prodziekan Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych AŁ, mówiła, że branża technologiczna wykorzystuje substancje dodatkowe, które są dopuszczone do stosowania w żywności, na podstawie oceny ich bezpieczeństwa oraz zgodnie z ustalonymi poziomami danego dodatku. –  Nie znamy jednak synergistycznego wpływu konserwantów na nasze zdrowie. Jeżeli konsumujemy niewiele produktów wysoko przetworzonych to raczej nam one nie zaszkodzą, ale jeśli są one podstawą naszej diety pojawia się problem – mówiła ekspertka, przytaczając jednocześnie wyniki badań mówiących, że w organizmach dzieci w wieku 4-10 lat dopuszczalny poziom kwasu sorbinowego jest przekroczony aż trzykrotnie! A aż pięć procent populacji w wieku od 1 do 17 lat ma przekroczony poziom tzw. ADI (dopuszczalne dzienne spożycie) aż siedmiokrotnie. To alarmujące dane dotyczące aspektów zdrowia publicznego i pokazujące, że jako rodzice i konsumenci straciliśmy kontrolę nad bezpieczeństwem tego, co trafia na nasze stoły.

W jaka będzie przyszłość branży spożywczej? Tomek Grala ze Szkół Katolickich w Łomży, uważa, że lobby wegetarian i wegan zdominuje świat i w przyszłości będziemy spożywać tylko rośliny, w tym tzw. „mięso roślinne”. W Polsce obecnie 8,4 proc. obywateli deklaruje, że wykluczyło ze swojej diety mięso. Branża nowoczesnych technologii przetwórstwa spożywczego nie składa broni i hoduje mięso w laboratorium. Mówił o tym dr inż. Bartosz Kruszewski. –  Pierwsza globalna konferencja, na której zaprezentowano mięso wyhodowane z komórek macierzystych odbyła się w 2013 roku. Dziś już w dwóch państwach – USA i Singapurze – zostało ono dopuszczone do obrotu – mówił ekspert i dodawał, że np. sieciówka Burger King planuje do 2031 roku, aby 50 procent używanego przez nich mięsa pochodziło z laboratorium. Dr inż. Bartosz Kruszewski przytaczał wiele ciekawych faktów: tworzenie „nieśmiertelnych komórek macierzystych”, formowanie mięsa wyhodowanego w laboratorium w steki, szynki i parówki za pomocą druku 3D. Mówił, że wyhodować w laboratorium możemy każde mięso, nie tylko udko kurczaka ale także polędwicę z lwa lub zebry, albo aligatora. I że czas takiej produkcji  to od dwóch do ośmiu tygodni, a przy optymalizacji procesu – ledwie osiem dni. Tymczasem wyhodowanie drobiu na farmie to 5-7 tygodni, w przypadku wieprzowiny 6 miesięcy, a wołowiny – aż 2 lata.

Prelekcji słuchali uczniowie, około czterysta osób zgromadzonych na auli akademickiej, a także setki łączące się wydarzeniem on-line ze swoich szkół. Jakub, Janusz, Michał przyjechali do Akademii Łomżyńskiej z Zespołu Szkół w Rucianem-Nidzie. - Jesteśmy tu po raz pierwszy, ale nasz kolega u was studiuje i wiemy, że to fajna uczelni. Wykłady były ciekawe, chętnie bym spróbował takiego mięsa z laboratorium – mówili uczniowie klasy czwartej. I żartowali, że dobrze iż na części towarzyszącej kampanii edukacyjnej – a był nią piknik z kocykami, leżaczkami i muzyką na żywo – mięsne przekąski pochodziły z tradycyjnie wyhodowanej wieprzowiny, przetworzone na ultranowoczesnej uczytelnianej Hali technologicznej w procesie dydaktycznym na kierunkach Technologia żywności i żywienie człowieka oraz Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności.

II Kampanię Edukacyjną pod hasłem „Bezpieczeństwo Żywności” otwierała Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą Akademii Łomżyńskiej dr hab. Sylwia Chojnowska, prof. AŁ. A w części oficjalnej głos zabierał także Wojciech Dąbrowski,  prezes Edpol Food & Innovations, mówiąc, że firma w najbliższym półroczu otworzy nowoczesne Centrum Badawczo – Rozwojowe, a do pracy w nim zaprasza absolwentów Akademii Łomżyńskiej kierunków Technologia żywności i żywienie człowieka oraz Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności.

Organizatorami wydarzenia był Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Łomżyńskiej oraz Samorząd Studentów AŁ. Sponsorami drugiej  części wydarzenia (piknikowej) były firmy: OSM Piątnica, JBB Bałdyga z Łysych oraz TMT z Łomży. Nad detalami organizacyjnymi wydarzenia czuwał zespół akademicki, pilotowany przez dra Piotra Karpińskiego w Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Łomżyńskiej. 

Setki młodych na kampanii edukacyjnej w Akademii Łomżyńskiej

  • Studia I stopnia

  • Administracja
  • Automatyka i robotyka
  • Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
  • Dietetyka
  • Filologia angielska
  • Informatyka
  • Kosmetologia
  • Logistyka
  • więcej
  • Studia II stopnia

  • Administracja
  • Informatyka
  • Pielęgniarstwo
  • Technologia żywności i żywienie człowieka
  • Zarządzanie
  • Studia jednolite magisterskie

  • Fizjoterapia
  • Prawo
  • Studia podyplomowe

  • Master of Business Administration
  • Mediacje i negocjacje
  • Transport drogowy
  • więcej
  • Kursy i szkolenia

  • Certyfikat Pearson Test of English
  • Organizacja Pomocy Społecznej
  • więcej
  • Social media

  • Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin Logo Youtube
  • Kontakt

  • Akademia Łomżyńska
  • Akademicka 14, 18-400 Łomża
  • NIP: 718-19-47-148
  • +48 86 215 59 50
  • biuro@al.edu.pl
  • Strona główna - Biuletyn Informacji Publicznej Akademii Łomżyńskiej
Copyright @2025 - Akademia Łomżyńska - Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie: Dział Systemów Komputerowych
Deklaracja dostępności - USOSweb - Poczta - Mapa strony - Pomoc - Kontakt