Przejdź do głównego menu
Przejdź do treści
Przejdź do mapy serwisu
  • Wydział Nauk o Zdrowiu
  • Wydział Prawa i Administracji
  • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
  • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
  • USOS
  • Ikona tłumacza języka migowego
  • Film o uczelni z tłumaczem języka migowego
  • Film o projekcie Dostępna i bez barier z audiodeskrypcją
  • EN
Herb Polski

Akademia Łomżyńska - Logo

      • Rekrutacja
      • Ważne terminy
      • Wymagane dokumenty
      • Opłaty za studia
      • Informacja dla cudzoziemców
      • Kontakt
      • Oferta kształcenia
      • Studia I stopnia
      • Studia II stopnia
      • Studia jednolite magisterskie
      • Studia podyplomowe
      • Kursy i szkolenia
      • więcej
      • Dom Studenta
      • Oferta dla studentów
      • Galeria
      • Kontakt
      • więcej
      • Film o Uczelni
      • Widok na panoramę Łomży od strony Piątnicy
      • Serwisy
      • USOSweb
      • E-learning
      • System Wymiany Dokumentów
      • Archiwum Prac Dyplomowych
      • System Biblioteczny KOHA
      • Azure for Students
      • Portal Studencki (Stypendialny)
      • więcej
      • Biblioteka
      • Aktualności
      • Instrukcje
      • Katalog on-line
      • Katalogi
      • E-booki
      • Dziekanat
      • Wydział Nauk o Zdrowiu
      • Wydział Prawa i Administracji
      • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
      • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
      • Plany i sesje
      • Organizacja roku
      • Plany zajęć
      • Sesje egzaminacyjne
      • Samorząd Studentów
      • O nas
      • Regulamin
      • Członkowie
      • więcej
      • Stypendia
      • Informacje podstawowe
      • O charakterze socjalnym
      • Dla osób niepełnosprawnościami
      • Rektora dla najlepszych studentów
      • Ministra za wybitne osiągnięcia
      • Zapomoga
      • Studenci z niepełnosprawnościami
      • Informacje ogólne
      • Stypendia
      • Dofinansowanie
      • Psycholog online
      • więcej
      • Biuro Karier
      • Oferty pracy
      • Kontakt
      • więcej
      • Ubezpieczenia
      • NNW/OC
      • Zdrowotne
      • Dodatkowe linki
      • Regulamin studiów
      • Kredyty studenckie
      • Opłaty za studia
      • Psycholog
      • Generator kont Wi-Fi
      • Centralny wydruk
      • Serwisy
      • USOSweb
      • E-learning
      • System Wymiany Dokumentów
      • Archiwum Prac Dyplomowych
      • System Biblioteczny KOHA
      • Azure Dev Tools for Teaching
      • więcej
      • Kontakty
      • Książka adresowa
      • Formularze i druki
      • Kwestura
      • Kadry
      • Dział Współpracy z Zagranicą
      • Oferty pracy
      • Aktualne oferty
      • Archiwum ofert
      • Poczta
      • Informacje
      • Logowanie
      • Plany zajęć
      • Organizacja roku
      • Kierunki
      • Wi-Fi
      • Eduroam - informacje o sieci
      • Generator kont
  • Doktoraty i habilitacje
      • Nauka
      • Aktualności
      • Rozwój naukowy
      • Konferencje naukowe
      • Wydarzenia naukowe
      • Jednostki badawcze
      • Działalność badawcza
      • Infrastruktura badawcza
      • Prawo autorskie i komercjalizacja
      • Czasopismo
      • Stypendia
      • Przydatne linki
      • Projekty
      • Aktualności
      • Projekty realizowane
      • Projekty zakończone
      • Źródła finansowania
      • Koła naukowe
      • Wydział Nauk o Zdrowiu
      • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
      • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
      • Wydział Prawa i Administracji
      • Regulamin
      • Senackie Komisje ds. Etyki Badań Naukowych
      • Skład Komisji
      • Zadania komisji
      • Regulamin
      • Informacja dla studentów
      • Dokumenty do pobrania
      • Ewaluacja działalności naukowej
      • Ewaluacja działalności naukowej
      • HR Excellence in Research
      • Wyróżnienie Logo HR
      • Karta Naukowca
      • Etapy wdrożenia
      • Struktura organizacyjna
      • Oferty pracy dla naukowców
      • Dokumenty i dodatkowe informacje
      • Kontakt
      • ul. Akademicka 14, pok. 9
        tel. 86 216 82 79

      • więcej
      • Współpraca Zagraniczna
      • Aktualności
      • ECTS
      • Umowy międzynarodowe
      • Programy NAWA
      • Kontakt
      • więcej
      • Dla studentów
      • Wyjazdy studentów
      • Wyjazdy na praktykę (SMP)
      • Wyjazdy na studia (SMS)
      • Blended Intensive Programmes
      • Green Travel
      • Stawki stypendialne
      • Erasmus+
      • O programie
      • Koordynatorzy
      • więcej
      • Dla pracowników
      • Wyjazdy pracowników
      • Wyjazdy w celach szkoleniowych (STT)
      • Wyjazdy w celu prowadzenia zajęć dydaktycznych (STA)
      • Stawki stypendialne
      • Warto wiedzieć
      • Oficjalny Serwis Programu Erasmus+
      • Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji
      • Przewodnik finansowy dla studentów Erasmusa
      • Stypendia w USA
      • Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP
      • Fundacja MIRD
      • Wydział Nauk o Zdrowiu
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Wydział Prawa i Administracji
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Uczelnia
      • Aktualności
      • Kalendarium
      • Historia
      • Władze Uczelni
      • Jakość Kształcenia
      • Kontakt
      • więcej
      • Social media
      • Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin Logo Youtube
      • Akademickie Centrum Języków Obcych
      • O nas
      • Wydarzenia
      • Kursy językowe
      • Pearson Test of English
      • Kontakt
      • więcej
      • Zamówienia Publiczne
      • Najnowsze postępowania
      • Zasady zamówień
      • Plany zamówień publicznych
      • Zamówienia poniżej 130 000 złotych netto
      • Zamówienia powyżej 130 000 złotych netto
      • Szacowanie wartości zamówienia
      • Wydawnictwo
      • O wydawnictwie
      • Nasze publikacje
      • Czasopismo
      • Dla autorów
      • więcej
      • Liceum Mistrzostwa Sportowego
      • O Nas
      • Rekrutacja
      • Nauka
      • Kontakt
      • więcej
      • Ochrona danych osobowych
      • Aktualności
      • Obowiązek informacyjny
      • Kontakt z IOD
      • więcej

Kwasy Omega-3? Tak, ale jakie?

Szczegóły
Opublikowano: 26 kwiecień 2024
Kwasy Omega-3 zdjecie studenta nurkującego

Tran z wątroby dorsza, a może olej z morskich alg? Jak działają kwasy omega-3 i jak je skutecznie suplementować, uwzględniając płeć i wiek, ale także źródło ich pochodzenia? O tym opowiemy w naszym artykule popularnonaukowym, który powstał dzięki wiedzy dr n. med. Marty Pawelczyk, wykładowczyni na kierunku Dietetyka Akademii Łomżyńskiej.

Kwasy omega-3 są wprost owiane legendą swojego dobroczynnego wpływu na ludzki organizm. Nic dziwnego, ponieważ pełnią szereg ważnych funkcji: strukturalnych, metabolicznych i wiele innych. Wpływ kwasów omega-3 na ludzkie ciało jest nieoceniony: wspierają zdrowie serca i układu krwionośnego, regulują pracę układu odpornościowego, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. To wciąż nie wszystko, ponieważ kwasy omega-3 wspierają też rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej, poza tym chronią przed demencją czy chorobą Alzheimera. Skąd to wszystko wiemy? Oczywiście z badań naukowych [1,2,3,4,5], w tym badań obserwacyjnych.

Wielu ciekawych rzeczy dowiadujemy się obserwując grupy etniczne, które prowadzą odmienny od naszego styl życia. Już w latach 80. XX w. naukowcy zauważyli, że wśród zamieszkujących regiony Grenlandii Inuitów rzadkością są choroby układu krążenia, takie jak miażdżyca, choroba wieńcowa, czy zawał mięśnia sercowego – mówi dr Marta Pawelczyk. Obserwację tę nazwano paradoksem eskimoskim i powiązano z dużą zawartością właśnie kwasów omega-3 w ich diecie, wynikającą z obfitej konsumpcji tłustych ryb morskich i mięsa morskich ssaków, głównie fok.

Oczywiście współcześnie coraz trudniej znaleźć populacje, które mogą pozwolić sobie na prowadzenie stylu życia w stu procentach zdrowego i zgodnego z rytmem natury. W diecie człowieka cywilizacji zachodniej zazwyczaj podaż kwasów omega-3 jest niewielka, wielokrotnie przewyższa ją podaż kwasów omega-6. Dlatego słowo suplementacja robi zawrotną karierę, gdyż daje szansę na poprawę tej proporcji.

Ale jak suplementować omega-3? To już bardziej złożony problem. Wybierać tran z wątroby dorsza, a może olej z morskich alg?

Najważniejsze dla ludzkiego organizmu kwasy omega-3 to: krótkołańcuchowy kwas ALA i dwa kwasy długołańcuchowe: EPA i DHA. Źródłem ALA są pokarmy pochodzenia roślinnego, jak siemię lniane, olej lniany, rzepakowy, sojowy, z orzechów włoskich czy nasiona chia. Nasz organizm kwasu ALA nie syntetyzuje, a więc musimy pobierać jego „moc” z darów natury. Kwasy EPA i DHA możemy w organizmie wytworzyć przekształcając kwas ALA, ale efektywność tych przekształceń jest bardzo niska – u kobiet to mniej niż 10 proc., a u mężczyzn nawet mniej niż 3 proc. Musimy więc szukać pokarmowych źródeł długołańcuchowych kwasów EPA i DHA. Są to tłuste ryby morskie, owoce morza, małże, skorupiaki, głowonogi, a także fitoplankton morski, mikroalgi, które – jak akcentuje dr Marta Pawelczyk – są pierwotnym i głównym w biosferze producentem długołańcuchowych kwasów omega-3. Tłuste ryby morskie – bogate źródło kwasów EPA i DHA, same ich nie syntetyzują, przyswajają je i gromadzą w swoich tkankach ze zjadanych z fitoplanktonem mikroalg.

Noworodkom, niemowlętom i dzieciom do 2 roku życia zaleca się suplementację DHA w dawce 100 mg/dobę [6]. Zalecenia te wynikają z kluczowej roli, jaką kwas DHA odgrywa w rozwoju dzieci: jest elementem budulcowym neuronów kory mózgowej, odpowiada też za prawidłowy rozwój zmysłu wzroku – wyjaśnia dr Marta Pawelczyk. W diecie dzieci od 2 roku życia, a także młodzieży i osób dorosłych łączna podaż EPA i DHA powinna wynosić 250 mg/dobę [6]. Wartości te odpowiadają dwóm porcjom ryb tygodniowo, w tym jednej porcji ryby tłustej. Przeciętny Polak nie spożywa zalecanych ilości ryb.  Z tego względu warto uzupełniać codzienną dietę w kwasy omega-3, poprzez ich suplementację.

Jak zatem dobierać formy tej suplementacji? Skażenie środowiska naturalnego sprawia, że występujące w akwenach morskich dioksyny i metale ciężkie, głównie metylortęć, mogą trafiać do organizmów wodnych stworzeń, w tym ryb, a później na nasze stoły. Czy zatem tran pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego jest optymalnym rozwiązaniem jako źródło kwasów omega-3? To pytanie szersze: o skalę skażenia środowiska naturalnego i toksykologiczne bezpieczeństwo olejów pozyskiwanych z morskich ryb. Wiemy przecież, że rynek suplementów diety nie jest tak ściśle kontrolowany jak rynek leków. Jako konsumenci mamy szeroki wybór źródeł długołańcuchowych kwasów omega-3. Tran i suplementy zawierające oleje rybne to jedne z nich. Alternatywą jest olej z mikroalg, które są hodowane z dala od akwenów morskich, w wytworzonych przez człowieka, kontrolowanych warunkach toksykologicznych. Ponadto hodowla mikroalg na skalę przemysłową sprzyja naszej planecie, ponieważ organizmy te produkują duże ilości tlenu. Z tego względu warto zwrócić szczególną uwagę na suplementy diety zawierające olej z mikroalg. To mniej znane a wolne od morskich zanieczyszczeń źródło tak ważnych dla naszego zdrowia kwasów omega-3.

O budowie, źródłach i roli kwasów omega-3 studenci kierunku dietetyka dowiadują się na zajęciach z biochemii, ale też na zajęciach z żywienia człowieka. A może Ty też chcesz dołączyć do teamu dietetyków Akademii Łomżyńskiej? Zapraszamy na studia z Dietetyki. To fascynująca przygoda z aktualną wiedzą na temat żywienia, wpływu diety na organizm człowiek, jego zdrowie, ale także furtka otwierająca ciekawe możliwości zawodowe. Zapraszamy!

Na zdjęciu student Akademii Łomżyńskiej Przemek Modzelewski. 

Bibliografia:

  1. K. Innes, P.C. Calder: Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. Int J Mol Sci.2020; 21(4):1362.
  2. Gutiérrez, S.L. Svahn, M.E. Johansson:*Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci.2019; 20(20):5028.
  3. VanderSluis, V.C. Mazurak, S. Damaraju,  C.J. Field: Determination of the Relative Efficacy of Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid for Anti-Cancer Effects in Human Breast Cancer Models. Int J Mol Sci.2017; 18(12):2607.
  4. Fu, Y. Wang, H. Gao, D.H. Li, R.R. Jiang, L. Ge, Ch. Tong, K. Xu:Associations among Dietary Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids, the Gut Microbiota, and Intestinal Immunity. Mediators Inflamm. 2021; 2:2021:8879227.
  5. M. McGrattan, B. McGuinness, M.C. McKinley, F. Kee, P. Passmore, J.V. Woodside, C.T. McEvoy: Diet and Inflammation in Cognitive Ageing and Alzheimer's Disease. Curr Nutr Rep.2019; 8(2):53-65.
  6. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska (red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
  • Studia I stopnia

  • Administracja
  • Automatyka i robotyka
  • Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
  • Dietetyka
  • Filologia angielska
  • Informatyka
  • Kosmetologia
  • Logistyka
  • więcej
  • Studia II stopnia

  • Administracja
  • Informatyka
  • Pielęgniarstwo
  • Technologia żywności i żywienie człowieka
  • Zarządzanie
  • Studia jednolite magisterskie

  • Fizjoterapia
  • Prawo
  • Studia podyplomowe

  • Master of Business Administration
  • Mediacje i negocjacje
  • Transport drogowy
  • Zarządzanie zasobami ludzkimi - kadry i płace
  • więcej
  • Kursy i szkolenia

  • Certyfikat Pearson Test of English
  • Organizacja Pomocy Społecznej
  • więcej
  • Social media

  • Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin Logo Youtube
  • Kontakt

  • Akademia Łomżyńska
  • Akademicka 14, 18-400 Łomża
  • NIP: 718-19-47-148
  • +48 86 215 59 50
  • biuro@al.edu.pl
  • Strona główna - Biuletyn Informacji Publicznej Akademii Łomżyńskiej
Copyright @2025 - Akademia Łomżyńska - Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie: Dział Systemów Komputerowych
Deklaracja dostępności - USOSweb - Poczta - Mapa strony - Pomoc - Kontakt