W dniu 7 marca br. odbyła się kolejna edycja konkursu „Food Expert”. W konkursie organizowanym przez Akademię Łomżyńską udział wzięło 330 uczestników z trzech województw, do ścisłego finału zakwalifikowało się 107 osób. Największą wiedzą z zakresu bezpieczeństwa i certyfikacji żywności wykazała się Kamila Żochowska
z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem. Drugie miejsce zdobyła Karolina Świderska uczennica III Liceum Ogólnokształcącego im. K. K. Baczyńskiego w Białymstoku i jednocześnie laureatka I miejsca z poprzedniej edycji konkursu Food Expert. Trzecie miejsce zajęła Zuzanna Frankowska również uczennica Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem. O miejscach na podium decydował czas odpowiedzi.
Organizatorem IV edycji Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert” był Wydział Nauk o Zdrowiu Akademii Łomżyńskiej, na którym prowadzone są kierunki studiów bezpośrednio powiązane z tematyką Konkursu: Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, Dietetyka oraz Technologia żywności i żywienie człowieka. Wydział dysponuje nowoczesnymi laboratoriami, halą technologiczną, sprzętem, który umożliwia m.in. badanie żywności na poziomie molekularnym, czy wykrywanie zafałszowań żywności, a także jej zanieczyszczeń. Opiekę merytoryczną nad konkursem sprawowała kadra Wydziału Nauk o Zdrowiu, a detale merytoryczne i organizacyjne pilotował dr Piotr Karpiński.
W dniu finału uczestnicy konkursu wysłuchali popularnonaukowego wykładu dra inż. Bartosza Kruszewskiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pt. „Fortyfikacja żywności żywnością”. Uczniowie wraz z opiekunami mieli również możliwość zobaczenia nowoczesnej hali technologicznej.
Młodzi ludzie przyjechali do Akademii Łomżyńskiej z kilkunastu szkół. Celem Konkursu była popularyzacja wiedzy na temat jakości i bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności, a w szczególności: zanieczyszczeń żywności, bezpieczeństwa w stosowaniu dodatków do żywności, znakowania produktów żywnościowych, systemów kontroli jakości żywności.
Nagrody rzeczowe w konkursie ufundował JM Rektor Akademii Łomżyńskiej.
Gratulujemy zwycięzcom i wszystkim uczestnikom!