Dominika Wójciak, zwyciężczyni programu Master Chef i autorka bloga „Kulinarne bezdroża” była gościem specjalnym III Forum z cyklu „Edukacja – Promocja – Przedsiębiorczość” , które odbyło się w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży. Współorganizatorami wydarzenia byli m.in. Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich oraz Podlaska Izba Rolnicza.
- Spotkania nawiązujące do polskich tradycji kulinarnych są okazją nie tylko do wymiany doświadczeń, ale także promowania najcenniejszych walorów związanych z naszymi małymi ojczyznami – przekonywała Dominka Wójciak, która podczas pokazu potraw wielkopostnych i wielkanocnych przygotowała śledzia z jabłkiem i burakami. – Potrawa kojarzy mi się z województwem podlaskim, jest prosta w wykonaniu, ale jednocześnie zdrowa i smaczna.
Dominika Wójciak jest z wykształcenia geodetą, ale życie zawodowe poświeciła kulinarnej pasji. Z zaangażowaniem opowiedziała o swoich podróżach, w których przewodnikiem po egzotycznych krainach był smak oryginalnych potraw, ale także o odkrywaniu polskiej kuchni, m.in. poprzez lektury książek kucharskich urodzonej w 1829 roku Lucyny Ćwierczakiwiczowej, nestorki publicystyki dotyczącej prowadzenia idealnego gospodarstwa domowego…
- Jej teksty zawierają ciekawe uwagi kulinarne, ale są także socjologicznym opisem rzeczywistości, która już dawno przeminęła – stwierdziła Dominika Wójciak.
Podczas pokazów zaprezentowały się także drużyny kulinarne z ZSWiO nr 7 w Łomży oraz kół gospodyń wiejskich z Mątwicy i Dzierzgi.
Podczas forum dyrektor Instytutu Technologii Żywności i Gastronomii PWSIiP, prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński wygłosił wykład „Autentyczność – fałszowanie żywności. Stan obecny i perspektywy”.
- Fałszowanie żywności jest procederem bardzo starym – przekonywał profesor Obiedziński, jako ciekawostkę pokazując wycinek prasowy sprzed stu lat z rysunkiem satyrycznym przedstawiającym fałszowanie podstawowych produktów takich, jak sól, kawa, cukier. – W procesie produkcyjnym żywności pojawiło się w ostatnich latach wiele nowych elementów związanych z globalizacją, w związku z tym wykrycie fałszywej żywności jest często bardzo skomplikowane. Jako przykład wystarczy podać przeciętną pizzę, w której stworzeniu bierze udział siedemnastu producentów, dziewięć krajów oraz trzy kontynenty. Pełne kontrolowanie tego łańcucha jest trudne, ale możliwe.
Profesor Obiedziński przekonywał, że szansą na rozwój województwa podlaskiego są technologie badające autentyczność żywności oraz technologie produkujące żywność o bardzo wysokiej jakości.
Dominika Wójciak, zwyciężczyni programu Master Chef, gościła z pokazem kulinarnym w Łomży podczas III Forum "...
Posted by Pwsip Łomża on Thursday, April 2, 2015
