Przejdź do głównego menu
Przejdź do treści
Przejdź do mapy serwisu
  • Wydział Nauk o Zdrowiu
  • Wydział Prawa i Administracji
  • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
  • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
  • USOS
  • Ikona tłumacza języka migowego
  • Film o uczelni z tłumaczem języka migowego
  • Film o projekcie Dostępna i bez barier z audiodeskrypcją
  • EN
Herb Polski

Akademia Łomżyńska - Logo

      • Rekrutacja
      • Ważne terminy
      • Wymagane dokumenty
      • Opłaty za studia
      • Informacja dla cudzoziemców
      • Kontakt
      • Oferta kształcenia
      • Studia I stopnia
      • Studia II stopnia
      • Studia jednolite magisterskie
      • Studia podyplomowe
      • Kursy i szkolenia
      • więcej
      • Dom Studenta
      • Oferta dla studentów
      • Galeria
      • Kontakt
      • więcej
      • Film o Uczelni
      • Widok na panoramę Łomży od strony Piątnicy
      • Serwisy
      • USOSweb
      • E-learning
      • System Wymiany Dokumentów
      • Archiwum Prac Dyplomowych
      • System Biblioteczny KOHA
      • Azure for Students
      • Portal Studencki (Stypendialny)
      • więcej
      • Biblioteka
      • Aktualności
      • Instrukcje
      • Katalog on-line
      • Katalogi
      • E-booki
      • Dziekanat
      • Wydział Nauk o Zdrowiu
      • Wydział Prawa i Administracji
      • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
      • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
      • Plany i sesje
      • Organizacja roku
      • Plany zajęć
      • Sesje egzaminacyjne
      • Samorząd Studentów
      • O nas
      • Regulamin
      • Członkowie
      • więcej
      • Stypendia
      • Informacje podstawowe
      • O charakterze socjalnym
      • Dla osób niepełnosprawnościami
      • Rektora dla najlepszych studentów
      • Ministra za wybitne osiągnięcia
      • Zapomoga
      • Studenci z niepełnosprawnościami
      • Informacje ogólne
      • Stypendia
      • Dofinansowanie
      • Psycholog online
      • więcej
      • Biuro Karier
      • Oferty pracy
      • Kontakt
      • więcej
      • Ubezpieczenia
      • NNW/OC
      • Zdrowotne
      • Dodatkowe linki
      • Regulamin studiów
      • Kredyty studenckie
      • Opłaty za studia
      • Psycholog
      • Generator kont Wi-Fi
      • Centralny wydruk
      • Serwisy
      • USOSweb
      • E-learning
      • System Wymiany Dokumentów
      • Archiwum Prac Dyplomowych
      • System Biblioteczny KOHA
      • Azure Dev Tools for Teaching
      • więcej
      • Kontakty
      • Książka adresowa
      • Formularze i druki
      • Kwestura
      • Kadry
      • Dział Współpracy z Zagranicą
      • Oferty pracy
      • Aktualne oferty
      • Archiwum ofert
      • Poczta
      • Informacje
      • Logowanie
      • Plany zajęć
      • Organizacja roku
      • Kierunki
      • Wi-Fi
      • Eduroam - informacje o sieci
      • Generator kont
  • Doktoraty i habilitacje
      • Nauka
      • Aktualności
      • Rozwój naukowy
      • Konferencje naukowe
      • Wydarzenia naukowe
      • Jednostki badawcze
      • Działalność badawcza
      • Infrastruktura badawcza
      • Prawo autorskie i komercjalizacja
      • Czasopismo
      • Stypendia
      • Przydatne linki
      • Projekty
      • Aktualności
      • Projekty realizowane
      • Projekty zakończone
      • Źródła finansowania
      • Koła naukowe
      • Wydział Nauk o Zdrowiu
      • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
      • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
      • Wydział Prawa i Administracji
      • Regulamin
      • Senackie Komisje ds. Etyki Badań Naukowych
      • Skład Komisji
      • Zadania komisji
      • Regulamin
      • Informacja dla studentów
      • Dokumenty do pobrania
      • Ewaluacja działalności naukowej
      • Ewaluacja działalności naukowej
      • HR Excellence in Research
      • Wyróżnienie Logo HR
      • Karta Naukowca
      • Etapy wdrożenia
      • Struktura organizacyjna
      • Oferty pracy dla naukowców
      • Dokumenty i dodatkowe informacje
      • Kontakt
      • ul. Akademicka 14, pok. 9
        tel. 86 216 82 79

      • więcej
      • Współpraca Zagraniczna
      • Aktualności
      • ECTS
      • Umowy międzynarodowe
      • Programy NAWA
      • Kontakt
      • więcej
      • Dla studentów
      • Wyjazdy studentów
      • Wyjazdy na praktykę (SMP)
      • Wyjazdy na studia (SMS)
      • Blended Intensive Programmes
      • Green Travel
      • Stawki stypendialne
      • Erasmus+
      • O programie
      • Koordynatorzy
      • więcej
      • Dla pracowników
      • Wyjazdy pracowników
      • Wyjazdy w celach szkoleniowych (STT)
      • Wyjazdy w celu prowadzenia zajęć dydaktycznych (STA)
      • Stawki stypendialne
      • Warto wiedzieć
      • Oficjalny Serwis Programu Erasmus+
      • Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji
      • Przewodnik finansowy dla studentów Erasmusa
      • Stypendia w USA
      • Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP
      • Fundacja MIRD
      • Wydział Nauk o Zdrowiu
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Wydział Prawa i Administracji
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Uczelnia
      • Aktualności
      • Kalendarium
      • Historia
      • Władze Uczelni
      • Jakość Kształcenia
      • Kontakt
      • więcej
      • Social media
      • Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin Logo Youtube
      • Akademickie Centrum Języków Obcych
      • O nas
      • Wydarzenia
      • Kursy językowe
      • Pearson Test of English
      • Kontakt
      • więcej
      • Zamówienia Publiczne
      • Najnowsze postępowania
      • Zasady zamówień
      • Plany zamówień publicznych
      • Zamówienia poniżej 130 000 złotych netto
      • Zamówienia powyżej 130 000 złotych netto
      • Szacowanie wartości zamówienia
      • Wydawnictwo
      • O wydawnictwie
      • Nasze publikacje
      • Czasopismo
      • Dla autorów
      • więcej
      • Liceum Mistrzostwa Sportowego
      • O Nas
      • Rekrutacja
      • Nauka
      • Kontakt
      • więcej
      • Ochrona danych osobowych
      • Aktualności
      • Obowiązek informacyjny
      • Kontakt z IOD
      • więcej

Fit grillowanie z dr Martą Rożniatą

Szczegóły
Opublikowano: 30 kwiecień 2024
Grillowanie

Przywykliśmy już do tego, że w trosce o nasze zdrowie i samopoczucie, uczelniana dietetyczka dr Marta Rożniata przygotowuje nam fit przepisy wpisujące się rzecz jasna w rodzime tradycje bogato zastawionego stołu. Dziś fit grill, a jakże! Zamiast ociekającej tłuszczem kiełbasy, dorsz pacyficzny lub łosoś świeży, grillowane na ruszcie, z aromatycznymi sosami i chrupiącą sałatką pełną witamin!

– Misją naszego dietetycznego teamu jest nie tylko prowadzenie merytorycznych zajęć ze studentami kierunku Dietetyka, ale także popularyzowanie zdrowego stylu życia wśród społeczności akademickiej i nie tylko! – mówi radośnie dr Marta Rożniata. Naukowczyni podkreśla, że od nawyków, stylu życia, tego co trafia na nasze stoły, zależą nasze samopoczucie oraz zdrowie. – Nawet serotoninę, czyli hormon szczęścia, wytwarzają bakterie znajdujące się w naszych jelitach. Dlatego warto się zastanowić, czym karmimy mikrobiotę i czy po zjedzeniu posiłku chcemy tryskać humorem – mówi dr Marta Rożniata.

Fit grill według dr Marty Rożniaty to alternatywa na zapowiadającą się słonecznie majówkę. Trzy, dwa, jeden – start! Rozpoczynamy zdrowy sezon wiosennego i letniego grilowania.

Ryba grillowana ze szparagami podawana z sałatką

Składniki:

  • Szparagi – 200g
  • dorsz pacyficzny, świeży/ łosoś świeży – 250 g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • pieprz cytrynowy - szczypta
  • pieprz czarny/ sól – szczypta

Sałatka

  • sałata rzymska/ inna dowolna sałata – 2-3 garści
  • pomidory, czerwone – 1 mała sztuka
  • papryka czerwona, słodka – ½ sztuki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
  • musztarda francuska/ miodowa – 1 płaska łyżeczka
  • syrop klonowy – łyżeczka
  • sok ze świeżej cytryny – 1 łyżka
  • pieprz czarny – szczypta

Ryba

Dorsza/łososia natrzyj odrobiną oliwy z oliwek i pieprzem cytrynowym.

Szparagi natrzyj odrobiną oliwy, solą i czarnym pieprzem.

Grilluj dorsza/łososia i szparagi z dwóch stron na ruszcie. 

Sałatka

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do miski. Przygotuj mały słoik. Do słoika włóż musztardę, syrop klonowy, pieprz oraz sok ze świeżej cytryny. Zamknij słoik i potrząsaj energicznie do połączenia składników, następnie dodaj oliwę z oliwek i mieszaj aż powstanie jednolita emulsja. Polej przygotowane warzywa sosem. 

Sałatka lekka z piersią z kurczaka

Składniki:

  • mix sałat/ dowolna sałata – 2-3 garści

  • ananas świeży – ½ sztuki

  • mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 200g

  • sok pomarańczowy – 40 ml

  • olej rzepakowy uniwersalny – 2 łyżeczki

  • chili pieprz cayenne – szczypta

  • pieprz czarny/sól – szczypta

  • orzechy włoskie łuskane - garść

Z soku z pomarańczy, oleju, chili, soli i pieprzu przygotuj marynatę.

Zostaw odrobinę w oddzielnym naczyniu, a do reszty włóż pierś kurczaka i ananasa pokrojonego na spore kawałki. Zamarynuj. Po godzinie zgrilluj mięso i ananasa na ruszcie. Ułóż na talerzu na mieszance sałat, dodaj orzechy oraz polej pozostałą częścią marynaty.

Sosy do dań grillowanych

Sos pomidorowy

Składniki:

  • 1 łyżeczka ketchupu bez cukru,

  • 3 łyżki jogurtu greckiego,

  • Szczypta papryki chilli,

  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii,

  • szczypta soli, papryki słodkiej wędzonej

  • 1 łyżeczka syropu klonowego/ miodu

Wszystkie składniki sosu wymieszaj.

Sos grecki

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku,

  • 3 łyżki jogurtu greckiego,

  • Szczypta pieprzu czarnego

  • Szczypta oregano, szczypta soli

  • 1 ogórek zielony

  • 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu

Ogórka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odsącz na sicie. Do jogurt greckiego dodaj syrop klonowy/miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i odsączonego ogórka. Dokładnie wymieszaj. Przed podaniem wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

  • Studia I stopnia

  • Administracja
  • Automatyka i robotyka
  • Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
  • Dietetyka
  • Filologia angielska
  • Informatyka
  • Kosmetologia
  • Logistyka
  • więcej
  • Studia II stopnia

  • Administracja
  • Informatyka
  • Pielęgniarstwo
  • Technologia żywności i żywienie człowieka
  • Zarządzanie
  • Studia jednolite magisterskie

  • Fizjoterapia
  • Prawo
  • Studia podyplomowe

  • Master of Business Administration
  • Mediacje i negocjacje
  • Transport drogowy
  • Zarządzanie zasobami ludzkimi - kadry i płace
  • więcej
  • Kursy i szkolenia

  • Certyfikat Pearson Test of English
  • Organizacja Pomocy Społecznej
  • więcej
  • Social media

  • Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin Logo Youtube
  • Kontakt

  • Akademia Łomżyńska
  • Akademicka 14, 18-400 Łomża
  • NIP: 718-19-47-148
  • +48 86 215 59 50
  • biuro@al.edu.pl
  • Strona główna - Biuletyn Informacji Publicznej Akademii Łomżyńskiej
Copyright @2025 - Akademia Łomżyńska - Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie: Dział Systemów Komputerowych
Deklaracja dostępności - USOSweb - Poczta - Mapa strony - Pomoc - Kontakt