Dodatki do żywności - przyjaciel, czy wróg?
- Szczegóły

„W obecnych czasach nie da się uniknąć stosowania dodatków do żywności. Szacuje się, że 70 procent żywności jaką spożywamy to żywność przetworzona” – mówi dr Piotr Karpiński, wykładowca z Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP w Łomży i dodaje: „ Dodatki do żywności pełnią różne funkcje. Spowalniają proces psucia się artykułów spożywczych, ale mogą również wywoływać alergie.”
Zapraszamy do wysłuchania podcastu.
Ogólnopolski konkurs wiedzy o wyborach
- Szczegóły

Zakład Administracji i Katedra Nauk Prawnych Wydziału Nauk Społecznych i Humanistycznych Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży 12 marca 2021 r. organizuje ogólnopolski Konkurs Wiedzy „10 lat obowiązywania Kodeksu wyborczego w Polsce”.
Konkurs adresowany jest do uczniów liceów i techników. W Konkursie mogą wziąć udział również Studenci I stopnia Administracji Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży.
Konkurs ma popularyzować i upowszechniać wśród młodzieży wiedzę z zakresu publicznych uprawnień jednostki oraz zachęcać do samodzielnego podnoszenia posiadanych kompetencji, lecz także kształtować postawy obywatelskie, wyrażające się w aktywnym udziale w życiu państwa oraz społeczności lokalnej.
Szczególne znaczenie uprawnień wyborczych w katalogu praw i wolności o charakterze politycznym wyraża się zarówno w fakcie wysunięcia przez obowiązującą Konstytucję zasady przedstawicielskiej formy rządów przed instrumenty bezpośredniego sprawowania władzy przez ogół uprawionych w postaci referendum oraz obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej, jak również w funkcjach realizowanych przez postępowanie wyborcze, mających na celu – oprócz ukształtowania osobowego składu organów władzy publicznej - także wyrażenie preferencji dla prezentowanych w toku kampanii wyborczej programów politycznych, nadanie elektom legitymacji do sprawowania władzy oraz zespolenie członków społeczeństwa wokół określonych wartości. Nie bez znaczenia jest również uznanie uprawnienia do wybierania podstawowych organów władzy za najistotniejszy wyznacznik współcześnie rozumianej zasady zwierzchnictwa narodu, umocowanej w art. 4 Ustawy Zasadniczej.
Konkurs odbędzie się w formie zdalnej, za pośrednictwem platformy Moodle.
Zgłoszenia uczestników do udziału w konkursie dokonuje się za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego dostępnego na stronie internetowej konkurswiedzy.pwsip.edu.pl. Wypełniony formularz zgłoszeniowy należy przesłać w formie elektronicznej w nieprzekraczalnym terminie do dnia 28 lutego 2021 r.
Zmagania uczestników zaplanowane są na 12 marca i rozpocznie je część pisemna od godz. 11.00, zaś część ustna od godz. 12.15.
Na laureatów Konkursu czekają atrakcyjne nagrody m.in.: głośniki i słuchawki bezprzewodowe, książki, karty podarunkowe, a także wizyta w Sejmie.
Serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału w Konkursie i życzymy powodzenia!
Koncert walentynkowy
- Szczegóły

Diamenty „Forbesa”
- Szczegóły

Po raz trzynasty w porozumieniu z redakcją „Forbesa” Bisnode Polska opracowała zestawienie najdynamiczniej rozwijających się firm w Polsce. Przedsiębiorstwa, które znalazły się na liście, mogą szczycić się tytułem Diamentów Forbesa 2021. Wśród nich jest Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży.
W zestawieniu znalazły się firmy, które w trzech ostatnich latach najszybciej zwiększały swą wartość. Pod uwagę brano przedsiębiorstwa, które do KRS złożyły sprawozdanie finansowe lub przesłały je do Bisnode. Diamentami „Forbesa” zostały te o dodatnim wyniku finansowym i współczynniku ryzyka współpracy wyższym niż 4, według ratingu Bisnode.
Nagrodzone firmy dzielone są na trzy kategorie według przychodów ze sprzedaży w ostatnim roku obrachunkowym: małe z przychodem ze sprzedaży od 5 do 50 mln zł, średnie z przychodem 50–250 mln zł, duże z przychodem ponad 250 mln zł.
Bisnode Polska zebrała dane firm, które złożyły w terminie raporty do KRS za okres 2019–2015. Na tej podstawie powstała tegoroczna lista blisko 15 tysięcy przedsiębiorstw, którym Bisnode Polska przyznała pozytywny rating wiarygodności i ryzyka współpracy, które jednocześnie mają wysoką płynność bieżącą i nie zalegają z płatnościami. Łomżyńska uczelnia znalazła się na 2793 pozycji listy ogólnopolskiej oraz na 55. miejscu listy regionalnej w kategorii przychody do 50 mln złotych. Województwo podlaskie zajęło 11. miejsce w kraju pod względem liczby tegorocznych Diamentów, z udziałem 2,9 proc.
Analitycy Bisnode Polska wycenili przedsiębiorstwa, stosując metodę szwajcarską, łączącą metodę majątkową i dochodową. Pierwsza nie wycenia potencjału pracowników i posiadanego know-how. Wycena na podstawie zysków nie uwzględnia zaś wrażliwości na zmiany sezonowe i koniunkturalne. Firmy, które dużo inwestują, mogą wykazywać niewielkie zyski. Połączenie tych dwóch metod rekompensuje wspominane ułomności, gdyż know-how, jeśli jest wartościowe, wpływa na zyskowność albo – jak w przypadku firm inwestujących – na wzrost majątku.
PWSIiP w Łomży w zestawieniu Diamentów „Forbesa” znalazła się po raz drugi w swojej historii.
Rekrutacja Informatyka i Technologia żywności - studia II stopnia
- Szczegóły

Aby zetknąć się z solidną dawką wiedzy nie trzeba wyjeżdżać do dużych ośrodków akademickich. Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży kładzie nacisk na kształcenie praktyczne, uwzględnia współczesne trendy, inicjuje współpracę nauka-biznes, co potwierdza opinia Polskiej Komisji Akredytacyjnej, czyli niezależnego gremium naukowców, które czuwa, aby w kraju spełniane były standardy kształcenia. Wydział Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP zaprasza na studia drugiego stopnia z Informatyki oraz Technologii żywności i żywienia człowieka.
Studenci Informatyki nabywają praktyczne umiejętności w naszych wyspecjalizowanych centrach serwerowych oraz laboratoriach grafiki i multimediów, automatyki i robotyki, sieci komputerowych („CISCO”), nowocześnie zaaranżowanych pracowniach do prowadzenia zajęć z zakresu Internetu Rzeczy – IoT (ang. Internet of Things).
PWSIiP otrzymuje do dwóch lat dodatkowe fundusze na rozwój dydaktyki z ministerialnego programu „Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości”. Uczelnia znalazła się gronie piętnastu publicznych uczelni zawodowych, które wypadły najlepiej w prowadzonym na zlecenie Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego ogólnopolskim monitoringu ekonomicznych losów absolwentów. Oznacza to, że PWSIiP kształci na wysokim poziomie, a absolwenci uczelni odnajdują się znakomicie na rynku pracy. Dzięki funduszom z DID na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności powstało pięć nowych pracowni dedykowanych między innymi studentom Informatyki.
Wydział Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP może pochwalić się nowoczesną halą technologiczną, ale także specjalistycznymi laboratoriami, które umożliwiają praktyczne przygotowanie do wykonywania zawodu technologa żywności. Są to laboratoria mikrobiologiczne, analiz instrumentalnych, właściwości fizycznych żywności, gastronomiczne, analizy sensorycznej. W raporcie Polskiej Komisji Akredytacyjnej z 2018 roku jak mantra przewijają się słowa „unikalne, unikatowe, nowoczesne”. Mowa o sprzęcie, który umożliwia studentom Technologii żywności i żywienia człowieka zapoznanie się z procesami: suszenia, rozdrabniania, liofilizacji, filtracji, fermentacji, rektyfikacji, destylacji, ekstruzji, ekstrakcji i obróbki termicznej. Niezależni specjaliści napisali wprost – „infrastruktura udostępniona studentom znacznie przewyższa wymagania kształcenia na ocenianym kierunku”, „wydział dysponuje najlepiej wyposażoną halą technologiczną dla technologii żywności w kraju” oraz „studenci mogą zapoznać się z przebiegiem i przeprowadzić samodzielnie niemal wszystkie procesy technologiczne, typowe dla branży spożywczej, mając do dyspozycji aparaturę umożliwiającą programowanie jej pracy i zbieranie danych.”
Reasumując: państwowe studia w Łomży to rękojmia nabycia unikalnego doświadczenia praktycznego i gwarancja solidnej wiedzy.
Zapraszamy na studia drugiego stopnia!
Karta Erasmus+
- Szczegóły

Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży otrzymała kartę Erasmus ECHE na lata 2021-2027. Uczelnia otrzymała maksymalną punktację w ocenie Agencji Wykonawczej Komisji Europejskiej w Brukseli.
Kartę przyznaje Agencja Wykonawcza ds. Edukacji, Kultury i Sektora Audiowizualnego Komisji Europejskiej w Brukseli. Wniosek PWSIiP otrzymał maksymalną liczbę 100 punktów. – Tak wysoka ocena świadczy o dobrym przygotowaniu naszej uczelni do realizacji działań o charakterze międzynarodowym – komentuje Katarzyna Zacharzewska-Arnista, kierownik Działu Współpracy z Zagranicą.
Erasmus Charter for Higher Education – ECHE (Karta Erasmusa dla szkolnictwa wyższego) określa ogólne ramy działań, jakie instytucja szkolnictwa wyższego może przeprowadzić w ramach programu Erasmus+, m.in. uprawnia do ubiegania się o fundusze na wyjazdy stypendialne studentów i pracowników, udział w projektach edukacyjnych. Jej posiadanie jest fundamentalnym warunkiem realizacji projektów finansowanych ze środków Programu Erasmus+.
PWSIiP współpracuje z setką uczelni partnerskich, oferuje wyjazdy na studia do kilkudziesięciu państw członkowskich UE oraz krajów partnerskich m.in. Japonii, Albanii, Gruzji, Kirgistanu. Uczelnia bierze udział w programie Erasmus+ od 2006 roku.
Program Erasmus powstał w 1987 roku. Jego nazwa nawiązuje do imienia holenderskiego filozofa, teologa i humanisty, Erazma z Rotterdamu.
Podcast: jak czytać etykiety produktów spożywczych?
- Szczegóły

Na sklepowych półkach znajdujemy olbrzymią różnorodność teoretycznie podobnych do siebie produktów spożywczych. Teoretycznie, gdyż mogą się one różnić diametralnie składem. – Jeśli nie czytamy etykiety produktu spożywczego, wybieramy go na podstawie opakowania, warstwy wizualnej, to możemy mieć później pretensje wyłącznie do siebie. Bo informacja o składzie produktu, jego walorach, była nam zaprezentowana na etykiecie. Mieliśmy szansę wybrać mądrze – przekonuje Emilia Szabłowska, technolog żywności z Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży w rozmowie publicystycznej z Jolantą Święszkowską.
Jak czytać etykiety produktów spożywczych, na co zwrócić szczególną uwagą, czy zawsze należy unikać produktów z konserwantami? O tym możemy posłuchać w podcaście.
Rozmowa o hormonach
- Szczegóły

Tarczyca, która jest odpowiedzialna za wytwarzanie hormonów, nazywana jest trochę żartobliwie, a trochę serio, „diabłem w ludzkim ciele”. O tym i o innych kwestiach rozmawiamy z dr. n. med. Tadeuszem Oleszczukiem, ginekologiem, wykładowcą akademickim, autorem książki „Czego ginekolog ci nie powie”. Niebawem do polskich księgarń trafi druga popularnonaukowa publikacja dra Tadeusza Oleszczuka – „Uspokój swoje hormony”.
Dr n. med. Tadeusz Oleszczuk patrzy na poszczególne części składowe organizmu ludzkiego jak na domino, jeśli jeden element zaczyna szwankować, sypie się cały system biologiczny człowieka. Ale gdzie jest ta pierwsza kostka domino, która uruchamia mechanizm dolegliwości i chorób? Czy są nią geny, styl życia, a może dieta? W jaki sposób na nasze zdrowie mogą wpływać zwykłe paragony fiskalne, albo otaczający nas zewsząd plastik? O tym dowiecie się państwo w rozmowy publicystycznej, w której poruszamy przede wszystkim kwestie holistycznego spojrzenia na kobiece dolegliwości i choroby.
Rzecz o mięsie
- Szczegóły

Przez dziesiątki milionów lat nasi przodkowie byli weganami. Badania zębów homininów wykazują, że do ok. 15 mln lat temu żywili się głównie owocami. Byli zatem frutarianami. Dotąd nie ustalono ze stu procentową pewnością, jak to się stało, że przodkowie człowieka zdecydowali się jeść mięso. Jedno jest jednak pewne, to dzięki mięsu ich mózgi mogły zacząć się powiększać i narodził się homo sapiens.
Historia utrwalania mięsa sięga czasów sumeryjskich, a jeśli chcemy zjeść dobry, regionalny produkt mięsny - nie szukajmy go na półkach supermarketów, lecz u lokalnych producentów. O tym, ale także o rekrutacji na studia drugiego stopnia z Technologii żywności, która wystartowała 4 stycznia 2021 roku, mówi dr Piotr Karpiński, nauczyciel akademicki z PWSIiP w Łomży, ale także lekarz weterynarii, a przede wszystkim znawca mięsa, jego historii i technologii produkcji.
Studenckie jasełka 2020
- Szczegóły

Studenckie Jasełka to trwały element uczelnianej tradycji. Autorski scenariusz, w którym żacy w ciepły i żartobliwy sposób opisują świat ubogiej stajenki sprzed dwóch tysięcy lat i ten współczesny, pełen pośpiechu, ale także serdeczności. W tym roku nie mogliśmy zobaczyć, jak na scenicznych deskach Auli im. prof. Antoniego Jakubczaka, tętni radość spontanicznego przeżywania Świąt Bożego Narodzenia. Tę radość studenci przenieśli, z myślą o nas, o wspólnocie akademickiej, naszych przyjaciołach i sympatykach - do sieci, aby przekazać i nam, i Państwu, okruchy serdecznych, szczerych życzeń, dzięki którym z każdej chwili życia możemy czerpać dobro, naturalne dobro wspólnego przeżywania rodzącej się Nadziei.
Widowiska bożonarodzeniowe wywodzą się ze średniowiecznej tradycji misteriów franciszkańskich, a ich polska etymologia od staropolskiego słowa „jasło” oznaczającego żłób. Studenci Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży od lat przetwarzają tę tradycję, wnosząc do niej swój temperament i spontaniczność.
Konferencja międzynarodowa, badania naukowe, rozwój ciała i intelektu
- Szczegóły

„Sport, zdrowie, edukacja dzieci i młodzieży” – to tytuł międzynarodowej konferencji naukowej zorganizowanej przez Wydział Nauk o Zdrowiu Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. W hybrydalnej przestrzeni dyskusji, wymiany doświadczeń i koncepcji, spotkali się naukowcy z Polski i zagranicy, teoretycy i praktycy sportu, tacy jak nauczyciele wychowania fizycznego, trenerzy. – Jeszcze się nie przyzwyczailiśmy, że jeden człowiek siedzi sobie wygodnie w fotelu, a drugi ocenia go z antypodów świata – żartobliwie opisuje realia pandemicznej hybrydowości prof. dr hab. n. med. Jan Gorski, wykładowca akademicki w PWSIiP.
Odszedł śp. Mariusz Giełgut
- Szczegóły

Po ciężkiej i gwałtownej chorobie zmarł Mariusz Giełgut, były doradca prezydenta Łomży, a w latach 2015-2018 nauczyciel akademicki w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży.
Śp. Mariusz Giełgut prowadził niepubliczną placówkę oświatową - Łomżyńskie Centrum Kształcenia Ustawicznego, był organizatorem wielu imprez o charakterze sportowym i rekreacyjnym, wiceprezesem ŁKS 1926 Łomża, a przede wszystkim pogodnym i życzliwym ludziom człowiekiem.
Śp. Mariusz Giełgut pozostanie w naszej pamięci, jako człowiek, który czerpał siłę z życia, potrafił się zatrzymać, porozmawiać, uśmiechnąć. Był obok nas i z nami, serdeczny wobec współpracowników i studentów.
Rodzinie zmarłego oraz przyjaciołom składamy wyrazy głębokiego współczucia, przekazujemy słowa wsparcia, żalu, ale i nadziei, że ludzka pamięć jest w stanie przechować piękne momenty życia, a przede wszystkim czerpać z doświadczenia obecności w naszym życiu drugiego człowieka - mądrość.
Śp. Mariusz Giełgut był z nami, odszedł zbyt wcześnie. Pozostanie w naszej pamięci.
Wspólnota akademicka Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
Studenci otrzymali stypendia
- Szczegóły

Planuje się, że stypendia od jesieni tego roku przez kolejnych dziewięć miesięcy otrzyma 685 osób. Wsparcie przeznaczone jest dla studentów Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, którzy spełnili kryteria i jest finansowane przez resort nauki.
Jedną ze stypendystek jest Sylwia Czajkowska, studentka pielęgniarstwa II stopnia. Doceniona została jej działalność naukową– Czuję się wyróżniona, choć nie jest to proste znaleźć się w gronie osób nagrodzonych.
Za wysokie wyniki w nauce stypendium otrzymuje Przemysław Flera, student zarządzania, który nie kryje zadowolenia i przyznaje, że warto jest poświęcić czas na naukę – Planuję za otrzymane pieniądze zrobić certyfikat kompetencji zawodowych - dodaje.
Stypendium przysługuje tylko w czasie trwania studiów. Największe miesięczne wsparcie to blisko tysiąc złotych- mówi Anna Bagińska, zastępca kierownika Działu Kształcenia i Spraw Studenckich PWSIiP. Zapraszamy do wysłuchania podcastu.
Studenci z całej Polski pomagają - pomimo pandemii!
- Szczegóły

Ruszyła XII edycja projektu HELPERS’ GENERATION. W 2020 roku, ze względu na pandemię koronawirusa, wiele projektów, aktywności i programów zostało wstrzymanych, ale nie HELPERS’ GENERATION! Studenci zjednoczeni wokół pomocy chorym na nowotwory krwi będą działać dalej, ale tym razem w nowej rzeczywistości - wirtualnej. Do projektu dołączyło ponad 70 uczelni z całej Polski, a akcję koordynować będzie niemal 150 studenckich liderów, wśród nich Julia Mastalerz z Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Tegorocznej edycji przyświeca hasło - Helpers Gonna Help! Wirtualne akcje na uczelniach trwają od 1. do 15. grudnia.
Aż 815 szans na życie do 2020 roku!
Szlachetna Paczka - pomagajmy!
- Szczegóły

Szlachetna paczka to akcja pomocy osobom, które znalazły się w sposób niezawiniony w trudnej sytuacji materialnej. W wyniku pandemii Covid-19, co czwarty Polak utracił dochód. Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży włącza się, jak co roku, w akcję przedświątecznej pomocy: jako centrum logistyczne Szlachetnej Paczki (rozładunek, załadunek paczek), ale także zgrany zespół studentów i pracowników uczelni, który zamierza pomóc p. Elżbiecie.
Pani Elżbieta (70 lat) po śmierci męża mieszka sama. Dorośli synowie przestali interesować się schorowaną matką. Pani Elżbieta z każdym dniem coraz dotkliwiej odczuwa skutki swoich chorób, które skutecznie utrudniają jej codzienne funkcjonowanie. Samotność pogłębia poczucie wykluczenia i powoduje, że czuje się niepotrzebna. Dochód jaki otrzymuje to 1365 zł (emerytura + zasiłek pielęgnacyjny). Środki te przeznaczone są głównie na leki i rachunki. Po odliczeniu kosztów stałych, na życie zostaje ok. 247 zł. Potrzeby Pani Elżbiety są niewielkie. Najpilniej potrzebuje opału (PELET-A1), żywności z długim terminem ważności oraz chemii gospodarczej. Z drobnych upominków ucieszy się z bluzki i piżamy w rozmiarze 3XL oraz ciepłego koca.
Tak wiele możemy osiągnąć, w tak niezwykle prosty sposób. Na Waszą pomoc czekamy do 10 grudnia do godz. 16.00!
Artykuły spożywcze oraz chemię gospodarczą można zostawić przy Portierni, ulica Akademicka 14 oraz Akademicka 1. Liczymy na Wasze dobre serca!
Szlachetna Paczka to jedna z najbardziej rozpoznawalnych akcji społecznych w Polsce. Opiera się na współpracy wolontariuszy i darczyńców. Na przełomie września i października wolontariusze ustalają potrzeby rodzin, które mają zrealizować darczyńcy, czyli instytucje, firmy i osoby prywatne. Do szlachetnej paczki rodziny są zgłaszane przez sąsiadów, instytucje pomocy społecznej, organizacje kościelne.
Już w następny weekend PWSIiP zamieni się w regionalne centrum logistyczne Szlachetnej Paczki, akcji zainicjowanej przez księdza, społecznika i filozofa Jacka Stryczka. Do holu uczelni trafi mnóstwo paczek, małych i dużych. Z pralkami, lodówkami, środkami czystości, żywnością, opałem, materiałami budowlanymi i komputerami. U progu Anno Domini 2021 trafią do potrzebujących rodzin.
Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Sport, zdrowie, edukacja dzieci i młodzieży”
- Szczegóły

Wydział Nauk o Zdrowiu i Zakład Wychowania Fizycznego Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży zaprasza na Międzynarodowa Konferencja Naukową „Sport, zdrowie, edukacja dzieci i młodzieży”, która odbędzie się 4 grudnia.
Konferencja będzie składała się z trzech paneli tematycznych dotyczących sportu, zdrowia, edukacji dzieci i młodzieży. Jej celem jest przegląd prac naukowych oraz problemów badawczych podejmowanych przez naukowców z różnych uczelni krajowych i zagranicznych.
Spotkanie, które będzie wymianą osiągnięć naukowych, doświadczeń i poglądów oraz prezentacją ważnych paradygmatów sportu, zdrowia i edukacji, odbędzie się hybrydowo.
Osobom zainteresowanym udziałem w wydarzeniu przekazujemy link: https://bbb.pwsip.edu.pl/b/tom-zy6-kqp
Jak Filologię studiuje się w „Państwówce" ?
- Szczegóły

Na to pytanie odpowiedzą m.in. Kamil Domurat i Mateusz Turski, absolwenci kierunku filologia na Wydziale Nauk Społecznych PWSIiP. Obaj zgodnie podkreślają, że czas na studiach spożytkowali bardzo dobrze i dziś się rozwijają, a perspektywa awansu zawodowego to coś realnego. Kamil Domurat to 27-latek spod Łomży. Umiejętności, które nabył podczas studiowania w PWSIiP pozwoliły mu na kontynuację nauki w Anglii. Aktualnie mieszka i pracuje w Warszawie.
Z kolei Mateusz Turski po zdobyciu tytułu licencjata kontynuuje naukę na uniwersytecie w Toruniu. Jego średnia ocen pozwala mu być jednym z najlepszych na roku.
Zapraszamy do wysłuchania podcastu.
Oddychaj – potrzebne koncentratory tlenu!
- Szczegóły

„Oddychaj!” – to akcja zainicjowana przez Caritas Diecezji Łomżyńskiej, której celem jest zbiórka funduszy na zakup koncentratorów tlenu. Urządzenia ratują zdrowie i życie pacjentom, którzy przebywają w hospicjach domowych, są po hospitalizacji, mają przewlekłe choroby układu oddechowego, na przykład POChP. To akcja, której nie można przełożyć na inny termin. Liczy się każda minuta, każdy oddech pacjenta walczącego o życie.
– Mamy 30 koncentratorów. Dotychczas były one użytkowane w domach przez pacjentów przewlekle chorych. Pandemia sprawiła, że zgłasza się do nas bardzo wiele osób, które potrzebują domowej tlenoterapii, a my mamy związane ręce, bo po raz pierwszy w historii łomżyńskiego Caritas mamy za mało koncentratorów do wypożyczenia – mówi ksiądz Andrzej Mikucki, dyrektor Caritas Diecezji Łomżyńskiej. – Obecnie 20 osób czeka w kolejce. Te osoby potrzebują naszego wsparcia. Nie ma ani chwili do stracenia! Tutaj nie ma czasu na zastanawianie się, czy wspomóc nas, czy nie. Trzeba po prostu szybko podjąć decyzję. Podczas jednej minuty człowiek wykonuje około osiemnastu oddechów. Każdy oddech jest na wagę złota!
Dramatyczny apel dyrektora Caritas popierają władze uczelni i środowisko medyczne Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Prodziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu PWSIiP, wicedyrektor Wojewódzkiego Szpitala w Łomży („covidowego szpitala”), dr n. o zdr. Joanna Chilińska, doskonale wie, jak dramatyczne wymiary przybrała walka o oddech pacjenta, gdy choroba COVID-19 atakuje silną falą jesiennych infekcji. – Musimy dbać o pacjentów, którzy trafiają do naszego szpitala, ale także zatroszczyć się o tych, którym w czasach ograniczonych możliwości hospitalizacji może pomóc domowa telenoterapia. Koncentratory, wypożyczane pacjentom do domu, ratują im życie, zdrowie, pozwalając przetrwać trudny czas oblężenia szpitali, czas wielkiej niepewności i epidemicznej destabilizacji – wyjaśnia doświadczona przedstawicielka służby zdrowia. Zaznacza jednocześnie, że urządzenia muszą być wypożyczane po dokonaniu profesjonalnego wywiadu z pacjentem, a decyzje o ich wypożyczeniu do domu powinny być podejmowane w zgodzie z aktualną wiedzą medyczną.
A czym jest koncentrator tlenu? To urządzenie, które filtruje powietrze atmosferyczne, usuwa z niego azot oraz inne gazy i dostarcza pacjentowi niemalże czysty tlen. Potocznie nazywane są „fabrykami tlenu”. Używają ich między innymi osoby chore na POChP, czyli przewlekłą obturacyjną chorobą płuc. To schorzenie, na które cierpi ponad 2 miliony dorosłych Polaków i jednocześnie choroba cywilizacyjna, która zbiera coraz większe żniwo. Przenośne modele koncentratorów pozwalają prowadzić pacjentom względnie normalne życie, wychodzić z domu, robić zakupy. Zapotrzebowanie na te urządzenia dynamicznie wzrasta.
Osoby, które chcą wziąć udział w akcji „Oddychaj”, prosimy o dokonywanie wpłat na rachunek Caritas Diecezji Łomżyńskiej, koniecznie z dopiskiem: „oddychaj”.
Nr Konta: 25 8757 0001 0001 6766 2000 0010
Cel zbiorki: zakup 40 koncentratorów tlenu.
Czas zbiórki: do 10 grudnia 2020r.
Koncert online z okazji urodzin geniusza
- Szczegóły

26 listopada miłośników Ludwiga van Bethovena czeka nie lada gratka. Na scenie auli Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży wystąpi Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego, która specjalnym koncertem uczci 250 rocznicę Urodzin tego wybitnego kompozytora, przez wielu nazywanego „ojcem romantyzmu”. Filharmonikom towarzyszyć będą wybitni soliści z Włoch i Hiszpanii. Koncert za darmo będzie można obejrzeć online.
– Orkiestra pod batutą Juana José Navarro wykona Koncert skrzypcowy D-dur op. 61 oraz Koncert fortepianowy nr 5 Es-dur op. 73 Ludwiga van Beethovena – mówi Jan Miłosz Zarzycki, dyrektor Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w Łomży.
Koncert będzie można obejrzeć za pośrednictwem strony internetowej oraz Facebooka filharmonii. Początek transmisji o godzinie 18.30.
Zapraszamy do wysłuchania podcastu.
Możemy mieć przebój. Zachęcamy do głosowania!
- Szczegóły

„Misja Student”, czyli rockowa piosenka Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży bierze udział w internetowym głosowaniu, dzięki któremu ma szansę trafić na Listę Przebojów Kultowej Akadery.
W poniedziałkowe popołudnie piosenka „Misja Student” została po raz pierwszy odtworzona w Radiu Akadera. Stacja istnieje od 50 lat, jest koncesjonowana i należy do grupy Polskich Rozgłośni Akademickich. Tuż po godzinie siedemnastej utwór został także opublikowany na stronie internetowej radia, gdzie można na niego oddawać głosy. Siła naszych „laików” może sprawić, że trafi on na Listę Przebojów Kultowej Akadery, czyli znajdzie się w zestawieniu najbardziej energetycznych utworów rockowych.
Wszystkie osoby, którym podoba się piosenka „Misja Student”, zachęcamy do oddania na nią głosu:
https://akadera.bialystok.pl/glosowanie/lista-przebojow-kultowej-akadery/
Krótkie przypomnienie: w marcu na portalu społecznościowym łomżyńskiej uczelni zawiązała się grupa #spiewajacapwsip. W ten sposób narodził się także muzyczny duet: Zuzanna Puchała, studentka oraz Jacek Bochenko, informatyk i grafik. Obydwoje z doświadczeniem muzycznym i potrzebą przekazywania poprzez muzykę pozytywnych doświadczeń i emocji. Jacek stworzył aranżację muzyczną, do której dodane zostały wokale Zuzy i jego. Nad nagraniem i montażem ścieżki dźwiękowej wykonawcy pracowali ze względu na epidemię zdalnie, w swoich domach.
Wykonawców połączyła pasja, bo przecież muzyka łączy, dociera do ludzi poprzez konstelacje różnorodnych języków i obyczajów. O jej zbawiennym wpływie nie tylko na nastrój, ale także na zdrowie ludzi, znakomicie pisał w erudycyjnej książce „Muzykofilia. Opowieści o muzyce i mózgu” Oliver Sacks.
Strona 22 z 65