Wniosek o finansowanie projektu badawczego, złożony w ramach konkursu Narodowego Centrum Nauki – PRELUDIUM 20 przez Panią mgr inż. Emilię Szabłowską, doktorantkę i asystenta na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności w PWSIiP w Łomży, otrzymał decyzję o przyznaniu środków finansowych. Pani mgr inż. Emilia Szabłowska w swojej pracy podejmie temat: Badania modelowe dotyczące zastosowania obróbki żołędzi i/lub mąki żołędziowej oraz warunków prowadzenia ciasta na cechy jakościowe i zawartość biodostępnych polifenoli w produktach piekarskich i ciastkarskich.
W ramach realizowanego projektu badawczego poruszone zostaną kwestie związane z wartością odżywczą żołędzi i mąki żołędziowej, których zalety przewyższają mąki tradycyjnie stosowane w przemyśle piekarskim i ciastkarskim. Jak podaje Pani Emilia w streszczeniu swojego projektu: „Żołędzie charakteryzuje stosunkowo wysoka zawartość tłuszczu bogatego w kwasy tłuszczowe nienasycone, błonnika, soli mineralnych (szczególnie wapnia, potasu, miedzi, żelaza i manganu), związków antyoksydacyjnych oraz folianów.”. Jednakże, żołędzie i mąka żołędziowa mogą pogarszać cechy jakościowe produktów, do których zostaną wprowadzone, a mianowicie: pozostawiać posmak goryczy, zmniejszać elastyczność chlebów i ciast, czy wzmacniać twardość ciastek kruchych. Należy zatem znaleźć „złoty środek”, stanowiony przez podwyższenie wartości odżywczej przy jednoczesnym jak najmniejszym oddziaływaniu na cechy związane ze smakiem, zapachem czy teksturą. Poszukiwania takiego złotego środka podejmie się w swoich badaniach Pani mgr inż. Emilia Szabłowska.
PRELUDIUM to konkurs na projekty badawcze, kierowany do osób nieposiadających stopnia naukowego doktora, które rozpoczynają karierę naukową. W bieżącej edycji do NCN wpłynęło 2217 wniosków, z których do finansowania zakwalifikowano 495 projektów. Współczynnik sukcesu wyniósł tym samym 22%. Co należy podkreślić: Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży jest jedyną uczelnią zawodową, która została beneficjentem w konkursie PRELUDIUM 20!
Serdecznie gratulujemy Pani Emilii i życzymy powodzenia w realizacji projektu.