Technologia żywności i żywienie człowieka II stopnia
- studia drugiego stopnia (3 semestry)
- tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
- absolwent uzyskuje tytuł magistra
Osoba ubiegająca się o przyjęcie na magisterskie studia technologia żywności i żywienie człowieka musi:
- posiadać dyplom ukończenia studiów I stopnia (inżynierskich, licencjackich) lub kierunków pokrewnych.
Cel studiów
Celem kształcenia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka II stopnia jest wykształcenie przyszłych pracowników mających pogłębioną wiedzę, umiejętności zawodowe i kompetencje społeczne niezbędne do realizacji zadań związanych z przetwarzaniem żywności oraz żywieniem człowieka, przede wszystkim w zakresach:
- przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności, z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia oraz żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych organizmu ludzkiego,
- kompetencji technologicznych przydatnych w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka,
- kompetencji technologicznych i organizacyjnych ułatwiających podjęcie działalności gospodarczej związanej z przetwórstwem żywności i jej obrotem,
- wykształcenia i ukierunkowania wiedzy i umiejętności pozwalających kontynuować naukę na studiach III stopnia.
Co zyskujesz po studiach
- zdolność rozwiązywania pojawiających się problemów technologicznych, organizacyjnych, prawnych lub społecznych, z zachowaniem zasad etyki zawodowej w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia człowieka
- umiejętność samodzielnej analizy zgromadzonych informacji i danych do oceny procesów technologicznych oraz cech jakościowych produkowanej żywności
- pogłębioną wiedzę w zakresie żywienia człowieka z uwzględnieniem wpływu żywności i jej składników na zdrowie
- świadomość samokształcenia się i uzupełniania zdobytej wiedzy w kontekście współczesnych wymagań rynku pracy i postępu procesów integracyjnych w Europie
- umiejętność posługiwania się językiem specjalistycznym z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka w stopniu koniecznym do wykonywania zawodu
- wykształcenie odpowiedniej postawy społecznej
- umiejętność organizowania i kierowania zasobami ludzkimi
- wykształcenie niezbędne do podjęcia studiów na poziomie trzeciego stopnia
Kim możesz być po studiach
- pracownikiem firm, związanych z produkcją żywności i przetwórstwem rolno-spożywczym,
- pracownikiem zakładów gastronomicznych funkcjonujących samodzielnie lub jako kuchnie centralne dla cateringu zamkniętego i otwartego, w hotelach i innych obiektach,
- wykwalifikowanym pracownikiem w zakresie przechowywania i kontroli jakości żywności,
- pracownikiem komórek odpowiedzialnych za nadzór nad higieną i bezpieczeństwem żywności,
- konsultantem i/lub ekspertem doradczym w zakresie produkcji surowców i ich przetwarzania zarówno w małych, średnich jak i dużych zakładach przemysłu spożywczego, czy zakładach żywienia zbiorowego,
- konsultantem i/lub ekspertem w zakresie wartości odżywczej produktów spożywczych oraz w zakresie żywienia człowieka (indywidualnego lub w placówkach żywienia zamkniętego i otwartego),
- świadomym konsumentem.
Przykładowe przedmioty nauczania
- Polityka wyżywienia ludności
- Żywienie wybranych grup ludności
- Żywienie w wysiłku fizycznym
- Żywność nowej generacji
- Żywność wygodna i funkcjonalna
- Dodatki do żywności
- Bioaktywne składniki w żywności a zdrowie
- Operacje i procesy w produkcji żywności
- Inżynieria genetyczna w produkcji żywności
- Zanieczyszczenia i autentyczność żywności
- Bezpieczeństwo żywności i zarządzanie jakością
- Nowe metody w analizie żywności
- Praktyczna ocena wartości odżywczej żywności
- "Bioterroryzm żywnościowy i biomonitoring zagrożeń żywnościowych i zdrowotnych"
Praktyki
W czasie studiów student odbywa trzy miesiące praktyk po II semestrze w zakładach przemysłu spożywczego (np. Browar w Łomży, PEPEES w Łomży, mleczarnie: w Piątnicy, w Ostrowi Mazowieckiej, Wysokiem Mazowieckiem, małe zakłady przetwórcze, zakłady gastronomii systemowej, np. McDonald, małe zakłady gastronomiczne.
Student wybiera miejsce praktyki z oferty Wydziału, lub może samodzielnie !!! zaproponować miejsce jej odbycia.
Kierunek jest realizowany na Wydziale Nauk Informatyczno-Technologicznych.