Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Nauk Stosowanych w Łomży organizuje:
I edycję Kampanii Edukacyjnej
„Bezpieczeństwo żywości”.
Kampania edukacyjna stanowi inicjatywę podejmowaną w celu popularyzacji wiedzy na temat jakości, bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności. Kierowana jest przede wszystkim do młodzieży szkół średnich, w ramach działań profilaktycznych, mających na celu zwiększenie świadomości młodych ludzi jako konsumentów oraz zapoznanie ich z rolą nauki i pracą naukowców, którzy chcą zapewnić bezpieczeństwo żywności. Obok młodzieży w wydarzeniu wezmą udział przedstawiciele branży rolno-spożywczej oraz jednostek urzędowej kontroli żywności w Polsce – założeniem Kampanii pozostaje również wymiana doświadczeń różnych środowisk mających wpływ na kształtowanie bezpieczeństwa żywności.
Tematyka wykładów dotyczyć będzie m.in. nowej żywności, której elementem jest głośny ostatnio i kontrowersyjny w naszym kraju temat spożycia owadów; zagrożenia, jakie czyhają na nas w produktach, które spożywamy oraz nowe wyzwania i działania, jakie mają w przyszłości poprawić bezpieczeństwo żywności.
Transmitowane na żywo na kanale internetowym Uczelni.
Program Wydarzenia:
10.00 – 10.30 Uroczyste otwarcie Kampanii
10.40 – 11.20 Owady na talerzu – czy to bezpieczne? – dr Piotr Karpiński (Akademia Nauk Stosowanych w Łomży)
11.30 – 12.10 Zagrożenia w żywności – mgr inż. Michał Subocz (Silliker Polska Sp. s o.o. /Merieux NutriSciences Group w Warszawie)
12.20 – 13.00 Nowe wyzwania w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności – dr inż. Bartosz Kruszewski (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)