
Czwarta rewolucja przemysłowa, czyli Informatyka to dobry kierunek
- Szczegóły
Czwarta rewolucja przemysłowa dzieje się wokół nas: informatyzacja, automatyzacja i życie
w świecie technologii stają się codziennością. Zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie technologii informacyjnych i telekomunikacyjnych pozwoli Wam, Drodzy Maturzyści, na kreowanie naszą codzienność – codzienności pełnej techniki i technologii, które stanowią obecnie nieodzowny element nie tylko naszej pracy, ale także naszego całego życia.
Studia na kierunku Informatyka I stopnia pozwalają na wdrożenie w zakres ogólnych zagadnień informatyki i systemów informatycznych. Nasi studenci, do których grona możecie należeć już od października, poznają zasady działania i budowy sprzętu komputerowego, zdobywają wiedzę w zakresie systemów operacyjnych, algorytmów, sztucznej inteligencji, internetu rzeczy, grafiki komputerowej i multimediów, zyskują umiejętności programowania aplikacji, projektowania baz danych i sieci komputerowych.
Coraz więcej mówi się o informatyzacji życia codziennego w kontekście bezpieczeństwa informatycznego. Jest to tematyka niezwykle ważna z perspektywy poufności, integralności
i dostępności danych, generowanych na skutek korzystania z komputerów i sieci komputerowych. Biorąc pod uwagę fakt, że coraz więcej aspektów naszego funkcjonowania
w świecie przenoszonych jest do przestrzeni wirtualnej, umiejętność szacowania i kontroli ryzyka oraz znajomość i umiejętność stosowania mechanizmów bezpieczeństwa informatycznego, nabyte w trakcie studiów, mogą stanowić atrybut konkurencyjności na rynku pracy.
Podjęcie studiów na kierunku Informatyka daje szanse wyboru jednej z trzech ścieżek specjalizacyjnych: systemy oprogramowania, grafika komputerowa i techniki medialne, grafika reklamowa. Dzięki temu, będąc studentem, będziecie mieli Drodzy Maturzyści możliwość odnalezienia własnej, ukierunkowanej drogi w tak szerokiej dziedzinie, jaką jest informatyka. Innymi słowy, Ci z Was, którzy czują się swobodnie w elementach związanych ze sprzętem komputerowym i oprogramowaniem, wybrać będą mogli ścieżkę systemy oprogramowania. Ci, dla których narzędzia informatyczne są środkiem w realizacji zadań związanych z tworzeniem wizualnie atrakcyjnych grafik użytkowych i reklamowych, projektowaniem aplikacji i stron WWW stoją przed możliwością wyboru jednej z dwóch ścieżek specjalizacyjnych powiązanych z grafiką.
Drodzy Maturzyści, czy w dobie powszechnego „4.0”: Przemysłu 4.0, Rolnictwa 4.0, Innowacji 4.0, Rynków żywnościowych 4.0 może istnieć kierunek studiów, który będzie bardziej przyszłościowy niż Informatyka? Zostawiamy Was z tym pytaniem, które potraktujmy jako retoryczne – odpowiedź jest tu oczywista.

Robimy chrupki!
- Szczegóły
Paprykowe, ziołowe, orzechowe, czekoladowe, a wszystkie smaczne i lubiane zwłaszcza przez najmłodszych. Studenci Technologii żywności produkują chrupki kukurydziane.
Zajęcia praktyczne odbywają się w nowoczesnej hali technologicznej.
- Wykorzystujemy urządzenie o nazwie ekstruder w którym zachodzą dwa procesy ekstrudowanie i ekspandowania – wyjaśnia dr Piotr Karpiński z Wydziału informatyki i Nauk o Żywności PWSiP. - Ekstruzja jest to takie nowoczesne tłoczenie, metoda produkcji wykorzystywana między innymi w przypadku przekąsek, chrupek, płatków śniadaniowych, pieczywa chrupkiego typu Waza, makaronów błyskawicznych, napojów instant słodyczy i karmy dla zwierząt. To zgniatanie i tłoczenie żywności aż do wytworzenia z niej półpłynnej masy, która następnie jest przeciskana pod dużym ciśnieniem, w wysokiej temperaturze, przez niewielką szczelinę przy wykorzystaniu działania pary i zjawisko tam zachodzące to tak zwane ekspandowanie. Taka mini eksplozja.
Zdobywanie praktycznych umiejętności jest bardzo ważnym elementem studiów na PWSIiP. W przypadku Technologii żywności i żywienia człowieka takich zajęć jest bardzo dużo. Wszystko po to, aby absolwenci łatwo znaleźli pracę w zawodzie.
- Co zyskujesz po studiach? Przede wszystkim umiejętności z zakresu nauk o żywności, umiejętności niezbędne przy organizacji procesów przetwarzania i utrwalania żywności, wiedzę o systemach bezpieczeństwa żywności i kontroli jej jakości – wymienia dr Karpiński. - Studenci naszych studiów wykonują praktycznie wiele zadań i zdobywają praktyczne umiejętności, które w przyszłości mogą wykorzystać w pracy zawodowej. A wachlarz miejsc pracy, w których mogą pracować po studiach, jest bardzo szeroki. Począwszy od zakładów przetwórstwa, poprzez inspekcje państwowe i laboratoria, na firmach prywatnych wdrażających systemy kontroli jakości kończąc.

Zostań Inżynierem
- Szczegóły
Drodzy Maturzyści!
Przed Wami jedna z ważniejszych decyzji na życiowej drodze – wybór kierunku studiów
i uczelni, w której te studia podejmiecie. Wydział Informatyki i Nauk o Żywności
w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, chcąc wskazać ścieżki, którymi możecie podążać, wychodzi do Was naprzeciw z ofertą kierunków inżynierskich.
Posiadanie dyplomu, potwierdzającego uzyskanie wykształcenia wyższego, stało się obecnie pewnym standardem – sam fakt ukończenia studiów nie będzie już elementem, który wyróżni Was na rynku pracy. Warto zatem zadbać o swoją konkurencyjność, a Waszym atutem względem innych kandydatów na dane stanowisko pracy może być posiadanie tytułu inżyniera. Dlaczego jest to taki atut? Studia inżynierskie ukierunkowane są na aspekty praktyczne
i wiedzę, która znajduje swoje przełożenie na umiejętności. Mówiąc w skrócie: inżynier nie tylko wie co trzeba zrobić, ale też potrafi to wykonać.
Ważnym pozostaje fakt, że kierunki inżynierskie odnoszą się do tych dziedzin, które stanowią siłę napędową współczesnego świata – wpisują się w ideę postępu technicznego
i technologicznego, kreowania innowacyjnych rozwiązań, odpowiadania na potrzeby człowieka, przemysłu, nauki. Z tej racji wiedza inżynierska związana jest z zawodami, na które zapotrzebowanie nie tylko nie będzie spadało, ale można prognozować jego wzrost. Dlatego też przed absolwentami kierunków inżynierskich roztacza się wachlarz szerokich możliwości zawodowych.
Na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności w PWSIiP w Łomży macie możliwość podjęcia studiów na kierunkach:
- Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (I i II stopnia),
- Informatyka (I i II stopnia),
- Automatyka i Robotyka (I stopnia).
Ponadto do Ministerstwa Nauki i Edukacji zostały złożone wnioski o pozwolenie na utworzenie studiów na dwóch kolejnych kierunkach:
- Mechatronika (I stopnia)
- Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności (I stopnia)
Wachlarz możliwości jest szeroki, dlatego aby ułatwić Wam, Drodzy Maturzyści, dokonanie wyboru, w kolejnych artykułach przybliżymy poszczególne, wymienione wyżej kierunki studiów oraz możliwości podjęcia pracy po ich ukończeniu.
Bądźcie czujni – wracamy z pierwszym kierunkiem już niebawem!

Wirtualne Drzwi Otwarte
- Szczegóły
Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży zaprasza na Wirtualne Drzwi Otwarte. To unikalna okazja, aby zobaczyć nowoczesną bazę dydaktyczną uczelni i zapoznać się z bogatą gamą kierunków. Wszystkich zainteresowanych na wirtualny spacer zabiorą wykładowcy akademiccy – praktycy w swoich dziedzinach oraz studenci – dla nich czas studiów to zdobywanie wiedzy, ale także najważniejszy etap w życiu towarzyskich interakcji i przyjaźni. O atutach PWSIiP w Łomży, akademickiej atmosferze i radości ze studiowania dowiemy się z krótkich filmów dostępnych na stronie pwsip.edu.pl oraz na portalach społecznościowych „Państwówki”. Zapraszamy!
Ewa, Paulina, Paweł i Mark to studenci Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, którzy godzinami mogą opowiadać o swojej uczelni. To także przewodnicy, którzy doskonale znają uczelniane korytarze, sale, aule wykładowe, dom studenta, wykładowców akademickich, zasady jakimi rządzi się akademicki świat – od wysokości przyznawanych stypendiów po uroki studiowania za granicą dzięki programowi Erasmus+. Chętnie odpowiedzą na wszystkie pytania maturzystów, a ich wskazówki będą praktyczną, wynikającą z osobistego doświadczenia, podpowiedzią dlaczego warto wybrać PWSIiP jako swoją akademicką przystań. Oni już dokonali dobrego wyboru i korzystają z wielu możliwości rozwoju, jakie daje łomżyńska uczelnia.
Nauka to wielka życiowa przygoda, aby zasmakować akademickiej rzeczywistości nie trzeba emigrować do wielkich aglomeracji. Bezpłatne studia dzienne dostępne są w Łomży, oferowane na trzech wydziałach: Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności, Wydziale Nauk Społecznych i Humanistycznych, Wydziale Nauk o Zdrowiu. Do wyboru jest kilkanaście praktycznych kierunków.
Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży funkcjonuje od 2004 roku, jej mury opuściło ponad 6 tysięcy absolwentów. Każdego roku akademickiego 2 tysiące studentów nabywa praktyczne umiejętności w nowoczesnych salach wykładowych i specjalistycznych laboratoriach, a także w utworzonych przez uczelnię: Centrum Mediacji i naszpikowanym nowoczesną technologią Centrum Symulacji Medycznych. Uczelnia zajmuje wysokie lokaty w rankingach (vide coroczne rankingi czasopisma „Perspektywy). Jest jedną z najprężniej działających publicznych uczelni zawodowych w kraju. Przez wszystkie lata istnienia PWSIiP pozyskała ponad 120 milionów złotych zewnętrznych funduszy, inwestując je w rozwój infrastruktury, podnoszenie warunków studiowania, realizację projektów o regionalnym i ponad regionalnym znaczeniu. Misja placówki brzmi: „Kształcimy Praktyków”.
Zapraszamy do zasmakowania akademickiej rzeczywistości:

Komunikat Dziekana
- Szczegóły
Drodzy Studenci,
w roku akademickim 2020/2021 w semestrze letnim zajęcia dydaktyczne będą odbywały się w formie hybrydowej. Większość zajęć będzie realizowana z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość, a tylko nieliczne zajęcia będą prowadzone w sposób tradycyjny na terenie Uczelni, zgodnie z informacjami zamieszczonymi w Zarządzeniu Rektora PWSIiP w Łomży nr 9/2021 z dnia 19 lutego 2021 r. oraz zgodnie z informacjami znajdującymi się w planie zajęć.
Plan zajęć na poszczególnych semestrach i kierunkach dostępny jest na stronie Wydziału w zakładce Student/Programy i plany studiów https://www.pwsip.edu.pl/winz/student/rozklady-i-terminarze/plany-zajec
Zajęcia na studiach niestacjonarnych będą odbywały się w weekendy zjazdowe zgodnie z organizacją roku akademickiego.
O planowanym sposobie przeprowadzenia zaliczeń i egzaminów kończących określone zajęcia zostaną Państwo poinformowani przez wykładowców prowadzących zajęcia.
Plan zajęć będzie zawierał informacje dotyczące formy zajęć np. zdalne lub w siedzibie Uczelni/nr sali. Zajęcia zdalne będą mogły być realizowane w wybranym przez Państwa miejscu. Student powinien zorganizować sobie w tym czasie miejsce do pracy w taki sposób, aby zajęcia zdalne mogły odbywać się bez zakłóceń.
Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowymi wytycznymi dla studentów uczestniczących w zajęciach dydaktycznych na terenie Uczelni https://www.pwsip.edu.pl/koronawirus/.
O wszelkich zmianach i nowych wytycznych odnośnie realizacji zajęć będą Państwo informowani na bieżąco w komunikatach Dziekana zamieszczanych na stronie Wydziału w zakładce Ogłoszenia https://www.pwsip.edu.pl/winz/student/ogloszenia.
dr inż. Aneta Wiktorzak |

Godziny otwarcia Dziekanatu
- Szczegóły

Komunikat Dziekana
- Szczegóły
Drodzy Studenci,
w roku akademickim 2020/2021 w semestrze zimowym zajęcia dydaktyczne będą odbywały się w formie hybrydowej - część zajęć będzie prowadzona w sposób tradycyjny na terenie Uczelni, a część zajęć będzie realizowana z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość.
Wszystkie wykłady, seminaria, proseminaria itp. (zajęcia teoretyczne) w semestrze zimowym 2020/2021 będą odbywać w sposób zdalny zgodnie z planem zajęć, z kolei ćwiczenia, laboratoria, projekty, pracownie specjalistyczne itp. (zajęcia praktyczne) w sposób klasyczny w siedzibie Uczelni z zachowaniem dystansu społecznego.
Wykaz zajęć przewidzianych do realizacji na poszczególnych semestrach i kierunkach dostępny jest na stronie Wydziału w zakładce Student/Programy i plany studiów https://www.pwsip.edu.pl/winz/student/programy-i-plany-studiow.
Zajęcia na studiach niestacjonarnych będą odbywały się w weekendy zjazdowe zgodnie z organizacją roku akademickiego. W planie studiów niestacjonarnych zaplanowane są również zajęcia zdalne.
O planowanym sposobie przeprowadzenia zaliczeń i egzaminów kończących określone zajęcia zostaną Państwo poinformowani przez wykładowców prowadzących zajęcia.
Plan zajęć będzie układany w taki sposób, aby minimalizować kontakt między różnymi grupami studentów i jeżeli będzie to możliwe, aby ograniczyć liczbę dni zajęć na terenie Uczelni.
Pan zajęć będzie zawierał informacje dotyczące formy zajęć np. zdalne lub w siedzibie Uczelni/nr sali. Zajęcia zdalne będą mogły być realizowane w wybranym przez Państwa miejscu. Student powinien zorganizować sobie w tym czasie miejsce do pracy w taki sposób, aby zajęcia zdalne mogły odbywać się bez zakłóceń.
Studenci I roku zostaną przeszkoleni w zakresie obsługi platformy MOODLE, która będzie wykorzystywana przez nauczycieli akademickich do realizacji zdalnych zajęć dydaktycznych. Szczegółowe informacje dotyczące szkolenia będą Państwu przekazane pod koniec września.
Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowymi wytycznymi dla studentów uczestniczących w zajęciach dydaktycznych na terenie Uczelni https://www.pwsip.edu.pl/koronawirus/ .
O wszelkich zmianach i nowych wytycznych odnośnie realizacji zajęć będą Państwo informowani
na bieżąco w komunikatach Dziekana zamieszczanych na stronie Wydziału w zakładce Ogłoszenia https://www.pwsip.edu.pl/winz/student/ogloszenia.
dr inż. Aneta Wiktorzak |

Konkurs UODPORNIJ SIĘ z WINZ - ON-LINE
- Szczegóły
Droga społeczności Internetowa!
Sympatycy Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności!
Zwolennicy gotowania!
Kwarantanna, izolacja społeczna, pandemia i koronawirus to tematy, które otaczają nas zewsząd, powodują zmianę naszego funkcjonowania, wymuszają nowe formy aktywności, ale też: pobudzają kreatywność, zmieniają przyzwyczajenia, dają szansę na rozwijanie nowych umiejętności.
A jeśli: być kreatywnym, zmieniać przyzwyczajenia – oczywiście na lepsze – i rozwijać nowe umiejętności, to gdzie lepiej można to zrobić, jak nie w zaciszu domowej kuchni? A jeśli do tego możemy wspomóc naszą odporność, w tym ryzykownym dla zdrowia czasie, to nie pozostaje nic innego, jak równym krokiem wejść do kuchni i rozpocząć gotowanie!
Dlatego też: ogłaszamy konkurs! UODPORNIJ SIĘ z WINZ! Uwolnijcie swoją kreatywność w kuchni i przygotujcie potrawę, do której wykorzystacie surowce spożywcze, będące bogatym źródłem witaminy D.
Nagroda - voucher na intro nurkowe, ufundowany przez Łomżyński Klub Płetwonurków "Podwodny Jeleń" oraz Akademia Nurkowania "Konik Morski", czeka na najbardziej kreatywnego Kucharza.
Co należy zrobić, żeby wziąć udział w konkursie?
- Polubić stronę Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności na FB.
- Udostępnić (publicznie) post konkursowy.
- Przygotować potrawę o szczególnych walorach zdrowotnych: opartą na surowcach bogatych w witaminę D, a co za tym idzie – wspierającą naszą odporność.
- Przygotowując potrawę, należy spełnić następujące warunki:
- ustalić recepturę potrawy (przystawka, zupa, danie główne, deser) o szczególnych walorach zdrowotnych, w tym przede wszystkim: bogatą w witaminę D,
- określić sprzęt, narzędzia, urządzenia potrzebne do wykonania potrawy,
- sporządzić potrawę zgodnie z ustaloną recepturą,
- udekorować i zaserwować potrawę,
- zaprezentować potrawę, jej przygotowanie, recepturę i walory dietetyczne (zdrowotne) na zdjęciach/filmie,
- umieścić zdjęcia/film zawierający wszystkie elementy z powyższych punktów
w komentarzu pod postem Facebook’owym na stronie Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności.
- Zebrać jak najwięcej like’ów dla swojej potrawy.
Zwycięzcą zostanie osoba, która uzbiera najwięcej like’ów, a zgłoszenie zostanie pozytywnie zweryfikowane przez Komisję Konkursową.
Zadania konkursowe można zamieszczać do piątku, 26 czerwca 2020 r.
Ogłoszenie zwycięzcy nastąpi w ciągu 7 dni od daty zamknięcia zgłoszeń.
Umieszczenie potrawy pod postem konkursowym jest równoznaczne ze zgłoszeniem do konkursu i akceptacją Regulaminu.
Strona 8 z 15
Kontakt
Dziekanat
pok. A 0.28
ul. Akademicka 1
Sprawy studenckie
tel. 86 215 66 02
Plany zajęć
tel. 86 216 82 69
wnitdziekanat@al.edu.pl
Sekretariat Wydziału
pok. A 0.32
ul. Akademicka 1
tel. 86 215 54 88
nsasinowska@al.edu.pl
wnit@al.edu.pl