
RoboExe: Robot Challenge 2023
- Szczegóły
Młodzi miłośnicy programowania robotów, studenci i uczniowie, przybyli do Akademii Łomżyńskiej, aby rywalizować w trzech kategoriach konkursu RoboExe: Robot Challenge – Line Follower (wyścigi na czas wzdłuż linii), Free Style Presentation (prezentacja robotów), Lego Sumo (walki robotów). W rywalizacji udział wzięły 32 drużyny z Łomży, Białegostoku, Wrocławia, Łowicza, Wysokiego Mazowieckiego, Niećkowa.

Wykłady o cyberbezpieczeństwie
- Szczegóły
Wykłady o cyberbezpieczeństwie
W ramach projektu „Akademia_CYBER.MIL”, w którym uczestniczy Akademia Łomżyńska, zaplanowano serię 4 wykładów przedstawiających zagadnienia bezpieczeństwa informatycznego i teleinformatycznego.

Wspólne badania z firmą EDPOL
- Szczegóły
Akademia Łomżyńska podpisała porozumienie o współpracy z firmą EDPOL Food & Innovation. Jest to kontynuacja współpracy partnerskiej pomiędzy instytucjami, ale wzbogacona o kolejne konkretne cele do osiągnięcia: przeprowadzenie badań konsumenckich innowacyjnych produktów spożywczych, przyjmowanie studentów uczelni do odbywania praktyk zawodowych m.in. w dziale B+R firmy, wspólne opracowywanie programów studenckich praktyk zawodowych w celu zapewnienia rozwoju badawczych i praktycznych kompetencji studentów.
EDPOL Food & Innovation to firma rodzinna. Od 30 lat specjalizuje się we wdrażaniu i kreowaniu innowacyjnych rozwiązań dla branży spożywczej oraz sektora HoReCa. Przewagą konkurencyjną firmy są doświadczeni pracownicy, bogate zaplecze badawczo - rozwojowe, a klientami innowatorzy, którym zależy na oferowaniu żywności wysokiej jakości. Dowodem rzetelności firmy są przyznane jej certyfikaty BRCGS oraz IFS. Otwartość firmy na potrzeby tzw. rynku B2B skutkuje rozszerzanym asortymentem pozycji produktowych, a wprowadzane rozwiązania umożliwiają personalizację form pakowania dla sektora convenience, natomiast receptury oparte na naturalnych składnikach wpisują się w trend prozdrowotny.
Zainicjowana pomiędzy Akademią Łomżyńską a firmą EDPOL Food & Innovation współpraca ma sprzyjać rozwojowi branży prozdrowotnych produktów spożywczych, aby opierał się on na wiedzy i dostępie do informacji o najnowszych badaniach naukowych oraz nowych technologiach. W tym celu instytucje korzystać będą ze swoich rozwiniętych zasobów infrastrukturalnych i badawczych oraz doświadczonej kadry pracowników.
Przypomnijmy: Akademia Łomżyńska to uczelnia z czterema wydziałami, kształcąca praktycznie dwa tysiące studentów, z dwudziestoletnią już historią. Funkcjonujący na uczelni Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych dysponuje halą technologiczną i laboratoriami, które w 2018 r. zostały wysoko ocenione przez niezależne gremium ekspertów Polskiej Komisji Akredytacyjnej, jako zasoby najlepsze w kraju, unikalne w kontekście wyposażenia studentów w wiedzę o praktycznych procesach technologicznych branży spożywczej. W założeniach programowych uczelni jest powiązanie edukacji studentów Bezpieczeństwa i certyfikacji żywności oraz Technologii żywności z sektorem małych i średnich przedsiębiorstw działających w branży spożywczej. Sama umowa, poza aspektem konkretnych badań, dotyczy także kreowania ścieżek edukacji i kariery studentów wyżej wspomnianych kierunków, ale także studentów Dietetyki, odbywających cykl kształcenia na innym uczelnianym wydziale - Wydziale Nauk o Zdrowiu.
Akademia Łomżyńska i firma EDPOL Food & Innovation współpracują od 2018 roku. Zatem to już druga podpisana pomiędzy instytucjami umowa.

Nasz pracownik naukowo-dydaktyczny ekspertem Centrum Łukasiewicz i NAWA
- Szczegóły
Dr inż. Ryszard Szczebiot, pracownik naukowo-dydaktyczny Akademii Łomżyńskiej, został wpisany do tzw. Bazy Ekspertów Łukasiewicza, czyli stał się merytorycznym głosem jednej z największych sieci badawczych w Europie - Centrum Łukasiewicz.
Centrum Łukasiewicz realizuje projekty B+R, zrzesza 22 instytuty badawcze w kraju i jest państwową osobą prawną, która świadczy usługi na rzecz biznesu oraz rozwiązuje ważne problemy technologiczne swoich klientów. Działa w obszarach transformacji cyfrowej, zdrowia, zielonej i niskoemisyjnej gospodarki, inteligentnego transportu. Jest instytucją, która dba o promocję polskich technologii i ich wdrożeń w środowisku międzynarodowym. Zrzesza 4500 naukowców i ekspertów różnych dziedzin, którzy dokonują między innymi oceny merytorycznej wniosków na tzw. dotacje celowe (dotacje z budżetu państwa na projekty badawczo-rozwojowe).
Naukowiec z Akademii Łomżyńskiej dr inż. Ryszard Szczebiot z naszą uczelnią związany jest od 2007 roku. Jego obszary naukowe to informatyka oraz automatyka i robotyka. Jest autorem stu kilkudziesięciu prac naukowych, w tym wielu indeksowanych w Web of Science i Scopus oraz promotorem ponad tysiąca prac dyplomowych. Był kierownikiem oraz wykonawcą wielu projektów badawczych polskich i zagranicznych.
Dr inż. Ryszard Szczebiot jest także, od 2017 roku, ekspertem Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej - instytucji państwowej zajmującej się realizacją zadań dotyczących umiędzynarodowienia szkolnictwa wyższego oraz nauki. NAWA działa na rzecz internacjonalizacji polskiej nauki, wspiera międzynarodową współpracę badawczą i wymianę akademicką. Agencja dąży do umiędzynarodowienia polskich uczelni i instytucji naukowych, a także do promocji Polski - jej języka oraz kultury w celu budowania wizerunku kraju oferującego atrakcyjne możliwości edukacyjne i badawcze. Szeroka oferta programowa NAWA dedykowana jest: naukowcom, instytucjom, studentom.
Dr inż. Ryszard Szczebiot jest również, od 2012 roku, ekspertem Polskiej Komisji Akredytacyjnej, a w kadencji 2012-2016 był członkiem Prezydium PKA.

Wojskowy Dzień Otwarty - relacja
- Szczegóły
Akademie Łomżyńska oficjalnie zainaugurowała program Akademia_CYBER.MIL podczas Wojskowego Dnia Otwartego. Tego dnia kampus akademicki zamienił się w doświadczalny wojskowy poligon, gdzie można było realnie dotknąć żołnierskiej codzienności i poznać od podszewki realia wojskowej pracy - tej w terenie i tej bazującej na nowoczesnych technologiach informatycznych. W wydarzeniu wziął udział Michał Wiśniewski, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej. Otwierając piknik decydent akcentował, że polskie wojska obrony cyberprzestrzeni są szóstą, co do siły i skali działania, tego typu formacją na świecie.

Międzynarodowe zdobywanie wiedzy i umiejętności
- Szczegóły
Studenci Informatyki Akademii Łomżyńskiej, Damian Olszewski i Arkadiusz Gardocki, odbyli zagraniczne, sześciomiesięczne praktyki studenckie w Izmir Katip Celebi University. To ceniona turecka uczelnia, specjalizująca się między innymi w kształceniu przyszłych informatyków w oparciu o dostęp do nowoczesnych technologii i rozwiązań informatycznych. Młodzi adepci informatyki zachęcają swoich kolegów i koleżanki z uczelni, aby uczestniczyli w zagranicznych praktykach. To nie tylko cenne międzynarodowe doświadczenie edukacyjne i kulturowe, ale także praktyczna korzyść. Wyjazd studentów finansowany był z grantu programu Erasmus + obsługiwanego przez uczelniany Dział Współpracy z Zagranicą.

Ogłoszenie o naborze kandydatów na członków III kadencji Rady Dialogu z Młodym Pokoleniem
- Szczegóły
Szanowni Państwo
Trwa nabór do RADY DIALOGU Z MŁODYM POKOLENIEM!
Rada Dialogu z Młodym Pokoleniem jest rządowym organem opiniodawczo-doradczym, działającym w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Została powołana na mocy ustawy o zmianie ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie z dnia 19 lipca 2019 r. (Dz.U. 2020 poz. 1057, z późn. zm.)
Rada między innymi:
- Pomaga młodym ludziom zaangażować się w życie publiczne w Polsce;
- Wydaje opinie na temat planowanych zmian w prawie oraz rządowych programów, które dotyczą młodego pokolenia;
- Tworzy miejsce do dialogu między organizacjami pozarządowymi i innymi instytucjami a władzami publicznymi w sprawach ważnych dla młodzieży;
- Wspiera działalność instytucji, które działają na rzecz młodego pokolenia.
Nabór kończy się 31 SIERPNIA.

Warsztaty w Akademii z praktyczną dawką wiedzy
- Szczegóły
Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych przygotował dedykowaną szkołom ponadpodstawowym specjalną ofertę warsztatową dostępną przez cały rok szkolny. Z zajęć praktycznych skorzystała 20 czerwca szkoła z Sejn, tj. Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach.
Szkoła zgłosiła się do nas z prośbą o przygotowanie dla grupy 40 uczniów 4-godzinnych warsztatów. Wzięli w nich udział uczniowie klas I-III na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Nasze warsztaty rozpoczęliśmy od wykładu, który dotyczył nowych metod stosowanych w ocenie żywności, połączonego z prezentacją nowoczesnej uczelnianej bazy dydaktycznej. Uczelnia dysponuje bardzo bogato wyposażonymi laboratoriami, które umożliwiają dokonywanie kompleksowej oceny jakości żywności, jej zafałszowań czy autentyczności za pomocą nowoczesnej aparatury analitycznej.
Młodzież, podzielona na grupy, poznawała i przygotowywała dania technologią sous-vide, czyli stosując niskotemperaturową obróbkę termiczną dla mięsa drobiowego i wieprzowego zapakowanego wcześniej z wykorzystaniem pakowarki próżniowej. Uczniowie czynnie uczestniczyli w zajęciach i oczywiście degustowali przygotowane własnoręcznie dania. Druga grupa w tym czasie poznawała metodę liofilizacji, przygotowywała owoce do suszenia i również mogła skosztować produkty liofilizowane. Opiekunowie uczniów deklarowali, że namówią swoją Panią Dyrektor do zakupu analogicznego urządzenia. W ramach warsztatów i „słodkiego co nieco” uczniowie produkowali lody śmietankowe i czekoladowe, a deser był zwieńczeniem dnia warsztatowej pracy i warsztatowych degustacji. Kilkoro uczniów, zainteresowanych tematyką automatyzacji i robotyzacji, poznało uczelniane pracownie robotyki, aby w niedalekiej przyszłości móc skutecznie wybrać wymarzony kierunek studiów.
Strona 3 z 15
Kontakt
Dziekanat
pok. A 0.28
ul. Akademicka 1
Sprawy studenckie
tel. 86 215 66 02
Plany zajęć
tel. 86 216 82 69
wnitdziekanat@al.edu.pl
Sekretariat Wydziału
pok. A 0.32
ul. Akademicka 1
tel. 86 215 54 88
nsasinowska@al.edu.pl
wnit@al.edu.pl