Zapraszamy serdecznie 17 grudnia 2018 r. do Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży na spotkanie z doktorem Maciejem Kozłowskim, astronomem oraz pionierem polskiego Internetu.
Aktualności
Infotest 2019 rozstrzygnięty
- Szczegóły
– Nie samą nauką uczeń żyje, ale aby być dobrym w swojej dziedzinie, trzy, a nawet cztery godziny dziennie spędzam na programowania – mówił Kacper Malczyk, zwycięzca szóstej edycji konkursu Infotest, którego organizatorem jest Wydział Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP w Łomży. W informatycznych zmaganiach uczeń Akademickiej Szkoły Ponadgimnazjalnej w Łomży pokonał prawie czterystu rywali.
W konkursie wzięli udział uczniowie z dwudziestu jeden szkół, m.in. z Łomży, Ostrołęki, Zambrowa, Białegostoku, Olecka, Wysokiego Mazowiecka i Ostrowi Mazowieckiej oraz uczniowie dwóch polskich szkół na Litwie – Gimnazjum im. Tadeusza Konwickiego w Bujwidzach oraz Gimnazjum im. Juliusza Słowackiego w Bezdanach. W pierwszej turze konkursu uczestnicy rozwiązywali testy w swoich macierzystych szkołach za pośrednictwem stworzonej do tego celu platformy internetowej. W ten sposób wyłonionych zostało 71 najlepszych zawodników, którzy spotkali się podczas finałowej rundy w PWSIiP.
Na najwyższym stopniu podium stanął Kacper Malczyk z ASP w Łomży, drugie miejsce zajął Bruno Mircevski z II LO im. Cypriana Kamila Norwida w Ostrołęce, a trzecie Marcin Chętnik z I LO im. Tadeusza Kościuszki w Łomży. Najlepsza w kategorii „studenci zagraniczni” okazała się Emilija Siavro z Gimnazjum im. Tadeusza Konwickiego w Bujwidzach. Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody ufundowane przez: Wójta Gminy Łomża, Wójta Gminy Piątnica, Rektora PWSIiP, Prezesa Łomżyńskiego Koła PTI oraz firmy Exe CONSULTING, ProCop SERWIS, FIT IT.
Kacper w konkursie brał udział po raz trzeci, w 2018 roku łut szczęścia dzielił go od podium – zajął wówczas czwarte miejsce. – W tym roku doszedł mi w szkole nowy przedmiot nauczania, bazy danych, dużo pytań w konkursie było z tej tematyki oraz z programowania. Programowaniem interesuję się od dawna, po maturze, którą zdaję za rok, wybieram się na studia informatyczne – komentował Kacper, którego do konkursu przygotował jego nauczyciel Ernest Żebrowski.
PWSIiP dla Filipa
- Szczegóły
Instytucje oraz indywidualni wolontariusze włączyli się w akcję pomocy Filipowi. Chłopiec zmaga się z ciężką postacią lekoopornej padaczki, potrzebuje kosztownych leków, suplementów i rehabilitacji. W niedzielne popołudnie na ten cel kwestowała wspaniała Łomża, także studenci, naukowcy i pracownicy administracji PWSIiP. Zbierając pieniądze do puszek akademicka drużyna popularyzowała naukę, wykorzystując do tego celu ciśnieniomierz, mikroskop, suszarkę fluidyzacyjną i robota Andrzeja, który bawił najmłodszych uczestników wydarzenia wykonując pompki i przysiady.
Mama chorego chłopca, Agnieszka Wądołowska, to organizatorka kreatywnego zamieszania, które miało miejsce 24 stycznia w Galerii Veneda w Łomży. Przez osiem godzin pod jej przewodnictwem ludzie dobrej woli udowadniali, że walka o życie i zdrowie Filipa nie jest wyłącznie sprawą rodziny chłopca. – To nasz wspólny cel i obowiązek, po raz drugi uczestniczymy w koncercie na rzecz Filipa – komentował Sebastian Chrzanowski z Działu Promocji i Biura Karier PWSIiP. Wspólnie z kierowniczką Martą Biedrzycką, zorganizowali atrakcyjne popularnonaukowe stoisko uczelni. Wydziałowe Koło Robotyki, w składzie: Sebastian Sobotka, Wojciech Cwalina oraz ich opiekun Mateusz Zalewski, prezentowało działanie drukarki 3D. – Razem z nami wystąpił robot Andrzej. Podczas wydarzenia studenci zaprogramowali także innego robota, którym sterowali wykorzystując zwykły pad od konsoli. Programowanie staje się coraz bardziej popularne, można tą pasją zarażać nawet dzieci w podstawówce – przekonywał Mateusz Zalewski.
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka reprezentowany był przez pracowników i studentów: dr inż. Milenę Stachelską, dr Piotra Karpińskiego, Zofię Biedrzycką, Justynę Brzostowską, Marzenę Dąbrowską i Mariusza Ladzińskiego. Studenci zaprezentowali suszarkę fluidyzacyjną, mikroskopy laboratoryjne z preparatami bakteryjnymi. Bakterie z chleba w powiększeniu wyglądały jak fraktaliczne obrazy genialnego Jacksona Pollocka. Studenci porównywali ile cukru zawierają popularne soki i napoje. – Najlepiej, abyśmy pili czystą wodę oraz naturalne, domowe kompoty. Szkodliwe dla zdrowia potrafią być nawet napoje dedykowane dzieciom, np. popularne wody smakowe, które mogą zawierać aromaty – tłumaczyli studenci Technologii żywności i żywienia człowieka.
Pani Agnieszka, mama Filipa, dwoiła się i troiła, aby cała akcja przebiegała sprawnie. Ona, jej przyjaciółka Dorota Krawczyńska, zapowiadający występy artystów i licytacje Piotr Barbachowski, dyrygująca scenicznymi niuansami Monika Orłowska-Laskowska (absolwentka PWSIiP), obdarzali wszystkich uśmiechem i pozytywną energią. Dzięki artystom, przedstawicielom instytucji, darczyńcom, 7-letni Filip stał się częścią wielkiej rodziny. Mama Filipa od urodzenia walczy o każdy jego oddech, o szansę na ujawnienie pełnego potencjału. Nie jest łatwo, chłopiec ma czterokończynowe porażenie mózgowe oraz lekooporną padaczkę. Ale coraz więcej osób „wkręca się” w pomaganie Filipowi: zbierając nakrętki, kwestując, koncertując. Mama Filipa, pełna energii, pozytywnego uśmiechu, inteligentna i kreatywna, po prostu potrafi. W jej dłoniach małe, ludzkie dobro – staje się wielkim darem dla Filipa. Z zebranych funduszy, a jest ich około czternaście tysięcy „z puszek” i pięć tysięcy od darczyńców, sfinansowane zostaną wielomiesięczne koszty terapii Filipa. – Codziennie widzę cud jego życia, waleczność i postęp w rozwoju psychofizycznym, pomimo tak ciężkiej walki z nierównym przeciwnikiem. Dziękuję wszystkim za wsparcie, które otrzymaliśmy dotychczas. To dzięki osobom, które wspomogły Fifkę jesteśmy naocznymi świadkami, jaką moc ma specjalistyczna terapia – mówi Agnieszka Wądołowska. Swoją walką chce dać nadzieję innym mamom chorych dzieci. Studiuje pedagogikę specjalną, aby wiedzieć i robić jeszcze więcej…
Najlepsza hala technologiczna w kraju
- Szczegóły
Wydział Informatyki i Nauk o Żywności Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży ogłosił nabór na studia drugiego stopnia z Technologii żywności i żywienia człowieka. To pierwsza rekrutacja, w październiku 2018 roku uczelnia otrzymała zgodę na prowadzenie studiów magisterskich na tym kierunku. – Aby zetknąć się z solidną dawką wiedzy, spotkać fascynujących, doświadczonych wykładowców, nie musimy wyjeżdżać do dużych ośrodków akademickich. Wartościowe studia są w Łomży, na państwowej uczelni – zachęca dziekan WINŻ profesor Bożena Waszkiewicz-Robak. Specjaliści Polskiej Komisji Akredytacyjnej oceniają, że kierowany przez nią wydział „dysponuje najlepiej wyposażoną halą technologiczną dla technologii żywności w kraju”. – Trudno wyobrazić sobie lepszą rekomendację naszych studiów – komentuje dziekan.
Obecnie Wydział Informatyki i Nauk o Żywności „Państwówki” szkoli technologów żywności na studiach pierwszego stopnia, które pozytywnie oceniła w marcu 2018 roku – chwaląc unikalność sprzętu, infrastruktury – Polska Komisja Akredytacyjna. To niezależna instytucja, która czuwa, aby spełniane były standardy dla szkolnictwa wyższego. Tworzy ją od osiemdziesięciu do dziewięćdziesięciu członków powołanych przez ministra nauki i szkolnictwa wyższego, którzy posiadają co najmniej stopień naukowy doktora. Właśnie to merytoryczne gremium stwierdziło, że łomżyński wydział kształcący technologów żywności posiada znakomity potencjał.
Wydział Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP może pochwalić się nowoczesną halą technologiczną, ale także specjalistycznymi laboratoriami, które umożliwiają praktyczne przygotowanie do zawodu. Są to laboratoria mikrobiologiczne, analiz instrumentalnych, właściwości fizycznych żywności, gastronomiczne, analizy sensorycznej. W raporcie Polskiej Komisji Akredytacyjnej z 2018 roku jak mantra przewijają się słowa „unikalne, unikatowe, nowoczesne”. Mowa o sprzęcie, który umożliwia studentom zapoznanie się z procesami: suszenia, rozdrabniania, liofilizacji, filtracji, fermentacji, rektyfikacji, destylacji, ekstruzji, ekstrakcji i obróbki termicznej. Niezależni specjaliści napisali wprost – „infrastruktura udostępniona studentom znacznie przewyższa wymagania kształcenia na ocenianym kierunku”, „wydział dysponuje najlepiej wyposażoną halą technologiczną dla technologii żywności w kraju” oraz „studenci mogą zapoznać się z przebiegiem i przeprowadzić samodzielnie niemal wszystkie procesy technologiczne, typowe dla branży spożywczej, mając do dyspozycji aparaturę umożliwiającą programowanie jej pracy i zbieranie danych.”.
– Jakość kształcenia wspierana jest przez umowy o współpracy ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, Politechnikę Białostocką oraz firmami przemysłu spożywczego i zaplecza rolnictwa – uzupełnia listę atutów dziekan prof. dr hab. Bożena Waszkiewicz-Robak.
Wydział Informatyki i Nauk o Żywności Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży zaprasza także na studia magisterskie z Informatyki.
Ostateczny termin przyjmowania zgłoszeń na studia drugiego stopnia z Technologii żywności i żywienia człowieka oraz Informatyki mija 27 lutego 2019 roku.
https://youtu.be/dQvbWYYuMdQ film Technologia żywności i żywienie człowieka
Młodzi z aparatami w uczelni
- Szczegóły
Młodzi adepci fotografii z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Ogólnokształcących nr 6 w Łomży poszukiwali w PWSIiP ciekawych kadrów. Pod okiem wykładowcy akademickiego dra inż. Tomasza Kuźmierowskiego oraz Jacka Bochenko, grafika i informatyka, odbyły się warsztaty dotyczące montażu wideo, fotografii cyfrowej, obróbki zdjęć. – To były zajęcia, podczas których chcieliśmy zainspirować młodzież, pokazać, że fascynującym tłem dla fotografii mogą być uczelniane sale wykładowe, aule, korytarze, piwnice, miejsca często niepozorne. W fotografii chodzi o zbudowanie napięcia, atmosfery, wydobycie detalu, grę światłem – wyjaśnia Jacek Bochenko, który na co dzień tworzy uczelniane plakaty, banery, filmy i zdjęcia, na których potrafi uchwycić sedno akademickiego życia: wykładowców i studentów z pasją, budynki uczelni w zmieniających się odsłonach pór dnia i roku, zatrzymane w kadrze zwykłe i niezwykłe chwile.
Uczestnikami warsztatów fotograficznych byli uczniowie klasy o profilu zarządzanie reklamą, pod opiekę nauczyciela Andrzeja Kubraka. Składały się one z części teoretycznej prowadzonej przez dra inż. Tomasza Kuźmierowskiego oraz praktycznej, w której przewodnikiem młodzieży po fotograficznych niuansach był Jacek Bochenko. Podczas warsztatów powstały zdjęcia oraz film promocyjny Zespołu Szkół Ekonomicznych i Ogólnokształcących nr 6 w Łomży.
Fotografia cyfrowa to narzędzie powszechnie stosowane, ale nie wszyscy potrafią wykorzystać jego potencjał, odpowiednio kadrować zdjęcia, obsługiwać programy graficzne dające fotografiom nowe życie i nową jakość. Podobnie jest z nagraniami video. Smartfony i tablety, gadżety, które stały się codziennością polskiej młodzieży, nie zawsze pobudzają do kreatywności. – Nawet małe dzieci korzystają z urządzeń mobilnych. Od nas zależy, od sytemu edukacji i rodziców, czy będą to robić stymulując własny rozwój, czy w sposób bezmyślny – wyjaśnia dr inż. Tomasz Kużmierowski.
Z największego jak dotąd europejskiego projektu badawczego dotyczącego zagrożeń dzieci online – EU Kids Online (Livingstone, Haddon, Görzig, Olafsson, 2011) wynika, że zdecydowana większość młodych ludzi korzysta z danych im możliwości technologicznych bezrefleksyjnie, a tylko niewielki odsetek z nich potrafi tworzyć w sieci własne, unikalne treści, czyli korzystać z popularnych programów na wolnej licencji, które umożliwiają na przykład projektowanie graficzne, obróbkę zdjęć. – Być może będziemy jeszcze organizować analogiczne warsztaty na uczelni. Naszym celem jest wskazać kierunek, pokazać młodym, jakie mają spektakularne możliwości – puentuje dr inż. Tomasz Kuźmierowski.
Zapraszamy na potkanie z twórcą polskiego Internetu
- Szczegóły
EASTROBO 2018
- Szczegóły
W sobotę 24 listopada, w Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej, odbyła się VII edycja międzynarodowych zawodów robotycznych EastRobo zorganizowanych przez PB w Białymstoku. W konkursie wzięli udział reprezentanci z Polski, Litwy, Łotwy oraz Białorusi. Wydział Informatyki i Nauk o Żywności reprezentowało dwóch studentów, Pan Kamil Felter (Informatyka II stopnia) oraz Sebastian Sobotka (Automatyka i Robotyka). Obydwaj są aktywnymi członkami Koła Naukowego Informatyków.
Zawodnicy rywalizowali w konkurencjach: miniSumo, LEGO Sumo, LEGO Sumo Junior, Linefollower, LEGO Linefollower, Freestyle. Reprezentanci naszej Uczelni zmierzyli się w dwóch konkurencjach, tj. Lego Sumo oraz Lego Line Follower. Mimo wielu przeciwności losu z jakimi musieli uporać się zawodnicy PWSIiP, a ściślej rzecz ujmując - ich roboty, Panowie przeszli do Finału. W Finale nie było jednak łatwo i zawodnikom nie udało się stanąć na podium. Pan Kamil i Pan Sebastian zapowiadają, że zamierzają startować w kolejnej edycji i liczą, że nauczeni doświadczeniem osiągną zamierzone cele. Opiekunem studentów podczas zawodów z ramienia Wydziału był mgr inż. Mateusz Zalewski.
Gratulujemy pasji i zaangażowania uczestnikom oraz wspieramy kolejne podejmowane przez studentów inicjatywy!
70 lat informatyki w Polsce – wystawa
- Szczegóły
23 grudnia 1948 roku powołano w Polsce zespół, którego zadaniem było zbudowanie maszyny matematycznej – prekursora dzisiejszych komputerów. Obchodzimy siedemdziesiątą rocznicę tego wydarzenia, które uznawane jest za początek krajowej informatyki. Z tej okazji Polskie Towarzystwo Informatyczne, przy współpracy z innymi instytucjami, przygotowało mobilną wystawę historyczną, która od maja do grudnia bieżącego roku jest prezentowana w całym kraju. 13 listopada 2018 r. o godzinie 10:00 jej wernisaż odbędzie się w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży (ul. Akademicka 1). Zapraszamy!
Informatykę do Polski „importował” z USA Kazimierz Kuratowski, dyrektor Państwowego Instytutu Matematycznego. To on zebrał polskich pionierów elektronicznych maszyn liczących, wśród nich logika i matematyka Henryka Greniewskiego. W swoich pierwszych pracach naukowcy wzorowali się na ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer), komputerze skonstruowanym w latach 1943-1945 na Uniwersytecie w Pensylwanii, który posiadał przeszło osiemnaście tysięcy lamp elektronowych. W wyniszczonej wojną Polsce, zadanie zaimplementowania istniejących już rozwiązań było niezwykle trudne. Pierwsza maszyna cyfrowa EMAL została zbudowana przy użyciu lamp i łączników niskiej jakości, uruchamiane moduły szybko się psuły, urządzenie było w ciągłej naprawie i mówiono o nim „EMAL liczy niemal”. Pierwsza poprawnie działająca maszyna cyfrowa XYZ powstała dopiero trzy lata później, w 1958 roku, i dokonywała obliczeń w arytmetyce binarnej. W kolejnym roku zostały utworzone Wrocławskie Zakłady Elektroniczne Elwro, które produkowały maszyny matematyczne.
W październiku 1968 roku 120 naukowców, konstruktorów i użytkowników komputerów, spotkało się w Zakopanem na sympozjum „Naukowe Problemy Maszyn Matematycznych”, narodziło się słowo informatyka, które zastąpiło dotychczas używany zwrot „elektroniczna technika obliczeniowa”. W ten sposób Polska dołączyła do takich państw, jak Stany Zjednoczone, Francja, Niemcy – uznając informatykę za pełnoprawną dyscyplinę naukową.
Przez ostatnie 70 lat informatyka stała się ważnym instrumentem przemian gospodarczych i społecznych. Jubileusz to okazja do podróży w przeszłość oraz wskazania współczesnych kierunków rozwoju informatyki. W całym kraju odbywają się konferencje, debaty, hackathony, ogólnopolskie konkursy dla młodzieży. Obchody koordynuje Polskie Towarzystwo Informatyczne, jednym z ich elementów jest mobilna ekspozycja. To prezentacja wybitnych postaci, najważniejszych epizodów, pierwszych porażek i sukcesów. Wystawa będzie dostępna w PWSIiP od 13-11-2018 do 14-11-2018, a jej wernisaż odbędzie się we wtorek o godzinie 10:00 (ul. Akademicka 1).
Zapraszamy!
http://70-lat-informatyki.pl strona internetowa obchodów70-lecia polskiej informatyki
Wizyta studyjna Chińczyków
- Szczegóły
Rolnicy z Chin, przedstawiciele grup producenckich oraz organizacji rolnych, gościli z wizytą studyjną w naszej uczelni na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności. Na temat innowacyjnościw sektorze rolno-spożywczym opowiadał Pan mgr inż. Adam Siwek. Goście zadawali pytania dotyczące mega trendów podażowych występujących w innowacjach, zainteresowani byli technologią produkcji piwa, unikalnymi recepturami oraz badaniami naukowymi wytwarzanych wyrobów. O gatunkach repertuarowych piw, brzeczce, fermentacji, izomeryzacji alfa kwasów chmielowych nadających piwu pożądany smak goryczki, opowiadał mgr Adam Siwek. Dr inż. Milena Stachelska zaprezentowała możliwości wykorzystania termocyklera do reakcji PCR, bioreaktora do produkcji kultur starterowych oraz inne urządzenia laboratorium mikrobiologicznego. Podczas spotkania wywiązała się dyskusja dot. trwałości produktów mięsnych.
Chińczycy uczestniczą w wymianie młodych rolników, programie zainicjowanym przez Komisję Europejską przy współpracy z innymi obszarami geograficznymi, m.in. z ministerstwem rolnictwa Państwa Środka. Wizytę chińskich rolników w Polsce koordynuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – pokazując najważniejsze trendy rolno-spożywcze kraju. Chińczycy odwiedzają polskich producentów oraz firmy, nawiązują kontakty biznesowe, szukają inspiracji w Europie, a konkretnie w Polsce, Belgii i Portugalii, bo to docelowe kraje ich wizyty na Starym Kontynencie.
Strona 12 z 16
