- Ponad pół wieku naukowcy zastanawiają się, czy sztuczna inteligencja jest możliwa. A może to tylko oksymoron, bo inteligencja to wyłącznie domena ludzi? Maszyny mądrzeją o wiele szybciej niż ludzie i już niebawem prześcigną nas w inteligencji. Ale nie bójmy się tego, widziałem wiele zaskakujących zachowań AI, ale nie widziałem sztucznej inteligencji, która posiadałaby jaźń i intencję, aby nas wyeliminować. Zresztą, czy przeszkadza nam, że samochody i samoloty są od nas szybsze, a dźwigi silniejsze? – wyjaśniał i jednocześnie retorycznie pytał profesor Ryszard Tadeusiewicz, autorytet w tematyce sieci neuronowych, biocybernetyki i inżynierii biomedycznej, podczas telewykładu „Archipelag sztucznej inteligencji”, który odbył się w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży w ramach działań Uniwersytetu Otwartego. Profesor przemawiał do studentów uczelni ze studia Akademickiego Centrum Komputerowego Cyfronet AGH. – Tuż za ścianą jest z nami Prometeusz, jeden z pięciuset najpotężniejszych komputerów świata – mówił. Termin Artificial Intelligence po raz pierwszy został użyty w 1956 roku podczas konferencji w Dartmouth College w USA. Nowe pojęcie, które niebawem miało zrewolucjonizować wiele dziedzin, zostało zdefiniowane jako „system, który świadomie postrzega otoczenie i reaguje na nie tak, aby zmaksymalizować swoje szanse powodzenia”. Profesor Ryszard Tadeusiewicz przedstawił „spokojny” wykres rosnących możliwości mistrzów szachowych: Fischera, Karpowa i Kasparowa oraz skokowo rosnącej mocy obliczeniowej programów komputerowych; NSS, MACHACK, BELLE, DEEP BLUE, które w 1997 roku osiągnęły spektakularny sukces. – Dość długo myślano, że sztuczna inteligencja jest tylko opakowaniem dla naturalnej inteligencji człowieka, programisty. Garri Kasparow był najlepszym graczem w szachy, więc nie było człowieka, który mógłby opisać reguły, jak go pokonać. A jednak program DEEP BLUE, stworzony przez programistów, to zrobił, pokonał arcymistrza – mówił profesor.
Aktualności
Spotkania z przedsiębiorcami branży spożywczej
- Szczegóły
W ostatnim czasie odbyły się spotkania pracowników Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności z przedstawicielami firm branży spożywczej. Spotkania odbyły się w siedzibach firm TMT sp. z o.o. oraz w Zakładzie Produkcji Mleka SM Mlekpol w Kolnie. Omawiano współpracę w zakresie wspólnego tworzenia programów nauczania, realizację praktyk studenckich oraz podejmowanie wspólnych projektów badawczych. W związku ze współpracą Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP z przedsiębiorstwami przemysłu spożywczego, podobne spotkania będą odbywały się w sposób cykliczny.
Studenci II stopnia Informatyki na zajęciach terenowych w firmie Drew-Bet
- Szczegóły
Studenci II semestru Infromatyki II stopnia mieli okazję uczestniczyć w ramach zajęć dydaktycznych w szkoleniu z zakresu profesjonalnej obsługi przemysłowej linii produkcyjnej obrabiarek CNC w firmie DREW-BET w Łomży. Program szkolenia dotyczył technik obsługi CNC oraz praktycznego wykorzystania możliwości centrum obróbczego. Szkolenie i demonstracje prowadzone były z wysokim zaangażowaniem i profesjonalizmem umożliwiającym studentom zapoznanie się z wykorzystaniem obrabiarek CNC w praktyce procesu produkcyjnego. Serdecznie dziekujemy firmie DREW-BET za przeprowadzone szkolenie!!
Linotypista i Artificial Intelligence
- Szczegóły
Uczniowie z SP7
- Szczegóły
Uczniowie SP7 mieli okazję poznać podstawy programowania oraz działanie robotów, w tym również tych przemysłowych. Zapraszamy ponownie!
Rzecz o piwie
- Szczegóły
Studenci Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży badają właściwości piwa, opracowują jego nowe, oryginalne receptury. – Gdyby nie było piwa być może historia świata potoczyła by się inaczej – spekuluje Adam Siwek, ich wykładowca, i nadmienia, że Sumerowie przepis na piwo orkiszowe wykuli na glinianych tabliczkach. O „polskim” piwie mówiono zanim okrzepła polska państwowość. Nie mogło go zabraknąć na postrzyżynach Siemowita, najstarszego syna Piasta. Wywód historyczny przerywa koledze zanurzony w algorytmach informatyk łomżyńskiej uczelni, Mariusz Dąbrowski: – Nie znam innego kraju, w którym słowo piwo tak mocno wpływa na język, etymologię innych słów, mamy wszak i napiwki, i piwnicę, w której możemy przechowywać ten szlachetny trunek – zauważa.
Współpraca Wydziału z Vilniaus Kolegia z Wilna
- Szczegóły
W dniach od 27 listopada do 1 grudnia 2017 Wydział Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP w ramach programu Erasmus+ gościł wykładowców litewskiej uczelni Vilniaus Kolegia z Wilna.
W świecie sztucznej inteligencji – Roman Krzymanowski
- Szczegóły
- Za dwadzieścia lat większość z Was nie będzie pracować w tych zawodach, które są obecnie – mówił studentom PWSIiP w Łomży dr inż. Roman Krzanowski specjalista z zakresu filozofii informatyki z Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie.
International Education Week
- Szczegóły
Michael Gilmor, stypendysta Polsko-Amerykańskiej Komisji Fulbrighta, który prowadzi zajęcia ze specjalistycznego angielskiego w PWSIiP w Łomży (English Teaching Assistant), wygłosił wykład popularyzujący studiowanie w USA. W ten sposób uczelnia włączyła się w obchody International Education Week. To międzynarodowa inicjatywa amerykańskiego Departamentu Stanu i Departamentu Edukacji, której celem jest promowanie programów wymiany międzynarodowej studentów oraz pracowników naukowych.
Strona 15 z 16
