- Jesteś tutaj:
- Wydział
Nowe kierunki studiów na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności
PWSIiP uruchamia Mechatronikę oraz Bezpieczeństwo i certyfikację żywności. To studia, których absolwenci bez trudu znajdują zatrudnienie.
Decyzję o poszerzeniu oferty kształcenia władze uczelni podjęły w oparciu o rozpoznanie rynku pracy i oczekiwań studentów, a także opinię Rady Praktyków, w skład której wchodzą przedstawiciele największych firm w regionie.
- Kształcimy praktyków, więc najważniejsze jest dla nas powiązanie oferty uczelni z potrzebami pracodawców, rozwojem gospodarki lokalnej i globalnej – mówi prof. Dariusz Surowik, rektor PWSIiP w Łomży. - Oba kierunki dają bardzo dobry start w życie zawodowe, ponieważ są związane z rozwojem technologii oraz stale rosnącymi wymogami w jakości produkcji spożywczej. To przyszłość.
Mechatronika przygotowuje do pracy w każdej branży przemysłowej lub usługowej, która korzysta z zaawansowanych technologii, zautomatyzowanych linii produkcyjnych czy też bogatej elektroniki.
- Dyplom wyższej uczelni to już standard – przekonują wykładowcy z Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności, który będzie kształcił na nowych kierunkach. - Warto zadbać o swoją konkurencyjność, a atutem jest z pewnością tytuł inżyniera. Dlaczego? Studia inżynierskie ukierunkowane są na aspekty praktyczne i wiedzę, która znajduje swoje przełożenie na umiejętności. Mówiąc w skrócie: inżynier nie tylko wie co trzeba zrobić, ale też potrafi to wykonać.
Kolejnym kierunkiem, który daje wyjątkową pozycję na rynku pracy jest bezpieczeństwo i certyfikacja żywności. Rynek północno-wschodniej Polski jest w dużej mierze oparty na produkcji rolno-spożywczej. Ciągle podnoszone wymagania wobec norm jakościowych i certyfikacji w tym obszarze powoduje stale rosnące zapotrzebowanie na specjalistów w branży.
Uczelnia rozpoczęła procedurę uzyskania zgody na utworzenie obu kierunków, czeka na opinię Państwowej Komisji Akredytacyjnej oraz zgodę ministra Edukacji i Nauki. Nabór rozpocznie się po uzyskaniu wymaganych akceptacji. Więcej informacji można uzyskać na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności”.
Świat automatyki i robotyki
Kiedy Stanisław Lem w swojej powieści „Bajki robotów” baśniową akcję przeniósł w kosmos a księżniczki i czarodziejów zamienił na maszyny, które obdarzył dodatkowo inteligencją i uczuciami, wyłamał się ze wszelkich schematów i klasyfikacji współczesnego mu świata. Od roku 1964, kiedy powieść została wydana, do dzisiaj minęło jednak 57 lat, które przyniosły nam… urzeczywistnienie wizji rodem z science fiction. Bo jak inaczej można określić możliwości wykorzystywania robotów w medycynie, astronomii czy działaniach wojennych?
Drodzy Maturzyści, po tym wstępie być może nie jeden/nie jedna z Was pomyśli: ok, z jednej strony zgadzam się, ale z drugiej – przedstawiacie nam skrajne przykłady. Faktycznie, tak jest. Dlatego teraz będzie już bardziej przyziemnie i codziennie: robotyzacja i automatyzacja to naturalne procesy, które obserwować możemy wokół nas. Bo jak inaczej określić zautomatyzowane linie do napełniania butelek w zakładach przemysłu spożywczego, jeśli nie automatyzacją? I kto sprzeciwi się twierdzeniu, że jest to zjawisko, które przynosi ogromne korzyści: od oszczędności czasu, przez poprawę bezpieczeństwa, po zapewnienie powtarzalności?
Jeśli automatyzacja i robotyzacja stanowią codzienność, to naturalną koleją rzeczy jest zapotrzebowanie na specjalistów z tej dziedziny. Takimi specjalistami możecie zostać, Drodzy Maturzyści, studiując na kierunku Automatyka i Robotyka. W trakcie studiów zdobędziecie wiedzę i umiejętności z zakresu ogólnych zagadnień automatyki i robotyki, a w szczególności będziecie potrafili: opracowywać i użytkować oprogramowanie do zbierania danych, analizować właściwości statyczne i dynamiczne procesów i na tej podstawie podejmować decyzje co do zakresu i sposobu automatyzacji i robotyzacji, wprowadzać układy sterowania do procesów prowadzonych manualnie, modernizować lub wymieniać wadliwe bądź przestarzałe układy sterowania, nadzorować poprzez wizualizację przebieg procesów prowadzonych automatycznie, projektować, wdrażać i prowadzić eksploatację programowalnych układów sterowania oraz projektować, wdrażać i prowadzić eksploatację analogowych układów regulacji, projektować oraz wdrażać urządzenia i systemy mechatroniczne. Tego rodzaju umiejętności pozwolą Wam poradzić sobie z zadaniami i problemami na jakie napotyka się podczas projektowania, wdrażania i eksploatacji nowoczesnych technologii oraz sterowania eksploatacją obiektów i systemów współczesnej automatyki i robotyki, zarówno w dużym przedsiębiorstwie przemysłowym, jak i we własnej firmie.
Ukończenie studiów na kierunku Automatyka i Robotyka to tak naprawdę gwarancja powodzenia na rynku pracy: z uwagi na interdyscyplinarny charakter kierunku, absolwent, po zakończeniu kształcenia i uzyskaniu tytułu inżyniera jest przygotowany do pracy w przemyśle elektrotechnicznym, elektronicznym, budowy maszyn, spożywczym oraz ochrony środowiska, a także w małych i średnich przedsiębiorstwach zatrudniających inżynierów z zakresu automatyki i systemów oraz technik decyzyjnych. Wydaje się nam, Drodzy Maturzyści, że wachlarz przedstawionych możliwości jest na tyle szeroki, żeby każdy z Was mógł znaleźć taką ścieżkę zawodową, która będzie najbliższa jego preferencjom.
Robimy chrupki!
Paprykowe, ziołowe, orzechowe, czekoladowe, a wszystkie smaczne i lubiane zwłaszcza przez najmłodszych. Studenci Technologii żywności produkują chrupki kukurydziane.
Zajęcia praktyczne odbywają się w nowoczesnej hali technologicznej.
- Wykorzystujemy urządzenie o nazwie ekstruder w którym zachodzą dwa procesy ekstrudowanie i ekspandowania – wyjaśnia dr Piotr Karpiński z Wydziału informatyki i Nauk o Żywności PWSiP. - Ekstruzja jest to takie nowoczesne tłoczenie, metoda produkcji wykorzystywana między innymi w przypadku przekąsek, chrupek, płatków śniadaniowych, pieczywa chrupkiego typu Waza, makaronów błyskawicznych, napojów instant słodyczy i karmy dla zwierząt. To zgniatanie i tłoczenie żywności aż do wytworzenia z niej półpłynnej masy, która następnie jest przeciskana pod dużym ciśnieniem, w wysokiej temperaturze, przez niewielką szczelinę przy wykorzystaniu działania pary i zjawisko tam zachodzące to tak zwane ekspandowanie. Taka mini eksplozja.
Zdobywanie praktycznych umiejętności jest bardzo ważnym elementem studiów na PWSIiP. W przypadku Technologii żywności i żywienia człowieka takich zajęć jest bardzo dużo. Wszystko po to, aby absolwenci łatwo znaleźli pracę w zawodzie.
- Co zyskujesz po studiach? Przede wszystkim umiejętności z zakresu nauk o żywności, umiejętności niezbędne przy organizacji procesów przetwarzania i utrwalania żywności, wiedzę o systemach bezpieczeństwa żywności i kontroli jej jakości – wymienia dr Karpiński. - Studenci naszych studiów wykonują praktycznie wiele zadań i zdobywają praktyczne umiejętności, które w przyszłości mogą wykorzystać w pracy zawodowej. A wachlarz miejsc pracy, w których mogą pracować po studiach, jest bardzo szeroki. Począwszy od zakładów przetwórstwa, poprzez inspekcje państwowe i laboratoria, na firmach prywatnych wdrażających systemy kontroli jakości kończąc.
Czwarta rewolucja przemysłowa, czyli Informatyka to dobry kierunek
Czwarta rewolucja przemysłowa dzieje się wokół nas: informatyzacja, automatyzacja i życie
w świecie technologii stają się codziennością. Zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie technologii informacyjnych i telekomunikacyjnych pozwoli Wam, Drodzy Maturzyści, na kreowanie naszą codzienność – codzienności pełnej techniki i technologii, które stanowią obecnie nieodzowny element nie tylko naszej pracy, ale także naszego całego życia.
Studia na kierunku Informatyka I stopnia pozwalają na wdrożenie w zakres ogólnych zagadnień informatyki i systemów informatycznych. Nasi studenci, do których grona możecie należeć już od października, poznają zasady działania i budowy sprzętu komputerowego, zdobywają wiedzę w zakresie systemów operacyjnych, algorytmów, sztucznej inteligencji, internetu rzeczy, grafiki komputerowej i multimediów, zyskują umiejętności programowania aplikacji, projektowania baz danych i sieci komputerowych.
Coraz więcej mówi się o informatyzacji życia codziennego w kontekście bezpieczeństwa informatycznego. Jest to tematyka niezwykle ważna z perspektywy poufności, integralności
i dostępności danych, generowanych na skutek korzystania z komputerów i sieci komputerowych. Biorąc pod uwagę fakt, że coraz więcej aspektów naszego funkcjonowania
w świecie przenoszonych jest do przestrzeni wirtualnej, umiejętność szacowania i kontroli ryzyka oraz znajomość i umiejętność stosowania mechanizmów bezpieczeństwa informatycznego, nabyte w trakcie studiów, mogą stanowić atrybut konkurencyjności na rynku pracy.
Podjęcie studiów na kierunku Informatyka daje szanse wyboru jednej z trzech ścieżek specjalizacyjnych: systemy oprogramowania, grafika komputerowa i techniki medialne, grafika reklamowa. Dzięki temu, będąc studentem, będziecie mieli Drodzy Maturzyści możliwość odnalezienia własnej, ukierunkowanej drogi w tak szerokiej dziedzinie, jaką jest informatyka. Innymi słowy, Ci z Was, którzy czują się swobodnie w elementach związanych ze sprzętem komputerowym i oprogramowaniem, wybrać będą mogli ścieżkę systemy oprogramowania. Ci, dla których narzędzia informatyczne są środkiem w realizacji zadań związanych z tworzeniem wizualnie atrakcyjnych grafik użytkowych i reklamowych, projektowaniem aplikacji i stron WWW stoją przed możliwością wyboru jednej z dwóch ścieżek specjalizacyjnych powiązanych z grafiką.
Drodzy Maturzyści, czy w dobie powszechnego „4.0”: Przemysłu 4.0, Rolnictwa 4.0, Innowacji 4.0, Rynków żywnościowych 4.0 może istnieć kierunek studiów, który będzie bardziej przyszłościowy niż Informatyka? Zostawiamy Was z tym pytaniem, które potraktujmy jako retoryczne – odpowiedź jest tu oczywista.
Zostań Inżynierem
Drodzy Maturzyści!
Przed Wami jedna z ważniejszych decyzji na życiowej drodze – wybór kierunku studiów
i uczelni, w której te studia podejmiecie. Wydział Informatyki i Nauk o Żywności
w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, chcąc wskazać ścieżki, którymi możecie podążać, wychodzi do Was naprzeciw z ofertą kierunków inżynierskich.
Posiadanie dyplomu, potwierdzającego uzyskanie wykształcenia wyższego, stało się obecnie pewnym standardem – sam fakt ukończenia studiów nie będzie już elementem, który wyróżni Was na rynku pracy. Warto zatem zadbać o swoją konkurencyjność, a Waszym atutem względem innych kandydatów na dane stanowisko pracy może być posiadanie tytułu inżyniera. Dlaczego jest to taki atut? Studia inżynierskie ukierunkowane są na aspekty praktyczne
i wiedzę, która znajduje swoje przełożenie na umiejętności. Mówiąc w skrócie: inżynier nie tylko wie co trzeba zrobić, ale też potrafi to wykonać.
Ważnym pozostaje fakt, że kierunki inżynierskie odnoszą się do tych dziedzin, które stanowią siłę napędową współczesnego świata – wpisują się w ideę postępu technicznego
i technologicznego, kreowania innowacyjnych rozwiązań, odpowiadania na potrzeby człowieka, przemysłu, nauki. Z tej racji wiedza inżynierska związana jest z zawodami, na które zapotrzebowanie nie tylko nie będzie spadało, ale można prognozować jego wzrost. Dlatego też przed absolwentami kierunków inżynierskich roztacza się wachlarz szerokich możliwości zawodowych.
Na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności w PWSIiP w Łomży macie możliwość podjęcia studiów na kierunkach:
- Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (I i II stopnia),
- Informatyka (I i II stopnia),
- Automatyka i Robotyka (I stopnia).
Ponadto do Ministerstwa Nauki i Edukacji zostały złożone wnioski o pozwolenie na utworzenie studiów na dwóch kolejnych kierunkach:
- Mechatronika (I stopnia)
- Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności (I stopnia)
Wachlarz możliwości jest szeroki, dlatego aby ułatwić Wam, Drodzy Maturzyści, dokonanie wyboru, w kolejnych artykułach przybliżymy poszczególne, wymienione wyżej kierunki studiów oraz możliwości podjęcia pracy po ich ukończeniu.
Bądźcie czujni – wracamy z pierwszym kierunkiem już niebawem!
Kontakt
Dziekanat
pok. A 0.28
ul. Akademicka 1
Sprawy studenckie
tel. 86 215 66 02
Plany zajęć
tel. 86 216 82 69
wnitdziekanat@al.edu.pl
Sekretariat Dziekana
pok. A 0.32
ul. Akademicka 1
tel. 86 215 54 88
nsasinowska@al.edu.pl
wnit@al.edu.pl