
Czwarta rewolucja przemysłowa, czyli Informatyka to dobry kierunek
Czwarta rewolucja przemysłowa dzieje się wokół nas: informatyzacja, automatyzacja i życie
w świecie technologii stają się codziennością. Zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie technologii informacyjnych i telekomunikacyjnych pozwoli Wam, Drodzy Maturzyści, na kreowanie naszą codzienność – codzienności pełnej techniki i technologii, które stanowią obecnie nieodzowny element nie tylko naszej pracy, ale także naszego całego życia.
Studia na kierunku Informatyka I stopnia pozwalają na wdrożenie w zakres ogólnych zagadnień informatyki i systemów informatycznych. Nasi studenci, do których grona możecie należeć już od października, poznają zasady działania i budowy sprzętu komputerowego, zdobywają wiedzę w zakresie systemów operacyjnych, algorytmów, sztucznej inteligencji, internetu rzeczy, grafiki komputerowej i multimediów, zyskują umiejętności programowania aplikacji, projektowania baz danych i sieci komputerowych.
Coraz więcej mówi się o informatyzacji życia codziennego w kontekście bezpieczeństwa informatycznego. Jest to tematyka niezwykle ważna z perspektywy poufności, integralności
i dostępności danych, generowanych na skutek korzystania z komputerów i sieci komputerowych. Biorąc pod uwagę fakt, że coraz więcej aspektów naszego funkcjonowania
w świecie przenoszonych jest do przestrzeni wirtualnej, umiejętność szacowania i kontroli ryzyka oraz znajomość i umiejętność stosowania mechanizmów bezpieczeństwa informatycznego, nabyte w trakcie studiów, mogą stanowić atrybut konkurencyjności na rynku pracy.
Podjęcie studiów na kierunku Informatyka daje szanse wyboru jednej z trzech ścieżek specjalizacyjnych: systemy oprogramowania, grafika komputerowa i techniki medialne, grafika reklamowa. Dzięki temu, będąc studentem, będziecie mieli Drodzy Maturzyści możliwość odnalezienia własnej, ukierunkowanej drogi w tak szerokiej dziedzinie, jaką jest informatyka. Innymi słowy, Ci z Was, którzy czują się swobodnie w elementach związanych ze sprzętem komputerowym i oprogramowaniem, wybrać będą mogli ścieżkę systemy oprogramowania. Ci, dla których narzędzia informatyczne są środkiem w realizacji zadań związanych z tworzeniem wizualnie atrakcyjnych grafik użytkowych i reklamowych, projektowaniem aplikacji i stron WWW stoją przed możliwością wyboru jednej z dwóch ścieżek specjalizacyjnych powiązanych z grafiką.
Drodzy Maturzyści, czy w dobie powszechnego „4.0”: Przemysłu 4.0, Rolnictwa 4.0, Innowacji 4.0, Rynków żywnościowych 4.0 może istnieć kierunek studiów, który będzie bardziej przyszłościowy niż Informatyka? Zostawiamy Was z tym pytaniem, które potraktujmy jako retoryczne – odpowiedź jest tu oczywista.

Robimy chrupki!
Paprykowe, ziołowe, orzechowe, czekoladowe, a wszystkie smaczne i lubiane zwłaszcza przez najmłodszych. Studenci Technologii żywności produkują chrupki kukurydziane.
Zajęcia praktyczne odbywają się w nowoczesnej hali technologicznej.
- Wykorzystujemy urządzenie o nazwie ekstruder w którym zachodzą dwa procesy ekstrudowanie i ekspandowania – wyjaśnia dr Piotr Karpiński z Wydziału informatyki i Nauk o Żywności PWSiP. - Ekstruzja jest to takie nowoczesne tłoczenie, metoda produkcji wykorzystywana między innymi w przypadku przekąsek, chrupek, płatków śniadaniowych, pieczywa chrupkiego typu Waza, makaronów błyskawicznych, napojów instant słodyczy i karmy dla zwierząt. To zgniatanie i tłoczenie żywności aż do wytworzenia z niej półpłynnej masy, która następnie jest przeciskana pod dużym ciśnieniem, w wysokiej temperaturze, przez niewielką szczelinę przy wykorzystaniu działania pary i zjawisko tam zachodzące to tak zwane ekspandowanie. Taka mini eksplozja.
Zdobywanie praktycznych umiejętności jest bardzo ważnym elementem studiów na PWSIiP. W przypadku Technologii żywności i żywienia człowieka takich zajęć jest bardzo dużo. Wszystko po to, aby absolwenci łatwo znaleźli pracę w zawodzie.
- Co zyskujesz po studiach? Przede wszystkim umiejętności z zakresu nauk o żywności, umiejętności niezbędne przy organizacji procesów przetwarzania i utrwalania żywności, wiedzę o systemach bezpieczeństwa żywności i kontroli jej jakości – wymienia dr Karpiński. - Studenci naszych studiów wykonują praktycznie wiele zadań i zdobywają praktyczne umiejętności, które w przyszłości mogą wykorzystać w pracy zawodowej. A wachlarz miejsc pracy, w których mogą pracować po studiach, jest bardzo szeroki. Począwszy od zakładów przetwórstwa, poprzez inspekcje państwowe i laboratoria, na firmach prywatnych wdrażających systemy kontroli jakości kończąc.

Zostań Inżynierem
Drodzy Maturzyści!
Przed Wami jedna z ważniejszych decyzji na życiowej drodze – wybór kierunku studiów
i uczelni, w której te studia podejmiecie. Wydział Informatyki i Nauk o Żywności
w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, chcąc wskazać ścieżki, którymi możecie podążać, wychodzi do Was naprzeciw z ofertą kierunków inżynierskich.
Posiadanie dyplomu, potwierdzającego uzyskanie wykształcenia wyższego, stało się obecnie pewnym standardem – sam fakt ukończenia studiów nie będzie już elementem, który wyróżni Was na rynku pracy. Warto zatem zadbać o swoją konkurencyjność, a Waszym atutem względem innych kandydatów na dane stanowisko pracy może być posiadanie tytułu inżyniera. Dlaczego jest to taki atut? Studia inżynierskie ukierunkowane są na aspekty praktyczne
i wiedzę, która znajduje swoje przełożenie na umiejętności. Mówiąc w skrócie: inżynier nie tylko wie co trzeba zrobić, ale też potrafi to wykonać.
Ważnym pozostaje fakt, że kierunki inżynierskie odnoszą się do tych dziedzin, które stanowią siłę napędową współczesnego świata – wpisują się w ideę postępu technicznego
i technologicznego, kreowania innowacyjnych rozwiązań, odpowiadania na potrzeby człowieka, przemysłu, nauki. Z tej racji wiedza inżynierska związana jest z zawodami, na które zapotrzebowanie nie tylko nie będzie spadało, ale można prognozować jego wzrost. Dlatego też przed absolwentami kierunków inżynierskich roztacza się wachlarz szerokich możliwości zawodowych.
Na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności w PWSIiP w Łomży macie możliwość podjęcia studiów na kierunkach:
- Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (I i II stopnia),
- Informatyka (I i II stopnia),
- Automatyka i Robotyka (I stopnia).
Ponadto do Ministerstwa Nauki i Edukacji zostały złożone wnioski o pozwolenie na utworzenie studiów na dwóch kolejnych kierunkach:
- Mechatronika (I stopnia)
- Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności (I stopnia)
Wachlarz możliwości jest szeroki, dlatego aby ułatwić Wam, Drodzy Maturzyści, dokonanie wyboru, w kolejnych artykułach przybliżymy poszczególne, wymienione wyżej kierunki studiów oraz możliwości podjęcia pracy po ich ukończeniu.
Bądźcie czujni – wracamy z pierwszym kierunkiem już niebawem!

Wirtualne Drzwi Otwarte
Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży zaprasza na Wirtualne Drzwi Otwarte. To unikalna okazja, aby zobaczyć nowoczesną bazę dydaktyczną uczelni i zapoznać się z bogatą gamą kierunków. Wszystkich zainteresowanych na wirtualny spacer zabiorą wykładowcy akademiccy – praktycy w swoich dziedzinach oraz studenci – dla nich czas studiów to zdobywanie wiedzy, ale także najważniejszy etap w życiu towarzyskich interakcji i przyjaźni. O atutach PWSIiP w Łomży, akademickiej atmosferze i radości ze studiowania dowiemy się z krótkich filmów dostępnych na stronie pwsip.edu.pl oraz na portalach społecznościowych „Państwówki”. Zapraszamy!
Ewa, Paulina, Paweł i Mark to studenci Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, którzy godzinami mogą opowiadać o swojej uczelni. To także przewodnicy, którzy doskonale znają uczelniane korytarze, sale, aule wykładowe, dom studenta, wykładowców akademickich, zasady jakimi rządzi się akademicki świat – od wysokości przyznawanych stypendiów po uroki studiowania za granicą dzięki programowi Erasmus+. Chętnie odpowiedzą na wszystkie pytania maturzystów, a ich wskazówki będą praktyczną, wynikającą z osobistego doświadczenia, podpowiedzią dlaczego warto wybrać PWSIiP jako swoją akademicką przystań. Oni już dokonali dobrego wyboru i korzystają z wielu możliwości rozwoju, jakie daje łomżyńska uczelnia.
Nauka to wielka życiowa przygoda, aby zasmakować akademickiej rzeczywistości nie trzeba emigrować do wielkich aglomeracji. Bezpłatne studia dzienne dostępne są w Łomży, oferowane na trzech wydziałach: Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności, Wydziale Nauk Społecznych i Humanistycznych, Wydziale Nauk o Zdrowiu. Do wyboru jest kilkanaście praktycznych kierunków.
Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży funkcjonuje od 2004 roku, jej mury opuściło ponad 6 tysięcy absolwentów. Każdego roku akademickiego 2 tysiące studentów nabywa praktyczne umiejętności w nowoczesnych salach wykładowych i specjalistycznych laboratoriach, a także w utworzonych przez uczelnię: Centrum Mediacji i naszpikowanym nowoczesną technologią Centrum Symulacji Medycznych. Uczelnia zajmuje wysokie lokaty w rankingach (vide coroczne rankingi czasopisma „Perspektywy). Jest jedną z najprężniej działających publicznych uczelni zawodowych w kraju. Przez wszystkie lata istnienia PWSIiP pozyskała ponad 120 milionów złotych zewnętrznych funduszy, inwestując je w rozwój infrastruktury, podnoszenie warunków studiowania, realizację projektów o regionalnym i ponad regionalnym znaczeniu. Misja placówki brzmi: „Kształcimy Praktyków”.
Zapraszamy do zasmakowania akademickiej rzeczywistości:

Komunikat Dziekana
Drodzy Studenci,
w roku akademickim 2020/2021 w semestrze letnim zajęcia dydaktyczne będą odbywały się w formie hybrydowej. Większość zajęć będzie realizowana z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość, a tylko nieliczne zajęcia będą prowadzone w sposób tradycyjny na terenie Uczelni, zgodnie z informacjami zamieszczonymi w Zarządzeniu Rektora PWSIiP w Łomży nr 9/2021 z dnia 19 lutego 2021 r. oraz zgodnie z informacjami znajdującymi się w planie zajęć.
Plan zajęć na poszczególnych semestrach i kierunkach dostępny jest na stronie Wydziału w zakładce Student/Programy i plany studiów https://www.pwsip.edu.pl/winz/student/rozklady-i-terminarze/plany-zajec
Zajęcia na studiach niestacjonarnych będą odbywały się w weekendy zjazdowe zgodnie z organizacją roku akademickiego.
O planowanym sposobie przeprowadzenia zaliczeń i egzaminów kończących określone zajęcia zostaną Państwo poinformowani przez wykładowców prowadzących zajęcia.
Plan zajęć będzie zawierał informacje dotyczące formy zajęć np. zdalne lub w siedzibie Uczelni/nr sali. Zajęcia zdalne będą mogły być realizowane w wybranym przez Państwa miejscu. Student powinien zorganizować sobie w tym czasie miejsce do pracy w taki sposób, aby zajęcia zdalne mogły odbywać się bez zakłóceń.
Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółowymi wytycznymi dla studentów uczestniczących w zajęciach dydaktycznych na terenie Uczelni https://www.pwsip.edu.pl/koronawirus/.
O wszelkich zmianach i nowych wytycznych odnośnie realizacji zajęć będą Państwo informowani na bieżąco w komunikatach Dziekana zamieszczanych na stronie Wydziału w zakładce Ogłoszenia https://www.pwsip.edu.pl/winz/student/ogloszenia.
dr inż. Aneta Wiktorzak |
Strona 13 z 24
Kontakt
Dziekanat
pok. A 0.28
ul. Akademicka 1
Sprawy studenckie
tel. 86 215 66 02
Plany zajęć
tel. 86 216 82 69
wnitdziekanat@al.edu.pl
Sekretariat Wydziału
pok. A 0.32
ul. Akademicka 1
tel. 86 215 54 88
nsasinowska@al.edu.pl
wnit@al.edu.pl