
Superfoods okiem technologa żywności (wywiad)
Jednym z fundamentów zdrowia jest bogata w składniki odżywcze dieta. Rośnie konsumencka świadomość dotycząca tego, jak dobrze zbilansowana dieta wpływa na nasze funkcje poznawcze, redukcję stresu, kreatywność. Modnym hasłem w obszarze dietetyki, technologii żywności jest superfoods. Dlaczego tyle mówimy o super żywności?

Wykłady otwierające na informatyczne innowacje
Sztuczna Inteligencja, uczenie maszynowe, mobilne aplikacje, autonomiczne roboty znajdują zastosowanie w przemyśle, wyznaczają nowe skuteczne narzędzia do naukowej eksploracji świata i wszechświata, ale przede wszystkim zmieniają naszą codzienność. To, co jeszcze niedawno było futurystyczną fikcją, dziś staje się realnym doświadczeniem jednostek i całych społeczeństw, które przechodzą przez kolejne etapy transformacji cyfrowej. – Naszym studentom Informatyki pokazujemy, jak duże i innowacyjne firmy informatyczne realizują swoje systemy, oprogramowania, ale także globalne przemiany cywilizacyjne, kierunki naukowego rozwoju i globalne realia rynku pracy przyszłych informatyków – mówi dr inż. Andrzej Sawicki, który w Akademii Nauk Stosowanych w Łomży koordynuje cykl spotkań studentów z czołowymi przedstawicielami firm branży informatycznej i robotycznej, takimi jak: Samsung Electronics Polska, Poeonix Systems, RaveNetics.

Zaproszenie na wykład otwarty: Tworzenie systemu VoiceBOT od kuchni, czyli SDLC (Software Development Life Cycle)
Drodzy studenci
Zapraszamy na wykład otwarty zatytułowany "Tworzenie systemu VoiceBOT od kuchni, czyli SDLC (Software Development Life Cycle)" przygotowany dla studentów ANS w Łomży przez specjalistów z firmy Ravenetics sp. z o. o. Podczas prezentacji zostanie pokazane od kuchni, jak wytwarza się oprogramowanie (narzędzia, procesy, wszystko na żywo), uwzględniając:

Wywiad z Pawłem Pisarczykiem z Phoenix Systems
Jak skutecznie przejść drogę od wynalazku do innowacji? Czy Polacy mają szansę być światową potęgą w eksploracji kosmosu? Jaka jest przyszłość robotyzacji? Czym są autonomiczne mikroroboty, roje mikrorobotów, Internet Rzeczy i dlaczego przyszłość należy do ludzi z pasją, kreujących rzeczywistość naukowców i artystów?

Food Expert – konkurs wiedzy rozstrzygnięty
Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert” zorganizowany przez Wydział Informatyczno-Technologiczny Akademii Nauk Stosowanych w Łomży (wcześniej PWSIiP) został rozstrzygnięty. O zwycięstwie zadecydowało drugie kryterium konkursowe, czyli czas rozwiązania testu, gdyż wszystkie osoby, które stanęły na podium uzyskały taką samą liczbę punktów. Weronika Salachowska zdobyła trzecie miejsce rozwiązując test w 20 minut i 4 sekundy, Natalia Bykowska zdobyła drugi stopień podium rozwiązując test w 19 minut i 7 sekund. Zwyciężyła Gabriela Żebrowska, która potrzebowała zaledwie 7 minut i 18 sekund, aby udzielić odpowiedzi na 40 pytań ułożonych przez uczelnianą kadrę Zakładu technologii i bezpieczeństwa żywności.
Strona 7 z 24