
Food Expert rozstrzygnięty
W konkursie „Food Expert” organizowanym przez Akademię Łomżyńską udział wzięło 250 uczestników z trzech województw, do ścisłego finału zakwalifikowało się 90 osób. Największą wiedzą z zakresu znakowania i bezpieczeństwa żywności wykazała się Karolina Świderska z III Liceum Ogólnokształcącego im. K. K. Baczyńskiego w Białymstoku.

RoboExe: Robot Challenge 2023
Młodzi miłośnicy programowania robotów, studenci i uczniowie, przybyli do Akademii Łomżyńskiej, aby rywalizować w trzech kategoriach konkursu RoboExe: Robot Challenge – Line Follower (wyścigi na czas wzdłuż linii), Free Style Presentation (prezentacja robotów), Lego Sumo (walki robotów). W rywalizacji udział wzięły 32 drużyny z Łomży, Białegostoku, Wrocławia, Łowicza, Wysokiego Mazowieckiego, Niećkowa.

Wykłady o cyberbezpieczeństwie
Wykłady o cyberbezpieczeństwie
W ramach projektu „Akademia_CYBER.MIL”, w którym uczestniczy Akademia Łomżyńska, zaplanowano serię 4 wykładów przedstawiających zagadnienia bezpieczeństwa informatycznego i teleinformatycznego.

Wspólne badania z firmą EDPOL
Akademia Łomżyńska podpisała porozumienie o współpracy z firmą EDPOL Food & Innovation. Jest to kontynuacja współpracy partnerskiej pomiędzy instytucjami, ale wzbogacona o kolejne konkretne cele do osiągnięcia: przeprowadzenie badań konsumenckich innowacyjnych produktów spożywczych, przyjmowanie studentów uczelni do odbywania praktyk zawodowych m.in. w dziale B+R firmy, wspólne opracowywanie programów studenckich praktyk zawodowych w celu zapewnienia rozwoju badawczych i praktycznych kompetencji studentów.
EDPOL Food & Innovation to firma rodzinna. Od 30 lat specjalizuje się we wdrażaniu i kreowaniu innowacyjnych rozwiązań dla branży spożywczej oraz sektora HoReCa. Przewagą konkurencyjną firmy są doświadczeni pracownicy, bogate zaplecze badawczo - rozwojowe, a klientami innowatorzy, którym zależy na oferowaniu żywności wysokiej jakości. Dowodem rzetelności firmy są przyznane jej certyfikaty BRCGS oraz IFS. Otwartość firmy na potrzeby tzw. rynku B2B skutkuje rozszerzanym asortymentem pozycji produktowych, a wprowadzane rozwiązania umożliwiają personalizację form pakowania dla sektora convenience, natomiast receptury oparte na naturalnych składnikach wpisują się w trend prozdrowotny.
Zainicjowana pomiędzy Akademią Łomżyńską a firmą EDPOL Food & Innovation współpraca ma sprzyjać rozwojowi branży prozdrowotnych produktów spożywczych, aby opierał się on na wiedzy i dostępie do informacji o najnowszych badaniach naukowych oraz nowych technologiach. W tym celu instytucje korzystać będą ze swoich rozwiniętych zasobów infrastrukturalnych i badawczych oraz doświadczonej kadry pracowników.
Przypomnijmy: Akademia Łomżyńska to uczelnia z czterema wydziałami, kształcąca praktycznie dwa tysiące studentów, z dwudziestoletnią już historią. Funkcjonujący na uczelni Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych dysponuje halą technologiczną i laboratoriami, które w 2018 r. zostały wysoko ocenione przez niezależne gremium ekspertów Polskiej Komisji Akredytacyjnej, jako zasoby najlepsze w kraju, unikalne w kontekście wyposażenia studentów w wiedzę o praktycznych procesach technologicznych branży spożywczej. W założeniach programowych uczelni jest powiązanie edukacji studentów Bezpieczeństwa i certyfikacji żywności oraz Technologii żywności z sektorem małych i średnich przedsiębiorstw działających w branży spożywczej. Sama umowa, poza aspektem konkretnych badań, dotyczy także kreowania ścieżek edukacji i kariery studentów wyżej wspomnianych kierunków, ale także studentów Dietetyki, odbywających cykl kształcenia na innym uczelnianym wydziale - Wydziale Nauk o Zdrowiu.
Akademia Łomżyńska i firma EDPOL Food & Innovation współpracują od 2018 roku. Zatem to już druga podpisana pomiędzy instytucjami umowa.

Nasz pracownik naukowo-dydaktyczny ekspertem Centrum Łukasiewicz i NAWA
Dr inż. Ryszard Szczebiot, pracownik naukowo-dydaktyczny Akademii Łomżyńskiej, został wpisany do tzw. Bazy Ekspertów Łukasiewicza, czyli stał się merytorycznym głosem jednej z największych sieci badawczych w Europie - Centrum Łukasiewicz.
Centrum Łukasiewicz realizuje projekty B+R, zrzesza 22 instytuty badawcze w kraju i jest państwową osobą prawną, która świadczy usługi na rzecz biznesu oraz rozwiązuje ważne problemy technologiczne swoich klientów. Działa w obszarach transformacji cyfrowej, zdrowia, zielonej i niskoemisyjnej gospodarki, inteligentnego transportu. Jest instytucją, która dba o promocję polskich technologii i ich wdrożeń w środowisku międzynarodowym. Zrzesza 4500 naukowców i ekspertów różnych dziedzin, którzy dokonują między innymi oceny merytorycznej wniosków na tzw. dotacje celowe (dotacje z budżetu państwa na projekty badawczo-rozwojowe).
Naukowiec z Akademii Łomżyńskiej dr inż. Ryszard Szczebiot z naszą uczelnią związany jest od 2007 roku. Jego obszary naukowe to informatyka oraz automatyka i robotyka. Jest autorem stu kilkudziesięciu prac naukowych, w tym wielu indeksowanych w Web of Science i Scopus oraz promotorem ponad tysiąca prac dyplomowych. Był kierownikiem oraz wykonawcą wielu projektów badawczych polskich i zagranicznych.
Dr inż. Ryszard Szczebiot jest także, od 2017 roku, ekspertem Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej - instytucji państwowej zajmującej się realizacją zadań dotyczących umiędzynarodowienia szkolnictwa wyższego oraz nauki. NAWA działa na rzecz internacjonalizacji polskiej nauki, wspiera międzynarodową współpracę badawczą i wymianę akademicką. Agencja dąży do umiędzynarodowienia polskich uczelni i instytucji naukowych, a także do promocji Polski - jej języka oraz kultury w celu budowania wizerunku kraju oferującego atrakcyjne możliwości edukacyjne i badawcze. Szeroka oferta programowa NAWA dedykowana jest: naukowcom, instytucjom, studentom.
Dr inż. Ryszard Szczebiot jest również, od 2012 roku, ekspertem Polskiej Komisji Akredytacyjnej, a w kadencji 2012-2016 był członkiem Prezydium PKA.
Strona 4 z 24