Znamy już PLC Experta - specjalistę w zakresie programowania sterowników PLC – Dominik Mucha z Zespołu Szkół Mechanicznych i Ogólnokształcących nr 5 w Łomży został zwycięzcą Konkursu RoboExe: PLC Expert 2022. W zmaganiach konkursowych, na obydwóch etapach, pokonał blisko 100 innych uczniów i studentów, którzy podjęli trud rozwiązania testu konkursowego oraz zmierzenia się z zadaniami praktycznymi.

PLC Expert wyłoniony!
- Szczegóły

Festiwal nauki i zabawy
- Szczegóły
Za nami XVIII Podlaski Festiwal Nauki i Sztuki. W dniach 7-13 maja w Białymstoku, Łomży i Suwałkach odbyła się największa w północno-wschodniej Polsce cykliczna impreza popularyzująca naukę i sztukę. Po ubiegłotygodniowym Rodzinnym Pikniku Naukowym na Stadionie Miejskim w Białymstoku przyszedł czas na Łomżę.

Rodzinny Piknik Naukowy
- Szczegóły
To był dzień pełen wrażeń!!! ANS w Łomży wzięła udział w Pikniku Naukowym z okazji XVIII Podlaskiego Festiwalu Nauki i Sztuki. Nasze stoisko odwiedziło bardzo wielu gości. Zainteresowaniem cieszyły się roboty, które pokazywały swój potencjał. Zaprezentowaliśmy maszyny do produkcji żywności oraz mikroskopy umożliwiające identyfikację drobnoustrojów naturalnie występujących w żywności. Reprezentację Wydziału Nauk o Zdrowiu stanowili przyszli wyczynowi sportowcy oraz kosmetolożki. Dzięki ich pracy dziesiątki dzieciaków cieszyło się z powodu pięknie pomalowanych twarzy oraz zabaw na świeżym powietrzu. Pokazaliśmy naukowe zastosowanie gier w procesie dydaktycznym, które wykorzystujemy ucząc studentów na Wydziale Nauk Społecznych i Humanistycznych. Pokazaliśmy się jako Uczelnia z dużym potencjałem oraz ugruntowaną pozycją na rynku edukacyjnym w województwie podlaskim i poza nim. Po raz pierwszy wystąpiliśmy jako Akademia. Piknik na Stadionie Miejskim to dopiero początek.
W piątek 13.05.2022 XVIII Podlaski Festiwal Nauki i Sztuki przenosi się w mury naszej Uczelni. Szeroko otwieramy swoje drzwi wszystkim zainteresowanym mieszkańcom Łomży i okolic, uczniom szkół podstawowych i średnich oraz naszym studentom. Wszystkie imprezy załączone są w harmonogramie oraz pod linkiem. Do zobaczenia!!!
Transmisja z Rodzinnego Pikniku Naukowego dostępna pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=qKBP19LBmdo&t=618s

Festiwal Nauki i Sztuki w Łomży
- Szczegóły
Dzień 13-go maja 2022 roku będzie dniem szczególnym nie tylko dla społeczności Akademii Nauk Stosowanych w Łomży, ale także dla mieszkańców Łomży i wszystkich zainteresowanych nauką oraz jej różnymi obliczami.
Tego dnia na naszej Uczelni odbędzie się XVIII Podlaski Festiwal Nauki i Sztuki, którego organizację w tym roku koordynuje Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Przygotowaliśmy wiele ciekawych wydarzeń, zorientowanych na potrzeby licznych grup docelowych, w tym uczniów szkół podstawowych i średnich, studentów, nauczycieli, a nawet przedszkolaków. Każdy mieszkaniec naszego regionu z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Wydział Nauk Informatyczno - Technologicznych otwiera swe podwoje dla fanów informatyki, robotyki i automatyki. Poza pokazami robotów będzie można także poszerzyć swoją wiedzę z obszaru wydruku 3D. Pracownicy naukowo-dydaktyczni tego wydziału zdradzą wiele tajników wytwarzania żywności. Zademonstrują produkcję lodów i chrupek oraz zapewnią ich konsumpcję!
Wydział Nauk o Zdrowiu przygotował ofertę imprez, dzięki którym możliwe będzie zadbanie o swoją kondycję fizyczną, urodę oraz zdrowie a także poznanie zasad zdrowego odżywiania. Pracownicy naukowo - dydaktyczni
Wydziału Nauk Społecznych i Humanistycznych przygotowali wykłady, warsztaty i pokazy, dzięki którym będzie można poznać (m.in) zastosowanie sztucznej inteligencji w edukacji, nowoczesne metody nauki języków obcych, historię pieniądza czy tajniki rynku pracy. Będzie można zobaczyć przedstawienia oraz uczestniczyć w rozgrywkach gier strategicznych oraz pokazie reklamy.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych na stronę XVIII Podlaskiego Festiwalu Nauki i Sztuki. Po wyborze Akademii Nauk Stosowanych w zakładce "Organizator" wyświetlą się wszystkie nasze imprezy, a jest ich ponad 50!!!
Z powodu pandemii ostatni Festiwal miał miejsce 2 lata temu. Mamy nadzieję, że nasza tegoroczna oferta zaspokoi głód wiedzy, ale także w pełnej okazałości zaprezentuje potencjał naukowy oraz możliwości i rozwój Akademii Nauk Stosowanych w Łomży.

Food Expert wyłoniony!
- Szczegóły
Znamy już pierwszego Food Experta – Julia Porucznik z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem została zwycięzcą Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”. W zmaganiach konkursowych, na dwóch etapach konkursu, pokonała ponad setkę innych uczniów, którzy podjęli trud rozwiązania testu konkursowego.

Matematyka królową nauk
- Szczegóły
W ramach tygodnia z matematyką organizowanego przez Szkołę Podstawową nr 7 w Łomży, Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych przygotował niespodziankę dla najmłodszych. Naomi wraz z kolegami pokazując swoje możliwości udowodnili, że bez wiedzy matematycznej informatyka i robotyka nie istnieje.

Giełda pomysłów na życie z Akademią
- Szczegóły
Wszyscy tęskniliśmy już bardzo za bezpośrednim kontaktem z uczniami. Podczas kolejnej, 21 edycji „Giełdy pomysłów na życie” organizowanej przez III LO w Łomży nie zabrakło praktycznych kontaktów, rozmów i mini warsztatów tematycznych. Mieliśmy okazję przekazać Licealistom bieżącą ofertę Akademii oraz przybliżyć specyfikę poszczególnych Wydziałów i kierunków Uczelni. Dziękujemy Dyrekcji oraz Pedagogom III Liceum Ogólnokształcącego w Łomży za zaproszenie i możliwość spotkania z uczniami.

Żołędzie żywnością przyszłości? - Grant NCN realizowany w PWSIiP!
- Szczegóły
Wniosek o finansowanie projektu badawczego, złożony w ramach konkursu Narodowego Centrum Nauki – PRELUDIUM 20 przez Panią mgr inż. Emilię Szabłowską, doktorantkę i asystenta na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności w PWSIiP w Łomży, otrzymał decyzję o przyznaniu środków finansowych. Pani mgr inż. Emilia Szabłowska w swojej pracy podejmie temat: Badania modelowe dotyczące zastosowania obróbki żołędzi i/lub mąki żołędziowej oraz warunków prowadzenia ciasta na cechy jakościowe i zawartość biodostępnych polifenoli w produktach piekarskich i ciastkarskich.
W ramach realizowanego projektu badawczego poruszone zostaną kwestie związane z wartością odżywczą żołędzi i mąki żołędziowej, których zalety przewyższają mąki tradycyjnie stosowane w przemyśle piekarskim i ciastkarskim. Jak podaje Pani Emilia w streszczeniu swojego projektu: „Żołędzie charakteryzuje stosunkowo wysoka zawartość tłuszczu bogatego w kwasy tłuszczowe nienasycone, błonnika, soli mineralnych (szczególnie wapnia, potasu, miedzi, żelaza i manganu), związków antyoksydacyjnych oraz folianów.”. Jednakże, żołędzie i mąka żołędziowa mogą pogarszać cechy jakościowe produktów, do których zostaną wprowadzone, a mianowicie: pozostawiać posmak goryczy, zmniejszać elastyczność chlebów i ciast, czy wzmacniać twardość ciastek kruchych. Należy zatem znaleźć „złoty środek”, stanowiony przez podwyższenie wartości odżywczej przy jednoczesnym jak najmniejszym oddziaływaniu na cechy związane ze smakiem, zapachem czy teksturą. Poszukiwania takiego złotego środka podejmie się w swoich badaniach Pani mgr inż. Emilia Szabłowska.
PRELUDIUM to konkurs na projekty badawcze, kierowany do osób nieposiadających stopnia naukowego doktora, które rozpoczynają karierę naukową. W bieżącej edycji do NCN wpłynęło 2217 wniosków, z których do finansowania zakwalifikowano 495 projektów. Współczynnik sukcesu wyniósł tym samym 22%. Co należy podkreślić: Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży jest jedyną uczelnią zawodową, która została beneficjentem w konkursie PRELUDIUM 20!
Serdecznie gratulujemy Pani Emilii i życzymy powodzenia w realizacji projektu.
Strona 6 z 15
Kontakt
Dziekanat
pok. A 0.28
ul. Akademicka 1
Sprawy studenckie
tel. 86 215 66 02
Plany zajęć
tel. 86 216 82 69
wnitdziekanat@al.edu.pl
Sekretariat Wydziału
pok. A 0.32
ul. Akademicka 1
tel. 86 215 54 88
nsasinowska@al.edu.pl
wnit@al.edu.pl