W konkursie „Food Expert” organizowanym przez Akademię Łomżyńską udział wzięło 250 uczestników z trzech województw, do ścisłego finału zakwalifikowało się 90 osób. Największą wiedzą z zakresu znakowania i bezpieczeństwa żywności wykazała się Karolina Świderska z III Liceum Ogólnokształcącego im. K. K. Baczyńskiego w Białymstoku.
Karolina Świderska w konkursie Food Exper brała udział już drugi raz. - W tamtym roku dostałam się do finału, ale było bez podium, i postanowiłam, że poprawię swój wynik w kolejnej edycji konkursu - mówiła zwyciężczyni popularnonaukowej rywalizacji. - Wiedza, jak czytać etykiety, wybierać produkty żywnościowe, jest bardzo istotna. Wykorzystuję zdobyte informacje robiąc zakupy i uważnie śledzę oznakowania. Do konkursu przygotowałam się dużo czytają, także akty prawne dotyczące żywności napisane trudnym, bardzo sformalizowanym językiem. To było duże wyzwanie - dodawała uczennica.
Koleżanka z klasy Karoliny, Matylda Matreńczyk, zdobyła trzecie miejsce. - Kompletnie się nie spodziewała, byłam przygotowana, aby zrobić zdjęcie Karolinie, bo ona jest bardzo solidna i byłam pewna, że stanie na podium. A tu tak niespodzianka, trzecie miejsce dla mnie! - mówiła podekscytowana Matylda Matreńczyk. - Bardzo podoba się nam uczelnia w Łomży, jest taka nowoczesna i przestrzenna, a sama gala na auli też wyglądała bardzo profesjonalnie, przyciemnione światła robiły nastrój i budowały napięcie, emocje. Za rok znów przyjedziemy na konkurs do Akademii Łomżyńskiej - deklarowały uczennice III Liceum Ogólnokształcącego im. K. K. Baczyńskiego w Białymstoku.
Organizatorem III edycji Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert” był Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Łomżyńskiej, na którym prowadzone są kierunki studiów bezpośrednio powiązane z tematyką Konkursu: Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności oraz Technologia żywności i żywienie człowieka. Wydział dysponuje nowoczesnymi laboratoriami, halą technologiczną, sprzętem, który umożliwia m.in. badanie żywności na poziomie molekularnym, czy wykrywanie zafałszowań żywności, a także jej zanieczyszczeń, np. biologicznych. Opiekę merytoryczną nad konkursem sprawowała kadra Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych, a detale merytoryczne i organizacyjne naukowej rywalizacji pilotował dr Piotr Karpiński.
W konkursie udział wzięło 250 uczestników (etap szkolny), z czego 90 zakwalifikowało się do finału, który odbył się na uczelni i przeplatany był popularnonaukowymi atrakcjami: zajęciami w nowoczesnej hali technologicznej, wykładem dra inż. Bartosza Kruszewskiego pt. „Możliwości i bezpieczeństwo wykorzystania odpadów z przemysłu spożywczego”.
Młodzi ludzie przyjechali do Akademii Łomżyńskiej z kilkudziesięciu szkół i trzech województw: podlaskiego, warmińsko-mazurskiego i mazowieckiego. Celem Konkursu była popularyzacja wiedzy na temat jakości i bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności, a w szczególności: zanieczyszczeń żywności, bezpieczeństwa w stosowaniu dodatków do żywności, znakowania produktów żywnościowych, systemów kontroli jakości żywności.
Nagrody rzeczowe w konkursie ufundowali: JM Rektor Akademii Łomżyńskiej, OSM Piątnica, firma EDPOL.
Na najwyższych stopniach podium w konkursie Food Exper stanęli:
- I miejsce - Karolina Świderska z III Liceum Ogólnokształcącego im. K. K. Baczyńskiego w Białymstoku.
- II miejsce - Kacper Poletyło z Zespołu Szkół Zawodowych im. S. Staszica w Wysokiem Mazowieckiem.
- III miejsce - Matylda Matreńczyk z III Liceum Ogólnokształcącego im. K. K. Baczyńskiego w Białymstoku.
Gratulujemy zwycięzcom i wszystkim uczestnikom!