
Naukowo i praktycznie podczas Drzwi Otwartych
- Szczegóły
Setki młodych ludzi, którzy zastanawiają się nad wyborem drogi życiowej i wymarzonej uczelni, odwiedziło Akademię Nauk Stosowanych w Łomży. Maturzyści i uczniowie niższych roczników uczestniczyli w wykładach, warsztatach i pokazach – holistycznie obrazujących edukacyjny potencjał łomżyńskiej uczelni, która kształci na trzech wydziałach i szesnastu kierunkach studiów.

PLC Expert oraz Code Master – wyniki rywalizacji
- Szczegóły
Przedstawiamy rozstrzygnięcia dwóch konkursów zorganizowanych w ramach RoboExe: PLC Expert oraz Code Master.

Kawa z Inżynierem
- Szczegóły
Kawa Z Inżynierem – czyli integracyjna impreza Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych ANSŁ zgromadziła studentów i wykładowców, pasjonatów różnych dziedzin techniki. Były kawa, ciasto, dobra muzyka, gry komputerowe i strategiczne gry planszowe. Te ostatnie przygotowane przez Samorząd Studentów uczelni. I przede wszystkim rozmowy w przyjaznej i otartej atmosferze: Inżynierów z Inżynierami. – Przygotowaliśmy imprezę dedykowaną studentom, aby mogli naładować się dobrą energią przed rozpoczęciem nowego semestru – mówi mgr inż. Mateusz Zalewski, wykładowca akademicki ANSŁ.

Superfoods okiem technologa żywności (wywiad)
- Szczegóły
Jednym z fundamentów zdrowia jest bogata w składniki odżywcze dieta. Rośnie konsumencka świadomość dotycząca tego, jak dobrze zbilansowana dieta wpływa na nasze funkcje poznawcze, redukcję stresu, kreatywność. Modnym hasłem w obszarze dietetyki, technologii żywności jest superfoods. Dlaczego tyle mówimy o super żywności?

Wykłady otwierające na informatyczne innowacje
- Szczegóły
Sztuczna Inteligencja, uczenie maszynowe, mobilne aplikacje, autonomiczne roboty znajdują zastosowanie w przemyśle, wyznaczają nowe skuteczne narzędzia do naukowej eksploracji świata i wszechświata, ale przede wszystkim zmieniają naszą codzienność. To, co jeszcze niedawno było futurystyczną fikcją, dziś staje się realnym doświadczeniem jednostek i całych społeczeństw, które przechodzą przez kolejne etapy transformacji cyfrowej. – Naszym studentom Informatyki pokazujemy, jak duże i innowacyjne firmy informatyczne realizują swoje systemy, oprogramowania, ale także globalne przemiany cywilizacyjne, kierunki naukowego rozwoju i globalne realia rynku pracy przyszłych informatyków – mówi dr inż. Andrzej Sawicki, który w Akademii Nauk Stosowanych w Łomży koordynuje cykl spotkań studentów z czołowymi przedstawicielami firm branży informatycznej i robotycznej, takimi jak: Samsung Electronics Polska, Poeonix Systems, RaveNetics.

Zaproszenie na wykład otwarty: Tworzenie systemu VoiceBOT od kuchni, czyli SDLC (Software Development Life Cycle)
- Szczegóły
Drodzy studenci
Zapraszamy na wykład otwarty zatytułowany "Tworzenie systemu VoiceBOT od kuchni, czyli SDLC (Software Development Life Cycle)" przygotowany dla studentów ANS w Łomży przez specjalistów z firmy Ravenetics sp. z o. o. Podczas prezentacji zostanie pokazane od kuchni, jak wytwarza się oprogramowanie (narzędzia, procesy, wszystko na żywo), uwzględniając:

Wywiad z Pawłem Pisarczykiem z Phoenix Systems
- Szczegóły
Jak skutecznie przejść drogę od wynalazku do innowacji? Czy Polacy mają szansę być światową potęgą w eksploracji kosmosu? Jaka jest przyszłość robotyzacji? Czym są autonomiczne mikroroboty, roje mikrorobotów, Internet Rzeczy i dlaczego przyszłość należy do ludzi z pasją, kreujących rzeczywistość naukowców i artystów?

Food Expert – konkurs wiedzy rozstrzygnięty
- Szczegóły
Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert” zorganizowany przez Wydział Informatyczno-Technologiczny Akademii Nauk Stosowanych w Łomży (wcześniej PWSIiP) został rozstrzygnięty. O zwycięstwie zadecydowało drugie kryterium konkursowe, czyli czas rozwiązania testu, gdyż wszystkie osoby, które stanęły na podium uzyskały taką samą liczbę punktów. Weronika Salachowska zdobyła trzecie miejsce rozwiązując test w 20 minut i 4 sekundy, Natalia Bykowska zdobyła drugi stopień podium rozwiązując test w 19 minut i 7 sekund. Zwyciężyła Gabriela Żebrowska, która potrzebowała zaledwie 7 minut i 18 sekund, aby udzielić odpowiedzi na 40 pytań ułożonych przez uczelnianą kadrę Zakładu technologii i bezpieczeństwa żywności.
Strona 4 z 15