Zapraszamy serdecznie 17 grudnia 2018 r. do Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży na spotkanie z doktorem Maciejem Kozłowskim, astronomem oraz pionierem polskiego Internetu.

Młodzi z aparatami w uczelni
- Szczegóły
Młodzi adepci fotografii z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Ogólnokształcących nr 6 w Łomży poszukiwali w PWSIiP ciekawych kadrów. Pod okiem wykładowcy akademickiego dra inż. Tomasza Kuźmierowskiego oraz Jacka Bochenko, grafika i informatyka, odbyły się warsztaty dotyczące montażu wideo, fotografii cyfrowej, obróbki zdjęć. – To były zajęcia, podczas których chcieliśmy zainspirować młodzież, pokazać, że fascynującym tłem dla fotografii mogą być uczelniane sale wykładowe, aule, korytarze, piwnice, miejsca często niepozorne. W fotografii chodzi o zbudowanie napięcia, atmosfery, wydobycie detalu, grę światłem – wyjaśnia Jacek Bochenko, który na co dzień tworzy uczelniane plakaty, banery, filmy i zdjęcia, na których potrafi uchwycić sedno akademickiego życia: wykładowców i studentów z pasją, budynki uczelni w zmieniających się odsłonach pór dnia i roku, zatrzymane w kadrze zwykłe i niezwykłe chwile.
Uczestnikami warsztatów fotograficznych byli uczniowie klasy o profilu zarządzanie reklamą, pod opiekę nauczyciela Andrzeja Kubraka. Składały się one z części teoretycznej prowadzonej przez dra inż. Tomasza Kuźmierowskiego oraz praktycznej, w której przewodnikiem młodzieży po fotograficznych niuansach był Jacek Bochenko. Podczas warsztatów powstały zdjęcia oraz film promocyjny Zespołu Szkół Ekonomicznych i Ogólnokształcących nr 6 w Łomży.
Fotografia cyfrowa to narzędzie powszechnie stosowane, ale nie wszyscy potrafią wykorzystać jego potencjał, odpowiednio kadrować zdjęcia, obsługiwać programy graficzne dające fotografiom nowe życie i nową jakość. Podobnie jest z nagraniami video. Smartfony i tablety, gadżety, które stały się codziennością polskiej młodzieży, nie zawsze pobudzają do kreatywności. – Nawet małe dzieci korzystają z urządzeń mobilnych. Od nas zależy, od sytemu edukacji i rodziców, czy będą to robić stymulując własny rozwój, czy w sposób bezmyślny – wyjaśnia dr inż. Tomasz Kużmierowski.
Z największego jak dotąd europejskiego projektu badawczego dotyczącego zagrożeń dzieci online – EU Kids Online (Livingstone, Haddon, Görzig, Olafsson, 2011) wynika, że zdecydowana większość młodych ludzi korzysta z danych im możliwości technologicznych bezrefleksyjnie, a tylko niewielki odsetek z nich potrafi tworzyć w sieci własne, unikalne treści, czyli korzystać z popularnych programów na wolnej licencji, które umożliwiają na przykład projektowanie graficzne, obróbkę zdjęć. – Być może będziemy jeszcze organizować analogiczne warsztaty na uczelni. Naszym celem jest wskazać kierunek, pokazać młodym, jakie mają spektakularne możliwości – puentuje dr inż. Tomasz Kuźmierowski.

Zapraszamy na potkanie z twórcą polskiego Internetu
- Szczegóły

EASTROBO 2018
- Szczegóły
W sobotę 24 listopada, w Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej, odbyła się VII edycja międzynarodowych zawodów robotycznych EastRobo zorganizowanych przez PB w Białymstoku. W konkursie wzięli udział reprezentanci z Polski, Litwy, Łotwy oraz Białorusi. Wydział Informatyki i Nauk o Żywności reprezentowało dwóch studentów, Pan Kamil Felter (Informatyka II stopnia) oraz Sebastian Sobotka (Automatyka i Robotyka). Obydwaj są aktywnymi członkami Koła Naukowego Informatyków.
Zawodnicy rywalizowali w konkurencjach: miniSumo, LEGO Sumo, LEGO Sumo Junior, Linefollower, LEGO Linefollower, Freestyle. Reprezentanci naszej Uczelni zmierzyli się w dwóch konkurencjach, tj. Lego Sumo oraz Lego Line Follower. Mimo wielu przeciwności losu z jakimi musieli uporać się zawodnicy PWSIiP, a ściślej rzecz ujmując - ich roboty, Panowie przeszli do Finału. W Finale nie było jednak łatwo i zawodnikom nie udało się stanąć na podium. Pan Kamil i Pan Sebastian zapowiadają, że zamierzają startować w kolejnej edycji i liczą, że nauczeni doświadczeniem osiągną zamierzone cele. Opiekunem studentów podczas zawodów z ramienia Wydziału był mgr inż. Mateusz Zalewski.
Gratulujemy pasji i zaangażowania uczestnikom oraz wspieramy kolejne podejmowane przez studentów inicjatywy!

70 lat informatyki w Polsce – wystawa
- Szczegóły
23 grudnia 1948 roku powołano w Polsce zespół, którego zadaniem było zbudowanie maszyny matematycznej – prekursora dzisiejszych komputerów. Obchodzimy siedemdziesiątą rocznicę tego wydarzenia, które uznawane jest za początek krajowej informatyki. Z tej okazji Polskie Towarzystwo Informatyczne, przy współpracy z innymi instytucjami, przygotowało mobilną wystawę historyczną, która od maja do grudnia bieżącego roku jest prezentowana w całym kraju. 13 listopada 2018 r. o godzinie 10:00 jej wernisaż odbędzie się w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży (ul. Akademicka 1). Zapraszamy!
Informatykę do Polski „importował” z USA Kazimierz Kuratowski, dyrektor Państwowego Instytutu Matematycznego. To on zebrał polskich pionierów elektronicznych maszyn liczących, wśród nich logika i matematyka Henryka Greniewskiego. W swoich pierwszych pracach naukowcy wzorowali się na ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer), komputerze skonstruowanym w latach 1943-1945 na Uniwersytecie w Pensylwanii, który posiadał przeszło osiemnaście tysięcy lamp elektronowych. W wyniszczonej wojną Polsce, zadanie zaimplementowania istniejących już rozwiązań było niezwykle trudne. Pierwsza maszyna cyfrowa EMAL została zbudowana przy użyciu lamp i łączników niskiej jakości, uruchamiane moduły szybko się psuły, urządzenie było w ciągłej naprawie i mówiono o nim „EMAL liczy niemal”. Pierwsza poprawnie działająca maszyna cyfrowa XYZ powstała dopiero trzy lata później, w 1958 roku, i dokonywała obliczeń w arytmetyce binarnej. W kolejnym roku zostały utworzone Wrocławskie Zakłady Elektroniczne Elwro, które produkowały maszyny matematyczne.
W październiku 1968 roku 120 naukowców, konstruktorów i użytkowników komputerów, spotkało się w Zakopanem na sympozjum „Naukowe Problemy Maszyn Matematycznych”, narodziło się słowo informatyka, które zastąpiło dotychczas używany zwrot „elektroniczna technika obliczeniowa”. W ten sposób Polska dołączyła do takich państw, jak Stany Zjednoczone, Francja, Niemcy – uznając informatykę za pełnoprawną dyscyplinę naukową.
Przez ostatnie 70 lat informatyka stała się ważnym instrumentem przemian gospodarczych i społecznych. Jubileusz to okazja do podróży w przeszłość oraz wskazania współczesnych kierunków rozwoju informatyki. W całym kraju odbywają się konferencje, debaty, hackathony, ogólnopolskie konkursy dla młodzieży. Obchody koordynuje Polskie Towarzystwo Informatyczne, jednym z ich elementów jest mobilna ekspozycja. To prezentacja wybitnych postaci, najważniejszych epizodów, pierwszych porażek i sukcesów. Wystawa będzie dostępna w PWSIiP od 13-11-2018 do 14-11-2018, a jej wernisaż odbędzie się we wtorek o godzinie 10:00 (ul. Akademicka 1).
Zapraszamy!
http://70-lat-informatyki.pl strona internetowa obchodów70-lecia polskiej informatyki

Wizyta studyjna Chińczyków
- Szczegóły
Rolnicy z Chin, przedstawiciele grup producenckich oraz organizacji rolnych, gościli z wizytą studyjną w naszej uczelni na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności. Na temat innowacyjnościw sektorze rolno-spożywczym opowiadał Pan mgr inż. Adam Siwek. Goście zadawali pytania dotyczące mega trendów podażowych występujących w innowacjach, zainteresowani byli technologią produkcji piwa, unikalnymi recepturami oraz badaniami naukowymi wytwarzanych wyrobów. O gatunkach repertuarowych piw, brzeczce, fermentacji, izomeryzacji alfa kwasów chmielowych nadających piwu pożądany smak goryczki, opowiadał mgr Adam Siwek. Dr inż. Milena Stachelska zaprezentowała możliwości wykorzystania termocyklera do reakcji PCR, bioreaktora do produkcji kultur starterowych oraz inne urządzenia laboratorium mikrobiologicznego. Podczas spotkania wywiązała się dyskusja dot. trwałości produktów mięsnych.
Chińczycy uczestniczą w wymianie młodych rolników, programie zainicjowanym przez Komisję Europejską przy współpracy z innymi obszarami geograficznymi, m.in. z ministerstwem rolnictwa Państwa Środka. Wizytę chińskich rolników w Polsce koordynuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – pokazując najważniejsze trendy rolno-spożywcze kraju. Chińczycy odwiedzają polskich producentów oraz firmy, nawiązują kontakty biznesowe, szukają inspiracji w Europie, a konkretnie w Polsce, Belgii i Portugalii, bo to docelowe kraje ich wizyty na Starym Kontynencie.

Uczelnia nominowana do nagrody
- Szczegóły
Budynek Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży otrzymał nominację Łomżyńskiej Rady FSNT NOT do nagrody Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa w Białymstoku, w kategorii najlepszy obiekt użyteczności publicznej. Nominowane w czterech kategoriach obiekty: zabytkowe, mieszkaniowe, przemysłowe oraz publiczne, zostały zaprezentowane na konferencji naukowo-technicznej „Innowacyjne oraz proekologiczne inwestycje gospodarcze stymulatorem rozwoju subregionu łomżyńskiego”, która inauguruje świętowanie czterdziestolecia Naczelnej Organizacji Technicznej w Łomży.
Odbierając nominację rektor PWSIiP dr hab. Dariusz Surowik podkreślał, że to kluczowa dla rozwoju uczelni inwestycja, której pomysłodawcą był pierwszy rektor uczelni, profesor Kazimierz Pieńkowski, a realizatorem kolejny rektor dr hab. Robert Charmas. – Obiekt jest obecnie siedzibą Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności, znajdują się w nim katedry i zakłady, prowadzone są badania naukowe – mówił dr hab. Dariusz Surowik, akcentując, że reprezentacyjna aula wydziału tętni życiem naukowym, społecznym i kulturalnym, odbywają się w niej konferencja, sympozja oraz debaty.
Wydział Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP to cztery, neomodernistyczne budynki, połączone przeszklonym pasażem, przez który prześwitują dziedzińce. Elewacja została skomponowana z pastelowych, zielonych szyb, ciemnego aluminium oraz surowego betonu – przywodząc na myśl realizacje ojca współczesnej architektury Le Corbusiera. Szklana kubatura posiada nieregularny ale subtelny układ kolorów, wywołuje wrażenie przestrzenności obiektu oraz jego „wibracji”, zacierając granicę pomiędzy architektoniczną bryłą a dziedzińcem oraz otaczającym obiekt otwartym terenem. Całość projektu posiada funkcjonalną i atrakcyjnie zaaranżowaną przestrzeń dydaktyczną, która sprzyja interakcjom społecznym oraz twórczemu myśleniu.
Trochę historii
W grudniu 2007 roku uczelnia ogłosiła konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zespołu budynków, a w marcu 2008 w jego wyniku wyłoniono zwycięzcę i twórcę atrakcyjnego projektu – białostocką pracownię architektoniczną ARKON pod kierownictwem Jana Kabaca. Internauci w plebiscycie Polska Architektura XXL zorganizowanym przez internetową Grupę Sztuka Architektury uznali kompleks budynków za najciekawszą realizację architektoniczną roku 2013. Od tego czasu zbudowane z rozmachem i dofinansowaniem unijnym (Program Operacyjny Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013) sale oraz laboratoria „zasiedlają” studenci informatyki, automatyki i robotyki oraz technologii żywności i żywienia człowieka. Tym ostatnim, zaawansowana technologicznie aparatura umożliwia wykrywanie alergenów, badanie żywności na poziomie molekularnym oraz bardzo dokładne porównywanie żywności ekologicznej z konwencjonalną, wykrywanie toksycznych składników żywności takich jak np. współodpowiedzialny za chorobę Alzhaimera metyloglioksal.

Dolina Krzemowa Podlasia
- Szczegóły
– Zależy nam na praktycznym wymiarze studiów, tworzeniu pomostów pomiędzy nauką a gospodarką – mówiła, podczas pierwszego spotkania Rady Praktyków Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, dziekan prof. Bożena Waszkiewicz-Robak. Nominacje do rady trafiły do kilkunastu przedstawicieli firm o zasięgu regionalnym, krajowym i międzynarodowym. Ich głos będzie uwzględniany podczas tworzenia strategii rozwoju wydziału oraz modyfikacji podstaw programowych na informatyce, automatyce i robotyce oraz technologii żywności i żywieniu człowieka. Pierwsze opinie przedsiębiorców dotyczyły możliwości wprowadzenia nowej specjalności oraz studiów dualnych na prowadzonych przez wydział kierunkach.
Prodziekan dr inż. Aneta Wiktorzak podkreślała, że uczelnia zamierza zbliżyć się do niemieckiego modelu kształcenia, poprzez silne powiązanie z sektorem firm. Jako wzór do naśladowania przywoływała powstałe w latach pięćdziesiątych dwudziestego wieku niemieckie wyższe szkoły zawodowe (Fachhochschulen), które w założeniu miały wyrównać szanse młodzieży pochodzącej z niewielkich miejscowości, w ich dążeniu do prestiżu i sukcesu zawodowego, a w rezultacie stały się motorem niemieckiej gospodarki, m.in. determinantą rozwoju średniej wielkości przedsiębiorstw.
W podobnym duchu wzajemnej współpracy na linii nauka-biznes wypowiadali się także przedsiębiorcy. Marek Szymański, prezes TMT, podkreślał, że „obecnie mamy rynek pracownika, a nie pracodawcy”, a zmieniające się trendy oraz technologie produkcji i przetwórstwa, wymagają od firm olbrzymiej elastyczności. – Współpracując z uczelniami możemy więcej – mówił.
Głos zabrał także Tomasz Dmuchowski z firmy Incred. – Tworzymy rozwiązania dla sektora medycznego oraz finansowego wykorzystując sieci samouczące, dla firmy z Madrytu opracowujemy algorytm, tzw. chatbot, który będzie przeprowadzał wstępną diagnostykę medyczną, myślimy także o dronie do przewożenia osób niepełnosprawnych – mówił młody przedsiębiorca i absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, podkreślając, że jego firma chce mieć w wpływ na kształcenie informatyków. Proponował wprowadzenie specjalizacji ze sztucznej inteligencji (AI) oraz realizowanie studiów informatycznych w systemie dualnym (zajęcia na uczelni oraz w przedsiębiorstwie).
– Stwórzmy Dolinę Krzemową Podlasia – puentował dyskusję prof. Mieczysław Obiedziński, kierownik Katedry Jakości i Bezpieczeństwa Żywności na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP w Łomży.
Wydział Informatyki Nauk o Żywności kształci na trzech kierunkach, w jego strukturach są cztery zakłady oraz dwie katedry. Rada Praktyków będzie miała wpływ na strategię rozwoju wydziału, kształtowanie programów studiów, pomoc w organizacji praktyk studenckich i podejmowanie dodatkowych działań na wydziale.

Warsztaty zajęciowe dla uczniów Szkoły Podstawowej im. Papieża Jana Pawła II w Borkowie
- Szczegóły
W świat automatyki i technologii żywności wprowadzili uczniów Szkoły Podstawowej im. Papieża Jana Pawła II w Borkowie pracownicy Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności podczas warsztatów zorganizowanych w dniu 28.09.2018. Żacy mieli okazję zapoznać się z bogatym wyposażeniem hali półtechniki oraz laboratoriów oraz na własne oczy zobaczyć jak działa skomplikowany ekstruder czy pasteryzator.
Mgr inż. Adam Siwek oraz mgr inż. Leszek Dardziński zaprezentowali dwuślimakowy ekstruder laboratoryjny współbieżny Evolum 25 firmy Clextral, który jest na wyposażeniu Wydziału Informatyki i Nauk o Żywnosci PWSIiP w Łomży. Ekstruzja wysokotemperaturowa produktów spożywczych polega na przetłaczaniu surowców pochodzenia biologicznego pod wysokim ciśnieniem. Jest stale udoskonalanym procesem, który ma zastosowanie do wytwarzania różnorodnych produktów. W procesie ekstruzji występuje połączenie w jednym ciągłym procesie technologicznym kilku operacji jednostkowych takich jak: mieszanie, miesienie, gotowanie, intensywne ścinanie, uplastycznianie i formowanie produktu końcowego.
Uczniowie zapoznali się również ze stanowiskiem do pasteryzacji produktów płynnych. Pasteryzacja jest operacją który polega na podgrzewaniu produktów do temperatury zakresie od 60 do 100 °C i przetrzymywaniu w tej temperaturze przez określony czas w zależności od rodzaju produktu. Podczas tego procesu giną wegetatywne formy mikroorganizmów oraz zachodzi inaktywacja enzymów. Metoda ta wykorzystywana jest do utrwalania różnych produktów spożywczych, najczęściej takich jak mleko czy soki owocowe. Pasteryzator wyposażony jest w zespół automatyki sterującej jego pracą. Proces Pasteryzacji opracował Ludwik Pasteur, francuski chemik i biolog oraz prekursor mikrobiologii.
W trakcie wizyty pracownicy Wydziału (M.Zalewski, A.Rodak) zaprezentowali wyposażenie laboratoriów, z których na co dzień korzystają studenci kierunku Automatyka i Robotyka. Uczniowie mieli okazję spróbować swoich sił w sterowaniu przemysłowym manipulatorem firmy Kawasaki. Zobaczyli w działaniu stanowiska dydaktyczne demonstrujące pracę rzeczywistej linii produkcyjnej sterowanej przez sterowniki PLC. Dużym zainteresowaniem gości cieszył się pokaz możliwości robota humanoidalnego Bioloid "Andrzej". Dodatkowo uczniowie mogli też bliżej poznać technologię druku 3D.
Uczniowie mieli okazję zobaczyć układy napędowe składające się z silników elektrycznych prądu przemiennego - klatkowych i pierścieniowych, z silników prądu stałego - silnik bocznikowy prądu stałego oraz serwomechanizmów. Zapoznali się z układami zasilającymi silniki elektryczne - przemienniki częstotliwości falowniki i tyrystorowe prostowniki sterowane. Każdy z uczniów miał możliwość uruchomienia trójfazowego, pierścieniowego silnika prądu przemiennego przy pomocy układu łagodnego rozruchu tzw. Soft Start. Uczniowie regulowali również prędkość obrotową bocznikowego silnika prądu stałego zmieniając wartość kąta wysterowania tyrystorów prostownika sterowanego. Zapoznali się również z działaniem serwo-silnika i różnego rodzaju czujnikami współpracującymi z serwomechanizmami.
W pracowni C.1.12 zapoznali się z budową i działaniem sterowników z programowalną pamięcią PLC. Przedstawiono im krótko zasady programowania sterownika SIMATIC S7 300 zademonstrowano im działanie układu rozpoznawania i transportu trzech rodzajów próbek materiału (Al, czarne i białe tworzywo sztuczne) sterowanego sterownikiem SIMATIC S7 300. Zademonstrowano im również działanie układu magazynu wysokiego składowanie sterowanego tym samym rodzajem sterownika.
Strona 11 z 15
Kontakt
Dziekanat
pok. A 0.28
ul. Akademicka 1
Sprawy studenckie
tel. 86 215 66 02
Plany zajęć
tel. 86 216 82 69
wnitdziekanat@al.edu.pl
Sekretariat Wydziału
pok. A 0.32
ul. Akademicka 1
tel. 86 215 54 88
nsasinowska@al.edu.pl
wnit@al.edu.pl