- Jesteś tutaj:
- Wydział
Wspólne badania z firmą EDPOL
Akademia Łomżyńska podpisała porozumienie o współpracy z firmą EDPOL Food & Innovation. Jest to kontynuacja współpracy partnerskiej pomiędzy instytucjami, ale wzbogacona o kolejne konkretne cele do osiągnięcia: przeprowadzenie badań konsumenckich innowacyjnych produktów spożywczych, przyjmowanie studentów uczelni do odbywania praktyk zawodowych m.in. w dziale B+R firmy, wspólne opracowywanie programów studenckich praktyk zawodowych w celu zapewnienia rozwoju badawczych i praktycznych kompetencji studentów.
EDPOL Food & Innovation to firma rodzinna. Od 30 lat specjalizuje się we wdrażaniu i kreowaniu innowacyjnych rozwiązań dla branży spożywczej oraz sektora HoReCa. Przewagą konkurencyjną firmy są doświadczeni pracownicy, bogate zaplecze badawczo - rozwojowe, a klientami innowatorzy, którym zależy na oferowaniu żywności wysokiej jakości. Dowodem rzetelności firmy są przyznane jej certyfikaty BRCGS oraz IFS. Otwartość firmy na potrzeby tzw. rynku B2B skutkuje rozszerzanym asortymentem pozycji produktowych, a wprowadzane rozwiązania umożliwiają personalizację form pakowania dla sektora convenience, natomiast receptury oparte na naturalnych składnikach wpisują się w trend prozdrowotny.
Zainicjowana pomiędzy Akademią Łomżyńską a firmą EDPOL Food & Innovation współpraca ma sprzyjać rozwojowi branży prozdrowotnych produktów spożywczych, aby opierał się on na wiedzy i dostępie do informacji o najnowszych badaniach naukowych oraz nowych technologiach. W tym celu instytucje korzystać będą ze swoich rozwiniętych zasobów infrastrukturalnych i badawczych oraz doświadczonej kadry pracowników.
Przypomnijmy: Akademia Łomżyńska to uczelnia z czterema wydziałami, kształcąca praktycznie dwa tysiące studentów, z dwudziestoletnią już historią. Funkcjonujący na uczelni Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych dysponuje halą technologiczną i laboratoriami, które w 2018 r. zostały wysoko ocenione przez niezależne gremium ekspertów Polskiej Komisji Akredytacyjnej, jako zasoby najlepsze w kraju, unikalne w kontekście wyposażenia studentów w wiedzę o praktycznych procesach technologicznych branży spożywczej. W założeniach programowych uczelni jest powiązanie edukacji studentów Bezpieczeństwa i certyfikacji żywności oraz Technologii żywności z sektorem małych i średnich przedsiębiorstw działających w branży spożywczej. Sama umowa, poza aspektem konkretnych badań, dotyczy także kreowania ścieżek edukacji i kariery studentów wyżej wspomnianych kierunków, ale także studentów Dietetyki, odbywających cykl kształcenia na innym uczelnianym wydziale - Wydziale Nauk o Zdrowiu.
Akademia Łomżyńska i firma EDPOL Food & Innovation współpracują od 2018 roku. Zatem to już druga podpisana pomiędzy instytucjami umowa.
Ogłoszenie o naborze kandydatów na członków III kadencji Rady Dialogu z Młodym Pokoleniem
Szanowni Państwo
Trwa nabór do RADY DIALOGU Z MŁODYM POKOLENIEM!
Rada Dialogu z Młodym Pokoleniem jest rządowym organem opiniodawczo-doradczym, działającym w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Została powołana na mocy ustawy o zmianie ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie z dnia 19 lipca 2019 r. (Dz.U. 2020 poz. 1057, z późn. zm.)
Rada między innymi:
- Pomaga młodym ludziom zaangażować się w życie publiczne w Polsce;
- Wydaje opinie na temat planowanych zmian w prawie oraz rządowych programów, które dotyczą młodego pokolenia;
- Tworzy miejsce do dialogu między organizacjami pozarządowymi i innymi instytucjami a władzami publicznymi w sprawach ważnych dla młodzieży;
- Wspiera działalność instytucji, które działają na rzecz młodego pokolenia.
Nabór kończy się 31 SIERPNIA.
Nasz pracownik naukowo-dydaktyczny ekspertem Centrum Łukasiewicz i NAWA
Dr inż. Ryszard Szczebiot, pracownik naukowo-dydaktyczny Akademii Łomżyńskiej, został wpisany do tzw. Bazy Ekspertów Łukasiewicza, czyli stał się merytorycznym głosem jednej z największych sieci badawczych w Europie - Centrum Łukasiewicz.
Centrum Łukasiewicz realizuje projekty B+R, zrzesza 22 instytuty badawcze w kraju i jest państwową osobą prawną, która świadczy usługi na rzecz biznesu oraz rozwiązuje ważne problemy technologiczne swoich klientów. Działa w obszarach transformacji cyfrowej, zdrowia, zielonej i niskoemisyjnej gospodarki, inteligentnego transportu. Jest instytucją, która dba o promocję polskich technologii i ich wdrożeń w środowisku międzynarodowym. Zrzesza 4500 naukowców i ekspertów różnych dziedzin, którzy dokonują między innymi oceny merytorycznej wniosków na tzw. dotacje celowe (dotacje z budżetu państwa na projekty badawczo-rozwojowe).
Naukowiec z Akademii Łomżyńskiej dr inż. Ryszard Szczebiot z naszą uczelnią związany jest od 2007 roku. Jego obszary naukowe to informatyka oraz automatyka i robotyka. Jest autorem stu kilkudziesięciu prac naukowych, w tym wielu indeksowanych w Web of Science i Scopus oraz promotorem ponad tysiąca prac dyplomowych. Był kierownikiem oraz wykonawcą wielu projektów badawczych polskich i zagranicznych.
Dr inż. Ryszard Szczebiot jest także, od 2017 roku, ekspertem Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej - instytucji państwowej zajmującej się realizacją zadań dotyczących umiędzynarodowienia szkolnictwa wyższego oraz nauki. NAWA działa na rzecz internacjonalizacji polskiej nauki, wspiera międzynarodową współpracę badawczą i wymianę akademicką. Agencja dąży do umiędzynarodowienia polskich uczelni i instytucji naukowych, a także do promocji Polski - jej języka oraz kultury w celu budowania wizerunku kraju oferującego atrakcyjne możliwości edukacyjne i badawcze. Szeroka oferta programowa NAWA dedykowana jest: naukowcom, instytucjom, studentom.
Dr inż. Ryszard Szczebiot jest również, od 2012 roku, ekspertem Polskiej Komisji Akredytacyjnej, a w kadencji 2012-2016 był członkiem Prezydium PKA.
Warsztaty w Akademii z praktyczną dawką wiedzy
Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych przygotował dedykowaną szkołom ponadpodstawowym specjalną ofertę warsztatową dostępną przez cały rok szkolny. Z zajęć praktycznych skorzystała 20 czerwca szkoła z Sejn, tj. Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach.
Szkoła zgłosiła się do nas z prośbą o przygotowanie dla grupy 40 uczniów 4-godzinnych warsztatów. Wzięli w nich udział uczniowie klas I-III na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Nasze warsztaty rozpoczęliśmy od wykładu, który dotyczył nowych metod stosowanych w ocenie żywności, połączonego z prezentacją nowoczesnej uczelnianej bazy dydaktycznej. Uczelnia dysponuje bardzo bogato wyposażonymi laboratoriami, które umożliwiają dokonywanie kompleksowej oceny jakości żywności, jej zafałszowań czy autentyczności za pomocą nowoczesnej aparatury analitycznej.
Młodzież, podzielona na grupy, poznawała i przygotowywała dania technologią sous-vide, czyli stosując niskotemperaturową obróbkę termiczną dla mięsa drobiowego i wieprzowego zapakowanego wcześniej z wykorzystaniem pakowarki próżniowej. Uczniowie czynnie uczestniczyli w zajęciach i oczywiście degustowali przygotowane własnoręcznie dania. Druga grupa w tym czasie poznawała metodę liofilizacji, przygotowywała owoce do suszenia i również mogła skosztować produkty liofilizowane. Opiekunowie uczniów deklarowali, że namówią swoją Panią Dyrektor do zakupu analogicznego urządzenia. W ramach warsztatów i „słodkiego co nieco” uczniowie produkowali lody śmietankowe i czekoladowe, a deser był zwieńczeniem dnia warsztatowej pracy i warsztatowych degustacji. Kilkoro uczniów, zainteresowanych tematyką automatyzacji i robotyzacji, poznało uczelniane pracownie robotyki, aby w niedalekiej przyszłości móc skutecznie wybrać wymarzony kierunek studiów.
Wojskowy Dzień Otwarty - relacja
Akademie Łomżyńska oficjalnie zainaugurowała program Akademia_CYBER.MIL podczas Wojskowego Dnia Otwartego. Tego dnia kampus akademicki zamienił się w doświadczalny wojskowy poligon, gdzie można było realnie dotknąć żołnierskiej codzienności i poznać od podszewki realia wojskowej pracy - tej w terenie i tej bazującej na nowoczesnych technologiach informatycznych. W wydarzeniu wziął udział Michał Wiśniewski, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej. Otwierając piknik decydent akcentował, że polskie wojska obrony cyberprzestrzeni są szóstą, co do siły i skali działania, tego typu formacją na świecie.
W oficjalnym otwarciu Wojskowego Dnia Otwartego udział wzięli: Podsekretarz Stanu w MON Michał Wiśniewski, Dyrektor Departamentu Cyberbezpieczeństwa MON Dominik Rozdziałowski, Prezydent Łomży dr Mariusz Chrzanowski, Szef Pionu Rekrutacji i Promocji Centralnego Wojskowego Centrum Rekrutacji pułkownik Grzegorza Konopko, Szef Ośrodka Zamiejscowego w Białymstoku Centralnego Wojskowego Centrum Rekrutacji pułkownik Jarosław Kowalewski, Dowódca Garnizonu Łomża i jednocześnie Dowódca 18. Łomżyńskiego Pułku Logistycznego im. generała brygady Mariana Raganowicza pułkownik Paweł Gałązka, Szef Wojskowego Centrum Rekrutacji w Łomży podpułkownik Bogdan Oźlański, a jako gospodarz miejsca - Rektor Akademii Łomżyńskiej profesor Dariusz Surowik.
Wojskowy Dzień Otwarty był znakomitą okazja do popularyzowania wizerunku Sił Zbrojnych RP. Uczestnikami trwającego kilka godzin wydarzenia byli studenci, dzieci, uczniowie klas mundurowych. Strona wojskowa oraz uczelnia przygotowały liczne stoiska edukacyjne, były pokazy sprzętu i uzbrojenia wojskowego, stoiska medyczne i dietetyczny pomiar składu ciała, tradycyjna grochówka, ale także dedykowane najmłodszym naukowe eksperymenty w uczelnianym centrum nauki Strefa SOWA.
Kształcenie specjalistów cyberbezpieczeństwa
Podczas wydarzenia odbył się także otwarty wykład „Podstawy wiedzy z zakresu Cyberbezpieczeństwa”, który wygłosił ppor. Krzysztof Krasecki z Regionalnego Centrum Informatyki Olsztyn. Wzięli w nim udział przede wszystkim studenci Informatyki Akademii Łomżyńskiej, część z nich rozważa przystąpienie do projektu Akademia_CYBER.MIL i pozyskanie specjalistycznej wiedzy z zakresu cyberbezpieczeństwa bezpośrednio od specjalistów resortu obrony narodowej.
Przypomnijmy: „Akademia_CYBER.MIL” to innowacyjny projekt Ministerstwa Obrony Narodowej i Ministerstwa Edukacji i Nauki, który docelowo skierowany jest do cywilnych uczelni wyższych prowadzących kształcenie na kierunkach technicznych, związanych z informatyką i cyberbezpieczeństwem. De facto to cykl wykładów, szkoleń prowadzonych pod okiem najlepszych specjalistów ds. cyberbezpieczeństwa w Ministerstwie Obrony Narodowej.
Wiedza pozyskana przez studentów, podczas realizacji projektu, podniesie ich kompetencje z zakresu cyberbezpieczeństwa. Uczelnie zaangażowane w program będą mogły proponować swoim studentom staże oraz praktyki w resorcie obrony narodowej, co pozwoli optymalnie kreować kadry informatyczne do wsparcia merytorycznego zespołów resortu obrony narodowej w obszarach kształcenia i szkolenia, informatyki i cyberbezpieczeństwa, m.in. na uczelniach wojskowych, w Eksperckim Centrum Szkolenia Cyberbezpieczeństwa, Centrum Szkolenia Łączności i Informatyki w Zegrzu, Wojskowym Instytucie Łączności-Państwowym Instytucie Badawczym czy w „Cyber-wojskach” Dowództwie Komponentu Wojsk Obrony Cyberprzestrzeni.
International Staff Week
Pracownicy naukowi, a także pracowniczy działów współpracy zagranicznej ze światowych uczelni (m.in. Japonia, Turcja, Albania, Gruzja i Kirgistan) wzięli udział w bogatym tygodniu wydarzeń w Akademii Łomżyńskiej, dzieląc się z uczestnikami swoją wiedzą z zakresu umiędzynarodawiania dydaktyki, nauki, globalnego społeczeństwa. Zakończyliśmy International Staff Week.
Akademię Łomżyńska odwiedzili naukowcy oraz pracownicy działów współpracy międzynarodowej, łącznie szesnaście osób, a wśród nich: profesor Nurullah Ulutaş (Bitlis Eren University, Turkey), profesor Bahriye Karaca (Maltepe University, Turkey), profesor Norihito Tanaka (Kanagawa University, Japan), profesor Devi Shonia (Sokhumi State University, Georgia).
Podczas inauguracji wydarzenia zagraniczni goście poznali specyfikę uczelni, a także poszczególnych jej wydziałów, odwiedzili uczelniane Centrum Symulacji Medycznej. W bogatym programie międzynarodowego tygodnia naukowcy z zagranicznych uczelni wystąpili z wykładami dotyczącymi m.in.: algebry liniowej, równań różniczkowych, rozwoju globalnych firm, języka i kultury tureckiej.
Profesor Norihito Tanaka z Kanagawa University (Japonia) wystąpił z prelekcją „International Business, Japanese Global Companies - case study”, dotyczącą przyczyn sukcesu międzynarodowych japońskich firm, zwłaszcza z branży nowoczesnych technologii.
International Staff Week to przede wszystkim wymiana doświadczeń, informacji o najlepszych praktykach współpracy międzynarodowej w ramach Programu Erasmus w perspektywie 2021-2027.
W programie międzynarodowego tygodnia były także wydarzenia warsztatowe, rekreacyjne i kulturalne promujące walory krajowej kultury oraz przyrody np. pokaz kuchni polskiej, rejs gondolą, wizyta w Muzeum Północno-Mazowieckim w Łomży.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć, a już niebawem film z naszego wydarzenia.
Międzynarodowe zdobywanie wiedzy i umiejętności
Studenci Informatyki Akademii Łomżyńskiej, Damian Olszewski i Arkadiusz Gardocki, odbyli zagraniczne, sześciomiesięczne praktyki studenckie w Izmir Katip Celebi University. To ceniona turecka uczelnia, specjalizująca się między innymi w kształceniu przyszłych informatyków w oparciu o dostęp do nowoczesnych technologii i rozwiązań informatycznych. Młodzi adepci informatyki zachęcają swoich kolegów i koleżanki z uczelni, aby uczestniczyli w zagranicznych praktykach. To nie tylko cenne międzynarodowe doświadczenie edukacyjne i kulturowe, ale także praktyczna korzyść. Wyjazd studentów finansowany był z grantu programu Erasmus + obsługiwanego przez uczelniany Dział Współpracy z Zagranicą.
Damian Olszewski i Arkadiusz Gardocki już niebawem zainaugurują siódmy semestr studiów niestacjonarnych na Informatyce w Akademii Łomżyńskiej. Dziś dzielę się z nami swoimi niezwykle żywymi i pozytywnymi emocjami związanymi z wyjazdem na zagraniczne praktyki. - Moje praktyki na Izmir Kâtip Celebi University w ramach programu Erasmus+ były niesamowitym i inspirującym doświadczeniem - mówi Arkadiusz Gardocki. - Jest to ceniona uczelnia w Turcji, która składa się z 10 wydziałów i oferuje szeroki zakres nauczania między innymi informatyki. Podczas mojego pobytu miałem okazję pracować z wykwalifikowanymi wykładowcami i badaczami w tej dziedzinie. Uczelnia zapewniła mi dostęp do zaawansowanego sprzętu i laboratoriów, co umożliwiło mi zdobywanie praktycznych umiejętności w obszarze informatyki. Ponadto, dzięki międzynarodowej atmosferze na uczelni, miałem szansę nawiązać kontakty z osobami z różnych krajów, co poszerzyło moją perspektywę i kulturową wiedzę - dodaje student.
Arkadiusz Gardocki podkreśla, że Izmir to fascynujące miasto, a praktyki pozwoliły mu odkrywać jego uroki i bogatą kulturę. - To doświadczenie nie tylko wzbogaciło moje umiejętności informatyczne, ale także otworzyło przed mną drzwi do świata międzynarodowej edukacji i współpracy naukowej - podkreśla Informatyk.
I rzeczywiście. Izmir to urokliwe portowe miasto w Turcji położone na Riwierze Egejskiej i jednocześnie trzecie miasto pod względem wielkości w tymże kraju, liczące ponad 4,2 mln mieszkańców. Uważane jest za najbardziej postępową i europejską metropolię w Turcji. Posiada bogatą i złożoną historię, która splata się z niezwykłą nowoczesnością architektoniczną i urbanistyczną. To chociażby miejsce narodzin Homera, a współcześnie ważny ośrodek handlowy i przemysłowy Turcji, zderzenie przyrodniczego piękna i innowacyjności.
Damian Olszewski podkreśla, że praktyki były doskonałą okazją do rozwijania umiejętności zawodowych oraz interpersonalnych. - Wróciłem do kraju z cennym bagażem wiedzy i doświadczeń - mówi student Informatyki. - Podczas moich praktyk w Izmirze miałem okazję uczestniczyć w fascynujących projektach z zakresu rozwoju oprogramowania. Pracując z lokalnym zespołem, zdobyłem cenne doświadczenie w programowaniu i rozwiązywaniu problemów technicznych. Dodatkowo, dzięki otwartości i gościnności mieszkańców Izmiru, poznałem nową kulturę oraz miałem okazję próbować lokalnych potraw i uczestniczyć w różnorodnych wydarzeniach kulturalnych. Izmir okazał się inspirującym miejscem do nauki i pracy - akcentuje Damian Olszewski.
Praktyki, które odbyli studenci, to realizacja obowiązkowego na Akademii Łomżyńskiej cyklu kształcenia. Studenckie praktyki można odbywać w kraju lub za granicą, w zależności od preferencji studenta. Służą one podnoszeniu praktycznych kompetencji studentów wszystkich kierunków. Damian i Arkadiusz zachęcają, aby odbywać je za granicą, bo wtedy na swój zawód, zawodowe aspiracje i marzenia można spojrzeć z perspektywy innego kraju, środowiska.
Ofertę tego typu zagranicznych praktyk można odnaleźć na stronie i dzięki kontaktowi z uczelnianym Działem Współpracy z Zagranica uzyskać atrakcyjne dofinasowanie na wyjazd.
Rekomendowana strona działa w ramach ESN - Erasmus Student Network i jest współfinansowana przez Program Erasmus+ z ramienia Komisji Europejskiej. Znajduje się na niej wiele ofert praktyk od różnych uczelni, instytucji, przedsiębiorstw. Wszystkie oferty mogą być realizowane w ramach Programu Erasmus+.
Dział Współpracy z Zagranicą Akademii Łomżyńskiej zachęca studentów Akademii Łomżyńskiej, aby korzystali z Programu Erasmus+, a szukając wymarzonego miejsca na studenckie praktyki i staże odwiedzali portal Erasmus Intern
Drodzy Studenci, chcecie skorzystać z możliwości programu Erasmus+? Zachęcamy do kontaktu z nami:
Dział Współpracy z Zagranicą
Akademia Łomżyńska
Akademicka 1, pokoje B2.16 i B2.17
tel: +48 86 215 66 08
O bezpieczeństwie żywności
Kampania edukacyjna „Bezpieczeństwo żywności” odbyła się w Akademii Łomżyńskiej. Było to pierwsze tego typu wydarzenie dedykowane uczniom szkół średnich, branży rolno-spożywczej i konsumentom w kraju, którzy stacjonarnie i online słuchali interesujących wykładów dotyczących tzw. nowej żywności (spożywanie owadów), zanieczyszczeń w żywności, a także przyszłościowych wyzwań związanych z zapewnianiem bezpieczeństwa żywności.
7 czerwca przypada Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. To święto zostało ustanowione w 2018 roku, na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych. Tematem przewodnim ogólnoświatowej tegorocznej akcji informacyjno-edukacyjnej jest hasło „standardy żywnościowe ratują życie”. Dbałość o każdy etap łańcucha żywnościowego, od pola do stołu, przekłada się na kwestie zdrowia publicznego. A dlaczego jest to aż tak istotne? Niech za argument wystarczą statystyki: niebezpieczna żywność, zawierająca szkodliwe bakterie lub substancje chemiczne, wywołuje co roku dwieście różnych chorób, które dotykają sześćset milionów ludzi na całym świecie. W ciągu jednego dnia milion sześćset tysięcy osób choruje z powodu niebezpiecznej żywności. Szacuje się, że choroby przenoszone przez żywność dotykają co roku jedną na dziesięć osób na całym świecie.
Żywność to także określone trendy, wyzwania. Dr Piotr Karpiński, technolog żywności z Akademii Łomżyńskiej, przedstawił ciekawą prezentację dotyczącą spożywania owadów. Trzy tysiące grup etnicznych na naszej planecie (dwa miliony ludzi) ma w swoim jadłospisie owady, konkretnie konsumuje ponad dwa tysiące ich gatunków. Na starym kontynencie kwestie spożycia owadów reguluje EFSA, czyli Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności: to właśnie ta instytucja decyduje o wprowadzeniu do wykazu tzw. nowej żywności (novel foods) kolejnych gatunków owadów. W Unii Europejskiej dopuszczonych do konsumpcji są cztery gatunki owadów, kolejne czekają na rejestrację. Za spożywaniem owadów przemawiają względy ekonomii i ekologii: w 2050 roku światowa populacja ludzi przekroczy dziesięć miliardów, zapotrzebowanie na białko wzrośnie o 76%. Hodowla owadów w porównaniu z hodowlą bydła czy trzody chlewnej - to drastycznie mniejsze zużycie wody pitnej, minimalizacja emisji do atmosfery CO2, mniejsze koszty środowiskowe i większy zysk ekonomiczny itp. Ale spożywanie owadów to także potencjalne ryzyko: z naukowych badań wynika, że ponad 80 proc. owadów zawiera szkodliwe dla zdrowia pasożyty. - Te dane nie są optymistyczne. Owady kumulują także pestycydy i metale ciężkie, są bardzo chłonne w tym negatywnym znaczeniu. Nie wiemy jakie będą konsekwencje ich spożywania w perspektywie dziesięciu lub dwudziestu lat. Osoby uczulone na owoce morza będą też z całą pewnością mieć uczulenie na owady - mówił dr Piotr Karpiński.
O zanieczyszczeniach żywności opowiedziała dr inż. Anna Bugajewska, dyrektor naukowo-techniczny Merieux NutriSciences Group. To sieć specjalistycznych laboratoriów, działająca na całym świecie już od sześćdziesięciu lat, w tym w Polsce - wpierająca od strony naukowej procesy związane z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności.
Dr inż. Bartosz Kruszewski z Akademii Łomżyńskiej opowiedział o nowych wyzwaniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Pokreślił znaczenie bezpieczeństwa mikrobiologicznego w produktach utrwalanych innowacyjnymi, nietermicznymi technologiami, konieczność ciągłego badania żywności pod kątem coraz bardziej wyrafinowanych zafałszowań, potrzebę zapobiegania migracji szkodników i redukcji pozostałości pestycydów w żywności. Ostatnim przytoczonym wyzwaniem był problem wszechobecnego mikroplastiku w środowisku człowieka, w tym w żywności.
Podstawowe filary bezpieczeństwa żywności to: solidna edukacja społeczna, specjalistyczna wiedza, współpraca branży spożywczej, jednostek urzędowej kontroli żywności, czy wreszcie instytucji badawczo-naukowych. Otwierając spotkanie, Rektor Akademii Łomżyńskiej profesor Dariusz Surowik podkreślał właśnie te aspekty, mówiąc także o badawczym potencjale uczelni. - Na naszej uczelni dysponujemy nowoczesnym sprzętem, zaawansowaną technologicznie aparaturą, która umożliwia wykrywanie alergenów, badanie żywności na poziomie molekularnym oraz bardzo dokładne porównywanie żywności ekologicznej z konwencjonalną, wykrywanie toksycznych składników żywności takich jak chociażby współodpowiedzialny za chorobę Alzhaimera metyloglioksal - przypominał profesor Dariusz Surowik, Rektor Akademii Łomżyńskiej.
Kampania edukacyjna pod hasłem „Bezpieczeństwo żywości” została zorganizowana przez Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Łomżyńskiej kształcący studentów na kierunkach Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności a także Technologia żywności.
Kontakt
Dziekanat
pok. A 0.28
ul. Akademicka 1
Sprawy studenckie
tel. 86 215 66 02
Plany zajęć
tel. 86 216 82 69
wnitdziekanat@al.edu.pl
Sekretariat Dziekana
pok. A 0.32
ul. Akademicka 1
tel. 86 215 54 88
nsasinowska@al.edu.pl
wnit@al.edu.pl