- Jesteś tutaj:
- Wydział
Międzynarodowe zdobywanie wiedzy i umiejętności
Studenci Informatyki Akademii Łomżyńskiej, Damian Olszewski i Arkadiusz Gardocki, odbyli zagraniczne, sześciomiesięczne praktyki studenckie w Izmir Katip Celebi University. To ceniona turecka uczelnia, specjalizująca się między innymi w kształceniu przyszłych informatyków w oparciu o dostęp do nowoczesnych technologii i rozwiązań informatycznych. Młodzi adepci informatyki zachęcają swoich kolegów i koleżanki z uczelni, aby uczestniczyli w zagranicznych praktykach. To nie tylko cenne międzynarodowe doświadczenie edukacyjne i kulturowe, ale także praktyczna korzyść. Wyjazd studentów finansowany był z grantu programu Erasmus + obsługiwanego przez uczelniany Dział Współpracy z Zagranicą.
Damian Olszewski i Arkadiusz Gardocki już niebawem zainaugurują siódmy semestr studiów niestacjonarnych na Informatyce w Akademii Łomżyńskiej. Dziś dzielę się z nami swoimi niezwykle żywymi i pozytywnymi emocjami związanymi z wyjazdem na zagraniczne praktyki. - Moje praktyki na Izmir Kâtip Celebi University w ramach programu Erasmus+ były niesamowitym i inspirującym doświadczeniem - mówi Arkadiusz Gardocki. - Jest to ceniona uczelnia w Turcji, która składa się z 10 wydziałów i oferuje szeroki zakres nauczania między innymi informatyki. Podczas mojego pobytu miałem okazję pracować z wykwalifikowanymi wykładowcami i badaczami w tej dziedzinie. Uczelnia zapewniła mi dostęp do zaawansowanego sprzętu i laboratoriów, co umożliwiło mi zdobywanie praktycznych umiejętności w obszarze informatyki. Ponadto, dzięki międzynarodowej atmosferze na uczelni, miałem szansę nawiązać kontakty z osobami z różnych krajów, co poszerzyło moją perspektywę i kulturową wiedzę - dodaje student.
Arkadiusz Gardocki podkreśla, że Izmir to fascynujące miasto, a praktyki pozwoliły mu odkrywać jego uroki i bogatą kulturę. - To doświadczenie nie tylko wzbogaciło moje umiejętności informatyczne, ale także otworzyło przed mną drzwi do świata międzynarodowej edukacji i współpracy naukowej - podkreśla Informatyk.
I rzeczywiście. Izmir to urokliwe portowe miasto w Turcji położone na Riwierze Egejskiej i jednocześnie trzecie miasto pod względem wielkości w tymże kraju, liczące ponad 4,2 mln mieszkańców. Uważane jest za najbardziej postępową i europejską metropolię w Turcji. Posiada bogatą i złożoną historię, która splata się z niezwykłą nowoczesnością architektoniczną i urbanistyczną. To chociażby miejsce narodzin Homera, a współcześnie ważny ośrodek handlowy i przemysłowy Turcji, zderzenie przyrodniczego piękna i innowacyjności.
Damian Olszewski podkreśla, że praktyki były doskonałą okazją do rozwijania umiejętności zawodowych oraz interpersonalnych. - Wróciłem do kraju z cennym bagażem wiedzy i doświadczeń - mówi student Informatyki. - Podczas moich praktyk w Izmirze miałem okazję uczestniczyć w fascynujących projektach z zakresu rozwoju oprogramowania. Pracując z lokalnym zespołem, zdobyłem cenne doświadczenie w programowaniu i rozwiązywaniu problemów technicznych. Dodatkowo, dzięki otwartości i gościnności mieszkańców Izmiru, poznałem nową kulturę oraz miałem okazję próbować lokalnych potraw i uczestniczyć w różnorodnych wydarzeniach kulturalnych. Izmir okazał się inspirującym miejscem do nauki i pracy - akcentuje Damian Olszewski.
Praktyki, które odbyli studenci, to realizacja obowiązkowego na Akademii Łomżyńskiej cyklu kształcenia. Studenckie praktyki można odbywać w kraju lub za granicą, w zależności od preferencji studenta. Służą one podnoszeniu praktycznych kompetencji studentów wszystkich kierunków. Damian i Arkadiusz zachęcają, aby odbywać je za granicą, bo wtedy na swój zawód, zawodowe aspiracje i marzenia można spojrzeć z perspektywy innego kraju, środowiska.
Ofertę tego typu zagranicznych praktyk można odnaleźć na stronie i dzięki kontaktowi z uczelnianym Działem Współpracy z Zagranica uzyskać atrakcyjne dofinasowanie na wyjazd.
Rekomendowana strona działa w ramach ESN - Erasmus Student Network i jest współfinansowana przez Program Erasmus+ z ramienia Komisji Europejskiej. Znajduje się na niej wiele ofert praktyk od różnych uczelni, instytucji, przedsiębiorstw. Wszystkie oferty mogą być realizowane w ramach Programu Erasmus+.
Dział Współpracy z Zagranicą Akademii Łomżyńskiej zachęca studentów Akademii Łomżyńskiej, aby korzystali z Programu Erasmus+, a szukając wymarzonego miejsca na studenckie praktyki i staże odwiedzali portal Erasmus Intern
Drodzy Studenci, chcecie skorzystać z możliwości programu Erasmus+? Zachęcamy do kontaktu z nami:
Dział Współpracy z Zagranicą
Akademia Łomżyńska
Akademicka 1, pokoje B2.16 i B2.17
tel: +48 86 215 66 08
Ogłoszenie o naborze kandydatów na członków III kadencji Rady Dialogu z Młodym Pokoleniem
Szanowni Państwo
Trwa nabór do RADY DIALOGU Z MŁODYM POKOLENIEM!
Rada Dialogu z Młodym Pokoleniem jest rządowym organem opiniodawczo-doradczym, działającym w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Została powołana na mocy ustawy o zmianie ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie z dnia 19 lipca 2019 r. (Dz.U. 2020 poz. 1057, z późn. zm.)
Rada między innymi:
- Pomaga młodym ludziom zaangażować się w życie publiczne w Polsce;
- Wydaje opinie na temat planowanych zmian w prawie oraz rządowych programów, które dotyczą młodego pokolenia;
- Tworzy miejsce do dialogu między organizacjami pozarządowymi i innymi instytucjami a władzami publicznymi w sprawach ważnych dla młodzieży;
- Wspiera działalność instytucji, które działają na rzecz młodego pokolenia.
Nabór kończy się 31 SIERPNIA.
International Staff Week
Pracownicy naukowi, a także pracowniczy działów współpracy zagranicznej ze światowych uczelni (m.in. Japonia, Turcja, Albania, Gruzja i Kirgistan) wzięli udział w bogatym tygodniu wydarzeń w Akademii Łomżyńskiej, dzieląc się z uczestnikami swoją wiedzą z zakresu umiędzynarodawiania dydaktyki, nauki, globalnego społeczeństwa. Zakończyliśmy International Staff Week.
Akademię Łomżyńska odwiedzili naukowcy oraz pracownicy działów współpracy międzynarodowej, łącznie szesnaście osób, a wśród nich: profesor Nurullah Ulutaş (Bitlis Eren University, Turkey), profesor Bahriye Karaca (Maltepe University, Turkey), profesor Norihito Tanaka (Kanagawa University, Japan), profesor Devi Shonia (Sokhumi State University, Georgia).
Podczas inauguracji wydarzenia zagraniczni goście poznali specyfikę uczelni, a także poszczególnych jej wydziałów, odwiedzili uczelniane Centrum Symulacji Medycznej. W bogatym programie międzynarodowego tygodnia naukowcy z zagranicznych uczelni wystąpili z wykładami dotyczącymi m.in.: algebry liniowej, równań różniczkowych, rozwoju globalnych firm, języka i kultury tureckiej.
Profesor Norihito Tanaka z Kanagawa University (Japonia) wystąpił z prelekcją „International Business, Japanese Global Companies - case study”, dotyczącą przyczyn sukcesu międzynarodowych japońskich firm, zwłaszcza z branży nowoczesnych technologii.
International Staff Week to przede wszystkim wymiana doświadczeń, informacji o najlepszych praktykach współpracy międzynarodowej w ramach Programu Erasmus w perspektywie 2021-2027.
W programie międzynarodowego tygodnia były także wydarzenia warsztatowe, rekreacyjne i kulturalne promujące walory krajowej kultury oraz przyrody np. pokaz kuchni polskiej, rejs gondolą, wizyta w Muzeum Północno-Mazowieckim w Łomży.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć, a już niebawem film z naszego wydarzenia.
Warsztaty w Akademii z praktyczną dawką wiedzy
Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych przygotował dedykowaną szkołom ponadpodstawowym specjalną ofertę warsztatową dostępną przez cały rok szkolny. Z zajęć praktycznych skorzystała 20 czerwca szkoła z Sejn, tj. Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach.
Szkoła zgłosiła się do nas z prośbą o przygotowanie dla grupy 40 uczniów 4-godzinnych warsztatów. Wzięli w nich udział uczniowie klas I-III na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Nasze warsztaty rozpoczęliśmy od wykładu, który dotyczył nowych metod stosowanych w ocenie żywności, połączonego z prezentacją nowoczesnej uczelnianej bazy dydaktycznej. Uczelnia dysponuje bardzo bogato wyposażonymi laboratoriami, które umożliwiają dokonywanie kompleksowej oceny jakości żywności, jej zafałszowań czy autentyczności za pomocą nowoczesnej aparatury analitycznej.
Młodzież, podzielona na grupy, poznawała i przygotowywała dania technologią sous-vide, czyli stosując niskotemperaturową obróbkę termiczną dla mięsa drobiowego i wieprzowego zapakowanego wcześniej z wykorzystaniem pakowarki próżniowej. Uczniowie czynnie uczestniczyli w zajęciach i oczywiście degustowali przygotowane własnoręcznie dania. Druga grupa w tym czasie poznawała metodę liofilizacji, przygotowywała owoce do suszenia i również mogła skosztować produkty liofilizowane. Opiekunowie uczniów deklarowali, że namówią swoją Panią Dyrektor do zakupu analogicznego urządzenia. W ramach warsztatów i „słodkiego co nieco” uczniowie produkowali lody śmietankowe i czekoladowe, a deser był zwieńczeniem dnia warsztatowej pracy i warsztatowych degustacji. Kilkoro uczniów, zainteresowanych tematyką automatyzacji i robotyzacji, poznało uczelniane pracownie robotyki, aby w niedalekiej przyszłości móc skutecznie wybrać wymarzony kierunek studiów.
O bezpieczeństwie żywności
Kampania edukacyjna „Bezpieczeństwo żywności” odbyła się w Akademii Łomżyńskiej. Było to pierwsze tego typu wydarzenie dedykowane uczniom szkół średnich, branży rolno-spożywczej i konsumentom w kraju, którzy stacjonarnie i online słuchali interesujących wykładów dotyczących tzw. nowej żywności (spożywanie owadów), zanieczyszczeń w żywności, a także przyszłościowych wyzwań związanych z zapewnianiem bezpieczeństwa żywności.
7 czerwca przypada Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. To święto zostało ustanowione w 2018 roku, na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych. Tematem przewodnim ogólnoświatowej tegorocznej akcji informacyjno-edukacyjnej jest hasło „standardy żywnościowe ratują życie”. Dbałość o każdy etap łańcucha żywnościowego, od pola do stołu, przekłada się na kwestie zdrowia publicznego. A dlaczego jest to aż tak istotne? Niech za argument wystarczą statystyki: niebezpieczna żywność, zawierająca szkodliwe bakterie lub substancje chemiczne, wywołuje co roku dwieście różnych chorób, które dotykają sześćset milionów ludzi na całym świecie. W ciągu jednego dnia milion sześćset tysięcy osób choruje z powodu niebezpiecznej żywności. Szacuje się, że choroby przenoszone przez żywność dotykają co roku jedną na dziesięć osób na całym świecie.
Żywność to także określone trendy, wyzwania. Dr Piotr Karpiński, technolog żywności z Akademii Łomżyńskiej, przedstawił ciekawą prezentację dotyczącą spożywania owadów. Trzy tysiące grup etnicznych na naszej planecie (dwa miliony ludzi) ma w swoim jadłospisie owady, konkretnie konsumuje ponad dwa tysiące ich gatunków. Na starym kontynencie kwestie spożycia owadów reguluje EFSA, czyli Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności: to właśnie ta instytucja decyduje o wprowadzeniu do wykazu tzw. nowej żywności (novel foods) kolejnych gatunków owadów. W Unii Europejskiej dopuszczonych do konsumpcji są cztery gatunki owadów, kolejne czekają na rejestrację. Za spożywaniem owadów przemawiają względy ekonomii i ekologii: w 2050 roku światowa populacja ludzi przekroczy dziesięć miliardów, zapotrzebowanie na białko wzrośnie o 76%. Hodowla owadów w porównaniu z hodowlą bydła czy trzody chlewnej - to drastycznie mniejsze zużycie wody pitnej, minimalizacja emisji do atmosfery CO2, mniejsze koszty środowiskowe i większy zysk ekonomiczny itp. Ale spożywanie owadów to także potencjalne ryzyko: z naukowych badań wynika, że ponad 80 proc. owadów zawiera szkodliwe dla zdrowia pasożyty. - Te dane nie są optymistyczne. Owady kumulują także pestycydy i metale ciężkie, są bardzo chłonne w tym negatywnym znaczeniu. Nie wiemy jakie będą konsekwencje ich spożywania w perspektywie dziesięciu lub dwudziestu lat. Osoby uczulone na owoce morza będą też z całą pewnością mieć uczulenie na owady - mówił dr Piotr Karpiński.
O zanieczyszczeniach żywności opowiedziała dr inż. Anna Bugajewska, dyrektor naukowo-techniczny Merieux NutriSciences Group. To sieć specjalistycznych laboratoriów, działająca na całym świecie już od sześćdziesięciu lat, w tym w Polsce - wpierająca od strony naukowej procesy związane z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności.
Dr inż. Bartosz Kruszewski z Akademii Łomżyńskiej opowiedział o nowych wyzwaniach związanych z bezpieczeństwem żywności. Pokreślił znaczenie bezpieczeństwa mikrobiologicznego w produktach utrwalanych innowacyjnymi, nietermicznymi technologiami, konieczność ciągłego badania żywności pod kątem coraz bardziej wyrafinowanych zafałszowań, potrzebę zapobiegania migracji szkodników i redukcji pozostałości pestycydów w żywności. Ostatnim przytoczonym wyzwaniem był problem wszechobecnego mikroplastiku w środowisku człowieka, w tym w żywności.
Podstawowe filary bezpieczeństwa żywności to: solidna edukacja społeczna, specjalistyczna wiedza, współpraca branży spożywczej, jednostek urzędowej kontroli żywności, czy wreszcie instytucji badawczo-naukowych. Otwierając spotkanie, Rektor Akademii Łomżyńskiej profesor Dariusz Surowik podkreślał właśnie te aspekty, mówiąc także o badawczym potencjale uczelni. - Na naszej uczelni dysponujemy nowoczesnym sprzętem, zaawansowaną technologicznie aparaturą, która umożliwia wykrywanie alergenów, badanie żywności na poziomie molekularnym oraz bardzo dokładne porównywanie żywności ekologicznej z konwencjonalną, wykrywanie toksycznych składników żywności takich jak chociażby współodpowiedzialny za chorobę Alzhaimera metyloglioksal - przypominał profesor Dariusz Surowik, Rektor Akademii Łomżyńskiej.
Kampania edukacyjna pod hasłem „Bezpieczeństwo żywości” została zorganizowana przez Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Łomżyńskiej kształcący studentów na kierunkach Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności a także Technologia żywności.
Kontakt
Dziekanat
pok. A 0.28
ul. Akademicka 1
Sprawy studenckie
tel. 86 215 66 02
Plany zajęć
tel. 86 216 82 69
wnitdziekanat@al.edu.pl
Sekretariat Dziekana
pok. A 0.32
ul. Akademicka 1
tel. 86 215 54 88
nsasinowska@al.edu.pl
wnit@al.edu.pl