Znamy już pierwszego Food Experta – Julia Porucznik z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem została zwycięzcą Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”. W zmaganiach konkursowych, na dwóch etapach konkursu, pokonała ponad setkę innych uczniów, którzy podjęli trud rozwiązania testu konkursowego.
Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert” powstał z inicjatywy Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Nauk Stosowanych w Łomży. Jego celem jest propagowanie wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa, jakości, autentyczności żywności oraz systemów, które mają być tego gwarantem. W Konkursie wzięli udział uczniowie z 15 szkół średnich, zlokalizowanych w województwach: podlaskim, mazowieckim i warmińsko-mazurskim. W pierwszym etapie Konkursu, uczniowie rozwiązywali testy w swoich macierzystych szkołach, za pośrednictwem stworzonej do tego celu platformy internetowej. W ten sposób wyłonionych zostało 58 najlepszych zawodników, którzy spotkali się podczas finałowej rundy w Akademii Nauk Stosowanych w Łomży.
Na najwyższym stopniu podium stanęła Julia Porucznik z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem, drugie miejsce zajęła Aleksandra Skowrońska z II Liceum Ogólnokształcącego w Piszu, a trzecie Maria Gromadzka, również z II Liceum Ogólnokształcącego w Piszu. Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody ufundowane przez: Rektora ANSŁ w Łomży oraz OSM w Piątnicy. Organizatorzy, obok nagród dla uczestników, przewidzieli również nagrodę dla nauczyciela – opiekuna zdobywcy I miejsca.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom Konkursu. Wszystkich uczestników zachęcamy do udziału w przyszłych edycjach i rozszerzania swojej wiedzy, również na nowym kierunku studiów Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych – bezpieczeństwo i certyfikacja żywności.