Ogólna charakterystyka kursu
Kurs Modułowy „Zielarstwo stosowane” ma na celu przygotowanie specjalistów o wysokich kompetencjach, posiadających teoretyczną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie pozyskiwania i oceny surowców ich zielarskich oraz ich wykorzystania w produkcji naturalnych preparatów kosmetycznych i żywności funkcjonalnej.
Uczestnik kursu zdobywa w trakcie kształcenia przygotowanie merytoryczne i praktyczne w zakresie oceny jakości surowców przyprawowych, zielarskich i ich preparatów (moduł I „Pozyskiwanie i ocena surowców zielarskich”). W ramach modułu II „Projektowanie i produkcja naturalnych preparatów kosmetycznych” uczestnicy kursu zostaną przygotowani do projektowania i wytwarzania naturalnych preparatów kosmetycznych na bazie aktywnych składników roślinnych pozyskanych z roślin zielarskich Moduł III „Projektowanie i produkcja żywności funkcjonalnej” oparty będzie o wiedzę i umiejętności w zakresie produkcji żywności funkcjonalnej, w oparciu o znajomość składników bioaktywnych występujących w roślinach zielarskich.
Uczestnik, po ukończeniu wszystkich trzech modułów kursu:
- posiada wiedzę z zakresu bioaktywnych właściwości roślin zielarskich, obróbki oraz przetwórstwa surowców pochodzenia zielarskiego,
- potrafi dokonać oceny jakości surowców i produktów zielarskich,
- zna znaczenie i kierunki wykorzystania roślin zielarskich w produkcji żywności funkcjonalnej, żywieniu i przemyśle kosmetycznym,
- posiada wiedzę na temat bioaktywnych związków organicznych obecnych w przyrodzie, zna ich budowę chemiczną, właściwości, pełnione funkcje: aktywność biologiczną, znaczenie dla organizmu pierwotnego (gospodarza) czy wtórnego (użytkownika) oraz zastosowanie w biotechnologii i produkcji żywności funkcjonalnej,
- zna możliwości wykorzystania naturalnych związków występujących w roślinach zielarskich w produkcji naturalnych preparatów kosmetycznych,
- posiada wiedzę na temat wykorzystania ziół w przemyśle kosmetycznym i spożywczym,
- zna zasady produkcji preparatów ziołowych i żywności funkcjonalnej, technologii przetwarzania surowców zielarskich na potrzeby przemysłu spożywczego.
Sposób realizacji zajęć
Kurs „Zielarstwo stosowane” prowadzony będzie w trzech modułach, z których każdy może być realizowany samodzielnie lub jako trzy, wzajemnie uzupełniające się części. W każdym z modułów wykłady przewidziane są do realizacji z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość, a zajęcia praktyczne – stacjonarnie w laboratoriach Akademii Łomżyńskiej.
Program kursu – moduły
Moduł I „Pozyskiwanie i ocena surowców zielarskich” (Rekrutacja trwa!)
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Liczba godzin |
||
W |
C |
Razem |
||
1. |
Wprowadzenie do zielarstwa |
5 |
0 |
5 |
2. |
Podstawy botaniki |
15 |
0 |
15 |
3. |
Pozyskiwanie surowców zielarskich ze stanu naturalnego |
5 |
0 |
5 |
4. |
Pozyskiwanie surowców zielarskich z uprawy |
5 |
0 |
5 |
5. |
Substancje czynne roślin zielarskich |
15 |
0 |
15 |
6. |
Metody badań i ocena jakościowa surowców |
5 |
10 |
15 |
7. |
Zafałszowania i zanieczyszczenia surowców zielarskich |
5 |
10 |
15 |
8. |
Technologie przetwarzania surowców zielarskich |
5 |
10 |
15 |
Razem |
60 |
30 |
90 |
Moduł II „Projektowanie i produkcja naturalnych preparatów kosmetycznych” (Rekrutacja po ukończeniu I modułu!)
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Liczba godzin |
||
W |
C |
Razem |
||
1. |
Receptura preparatów zielarskich |
5 |
15 |
20 |
2. |
Receptura naturalnych preparatów kosmetycznych |
5 |
15 |
20 |
3. |
Technologia preparatów kosmetycznych |
5 |
15 |
20 |
4. |
Składniki bioaktywne w preparatach kosmetycznych – funkcje, przenikanie i drogi transportu w organizmie |
15 |
0 |
15 |
5. |
Wymagania stawiane naturalnym preparatom kosmetycznym |
10 |
0 |
10 |
6. |
Formy fizykochemiczne i stabilność naturalnych preparatów kosmetycznych |
5 |
10 |
15 |
Razem |
45 |
55 |
100 |
Moduł II „Projektowanie i produkcja żywności funkcjonalnej” (Rekrutacja po ukończeniu I modułu!)
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Liczba godzin |
||
W |
C |
Razem |
||
1. |
Surowce zielarskie w produkcji przypraw |
5 |
15 |
20 |
2. |
Substancje aktywne surowców zielarskich w produkcji żywności funkcjonalnej |
5 |
15 |
20 |
3. |
Suplementy diety |
10 |
0 |
10 |
4. |
Technologia produkcji olejków eterycznych |
5 |
10 |
15 |
5. |
Bezpieczeństwo roślin zielarskich wykorzystywanych w produkcji żywności |
10 |
0 |
10 |
6. |
Wprowadzanie produktów zielarskich na rynek |
5 |
0 |
5 |
Razem |
40 |
40 |
80 |
Koszt kursu:
- czesne 1600 zł za I moduł (płatne na zasadach określonych w umowie o świadczenie usług edukacyjnych)
- opłata rekrutacyjna 100 zł
Opłatę rekrutacyjną w wysokości 100 zł prosimy wnosić na indywidualne konto podane w Systemie Rekrutacji Elektronicznej).
Przy dokonywaniu opłaty rekrutacyjnej, w pozycji „tytułem” proszę wpisać swoje imię i nazwisko oraz „opłata rekrutacyjna ZIELARSTWO STOSOWANE moduł I Pozyskiwanie i ocena surowców zielarskich”.
Dokumenty można składać osobiście:
Biuro Karier i Kształcenia Ustawicznego
ul. Akademicka 1, pok. A.1.8
tel. (86) 215 54 98
e-mail:
lub przesłać listem poleconym na adres:
Zielarstwo stosowane - moduł I "Pozyskiwanie i ocena surowców zielarskich"
Biuro Karier i Kształcenia Ustawicznego
Akademia Łomżyńska
ul. Akademicka 14
18-400 Łomża