Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności:
Kierunek studiów: Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Poziom studiów: studia I stopnia
Forma studiów: stacjonarne i niestacjonarne
Tytuł zawodowy po ukończeniu studiów: inżynier
Czas trwania studiów: 3,5 roku (7 semestrów)
Profil kształcenia: praktyczny
Język zajęć: polski
Zasady kwalifikacji
- Dotyczy kandydatów, którzy zdawali tzw. „Nową Maturę” (egzamin maturalny), maturę IB lub maturę zagraniczną
Grupa | Przedmiot (część pisemna) | Poziom | Waga |
1 | matematyka | podstawowy | 1,0 |
1 | biologia lub matematyka lub fizyka/fizyka i astronomia lub chemia | rozszerzony | 1,5 |
2 | Język obcy nowożytny | podstawowy | 1,0 |
2 | Język obcy nowożytny | rozszerzony | 1,5 |
- Dotyczy kandydatów, którzy zdawali tzw. „Starą Maturę” (egzamin dojrzałości)
Grupa | Przedmiot (część pisemna) | Poziom | Waga |
1 | biologia lub matematyka lub fizyka/fizyka i astronomia lub chemia | podstawowy | 1,0 |
2 | Język obcy nowożytny (w przypadku braku na świadectwie maturalnym języka obcego bierze się pod uwagę język polski) | podstawowy | 1,0 |
- Dotyczy kandydatów, którzy zdawali nową maturę z języka obcego na poziomie dwujęzycznym.
Kandydatowi, który zdał maturę na poziomie szkoły dwujęzycznej wynik z egzaminu z języka nowożytnego zdanego na poziomie dwujęzycznym jest przeliczany na wynik na poziomie rozszerzonym przez pomnożenie go przez 4/3 i zaokrąglenie do pełnego procenta. Wynik maksymalny z poziomu rozszerzonego nie może przekroczyć 100%. Jeżeli jest wyższy – otrzymuje wartość 100%. - Kandydat legitymujący się dyplomem zawodowym na poziomie technika, zgodnym z kierunkiem studiów, otrzymuje dodatkowo 20% uzyskanych punktów wyniku procentowego na egzaminie zawodowym.
- Wykaz zawodów dla kandydatów posiadających dyplom potwierdzający uzyskanie kwalifikacji zawodowych na poziomie technika lub dyplom zawodowy w zawodzie nauczanym na poziomie technika, które są brane pod uwagę w rekrutacji na kierunek:
- Technik technologii żywności,
- Technik żywienia i usług gastronomicznych,
- Technik przetwórstwa mleczarskiego,
- Technik agrobiznesu.