- Jesteś tutaj:
- Wydział
Sukces naszych Absolwentów
Praca magisterska Martyny Wiśniewskiej, absolwentki informatyki Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, wygrała w konkursie o Nagrodę Prezesa Agencji Rozwoju Przemysłu w kategorii „technologie informatyczne”.
Wyróżnienie w tej samej kategorii zdobyła praca inżynierska Bartosza Kaczorowskiego, także absolwenta informatyki.
Konkurs skierowany był do studentów Publicznych Uczelni Zawodowych zrzeszonych w Konferencji Rektorów Publicznych Uczelni Zawodowych. Honorowy patronat nad konkursem objął Premier RP Mateusz Morawiecki, Minister Edukacji i Nauki oraz Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii.
To już III edycja konkursu i drugi podwójny sukces absolwentów PWSIiP w Łomży. W pierwszej edycji w 2019 r. w kategorii „innowacje w przemyśle” wygrała praca magisterska Ewy Wnuk, a w kategorii prace inżynierskie, także z obszaru innowacje w przemyśle, trzecie miejsce zajął przygotowany przez Juliana Skowrońskiego „Prototyp autonomicznego robota obsługującego ruch palet między magazynem i strefą załadunku/rozładunku”. W II edycji konkursu w gronie wyróżnionych prac magisterskich w kategorii „zarządzanie przedsiębiorstwem w warunkach globalizujących się rynków” znalazła się praca Emila Borkowskiego, absolwenta administracji.
Najlepsze prace magisterskie, inżynierskie oraz licencjackie wyłoniono w obszarach: zarządzania finansami, inżynierii produkcji, technologii informatycznych, działań administracji na rzecz rozwoju przedsiębiorstw i ich innowacyjności.
Martyna Wiśniewska nagrodzoną pracę „ Analiza i badanie metod projektowania doświadczeń użytkownika (UX DESIGN) na przykładzie strony internetowej” pisała pod okiem dra inż. Andrzeja Sawickiego, Kierownika Zakładu Informatyki. Promotorem pracy Bartosza Kaczorowskiego „Projekt systemu prognozowania zanieczyszczenia powietrza na danym terenie” była dr inż. Aneta Wiktorzak, Dziekan Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności.
fot: Małgorzata Chełmińska ARP S.A.
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności już w krótce
Dostęp do żywności bezpiecznej dla zdrowia i życia jest warunkiem zaspokojenia podstawowych potrzeb człowieka. Można produkować tysiące kilogramów produktów żywnościowych, ale jeśli nie będą one spełniały wymogów bezpieczeństwa, jeśli ich spożycie nie będzie gwarantem zachowania zdrowia – na nic trud związany z pozyskiwaniem i przetwarzaniem surowców oraz wytwarzaniem, magazynowaniem i dystrybucją produktów żywnościowych. Z tego powodu tak ważna jest troska o bezpieczeństwo żywności, starania o zapewnienie jej jakości, dążenie do wyeliminowania zagrożeń na wszystkich etapach wytwarzania produktów spożywczych.
Drodzy Maturzyści, jeśli chcecie mieć wpływ na jakość i autentyczność żywności, jeśli chcecie być gwarantem jej bezpieczeństwa i mieć możliwość potwierdzenia tego faktu poprzez umiejętność prowadzenia oceny bezpieczeństwa i jakości żywności w ramach systemów kontroli jakości – kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności jest dla Was. Naszym nadrzędnym celem jest wykształcenie przyszłych pracowników przemysłu spożywczego, których wiedza i umiejętności pozwolą na realizację zadań związanych z:
- przetwarzaniem, utrwalaniem i przechowywaniem żywności, z uwzględnieniem uwarunkowań prawnych dotyczących bezpieczeństwa i autentyczności żywności;
- budowaniem, wdrażaniem i zapewnieniem ciągłości funkcjonowania systemów zapewnienia jakości żywności;
- kontrolą jakości żywności i jej potwierdzeniem na drodze procesu certyfikacji.
Drodzy Maturzyści, podejmując decyzję o wyborze kierunku studiów, rozejrzyjcie się wokół siebie, zwróćcie uwagę na Wasze otoczenie. Zauważcie, że nasz region charakteryzowany jest przez produkcję rolno-spożywczą, czyli po prostu: produkcję żywności, a ta musi spełniać bezwarunkowe kryterium bezpieczeństwa, potwierdzanego certyfikatami uzyskiwanymi w ramach efektywnego funkcjonowania systemów zarządzania jakością. Z uwagi na to pojawia się coraz większe zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu bezpieczeństwa żywności, jej jakości i autentyczności oraz systemów certyfikacji. Takimi specjalistami możecie zostać właśnie Wy!
Jeśli uważacie, Drodzy Maturzyści, że w dobie globalizacji nie ma sensu zwracanie uwagi na najbliższe otoczenie, a w wyborze drogi zawodowej należy kierować się szerszą perspektywą niż ta lokalna, to mamy dla Was garść dodatkowych argumentów: z procesem globalizacji związana jest migracja żywności – eksport, import, wymiana towarów i usług odbywają się pomiędzy poszczególnymi krajami na całym świecie. Świadomy tego konsument oczekuje, że pomimo egzotycznego niejednokrotnie pochodzenia, długiego transportu i mnogości zagrożeń na drodze „od pola do stołu”, nabywana przez niego żywność będzie bezpieczna i wysokiej jakości. Stanowi to podstawę do rozwoju i umacniania znaczenia certyfikacji żywności, jako elementu obiektywnego potwierdzenia bezpieczeństwa żywności.
Wybierzcie własną perspektywę i pamiętajcie: czy to będzie ta regionalna, czy globalna – w każdej z nich musi znaleźć się miejsce na żywność bezpieczną dla zdrowia i życia konsumenta. A zatem: w każdej z nich jest miejsce dla specjalistów w zakresie bezpieczeństwa i certyfikacji żywności.
Jemy sery
Technologia produkcji serów podpuszczkowych jest jednym z najstarszym sposobów przetwórstwa mleka znanym już w starożytności a jednocześnie stanowiącym fundament rozwoju nowoczesnego przemysłu mleczarskiego.
Wiele gatunków serów wytwarzanych jest w oparciu o tradycyjne i sprawdzone receptury. Sery produkowane są głównie z mleka krowiego i ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą stanowią jeden z podstawowych produktów naszej diety.
Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, jednym z najbogatszych źródeł tłuszczu zwierzęcego, źródłem wapnia i fosforu niezbędnych do budowy kości i zębów, źródłem witamin mających istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia.
Na rynku polskim najbardziej popularne wśród serów podpuszczkowych są sery typu holenderskiego. Sery podpuszczkowe produkowane są w oparciu o odpowiednią obróbkę skrzepu mleka, który powstaje przy udziale podpuszczki lub preparatów pochodzenia mikrobiologicznego. W ten sposób otrzymany skrzep poddawany jest odwodnieniu, uformowaniu, prasowaniu, nasoleniu oraz dojrzewaniu, podczas którego ser nabiera właściwych cech smakowo-zapachowych. Sery podpuszczkowe są świetnym dodatkiem do pizzy, potraw z makaronów, można z nich też przyrządzać smaczne sosy. Doskonale komponują się jako składnik rozmaitych sałatek.
Zajęcia praktyczne organizowane w ramach kształcenia w PWSIiP na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka mają na celu przygotowanie przyszłych absolwentów do podjęcia atrakcyjnej pracy w zakładach zajmujących się przetwórstwem surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Zdobyta przez studentów wiedza teoretyczna i umiejętności praktyczne pozwalają na ich przygotowanie jako przyszłych specjalistów świetnie odnajdujących się w coraz prężniej i dynamiczniej rozwijajacych się zakładach spożywczych, które stawiają na wysoce wykwalifikowaną kadrę.
Mechatronika to nasz kierunek
Informatyka czy automatyka? Automatyka czy mechanika? Mechanika czy elektronika? A może… Połączyć wszystkie wymienione dyscypliny i wybrać Mechatronikę? Decyzja podjęta? Można rekrutować się na studia! Ale uprzedzamy: nie bierzemy odpowiedzialności za skutki, bo ta decyzja pociąga za sobą konieczność podejmowania kolejnych. Sektor medyczny? Branża samochodowa? Lotnictwo? Stacje badawcze? A może nawet stacje kosmiczne?
I uwaga: to tylko kilka spośród mnogich możliwości, jakie stoją przed przyszłymi absolwentami kierunku Mechatronika w momencie podejmowania decyzji o przebiegu ich kariery zawodowej!
Drodzy Maturzyści, przedstawione możliwości i kierunki rozwoju są zbyt mnogie
i gubicie myśli pod ich natłokiem? Spróbujemy prościej: mechatronik to specjalista, który
w swojej pracy zajmuje się takimi urządzaniami, które są wykorzystywane do sterowania innymi urządzeniami. A żeby móc taką pracę wykonywać, potrzebuje wiedzy i umiejętności
z zakresu metod projektowania i utrzymywania urządzeń i systemów technicznych, technik rozwiązywania problemów oraz umiejętności analitycznych niezbędnych do tworzenia systemów opartych o rozwiązania stosowane we współczesnym przemyśle i usługach.
Drodzy Maturzyści, jeśli zastanawiacie się, do czego przygotują Was studia na kierunku Mechatronika, my mamy dla Was odpowiedź. Nasi absolwenci będą przygotowani do:
- opisywania, analizowania, modelowania i symulowania podstawowych zależności fizykalno – technicznych w maszynach i urządzeniach;
- pracy w interdyscyplinarnych zespołach zajmujących się projektowaniem, konstruowaniem, wdrażaniem, wytwarzaniem, badaniem, diagnozowaniem, serwisowaniem i sprzedażą wszelkich nowoczesnych urządzeń technicznych;
- instalowania, uruchamiania i obsługiwania urządzeń i systemów mechatronicznych, w tym do instalowania i konfigurowania oprogramowania niezbędnego do ich sterowania, monitorowania i diagnozowania;
- wykonywania podstawowych zadań technicznych związanych z utrzymaniem ruchu
w firmach stosujących nowoczesne, zautomatyzowane i zrobotyzowane procesy, w każdej branży przemysłowej czy usługowej (np. w medycynie).
Pamiętajcie, Drodzy Maturzyści, świat wokół nas nieuchronnie dąży do jak najwyższego stopnia zautomatyzowania, a zaawansowane technologie, bogate w elektronikę, już teraz wykorzystujemy każdego dnia naszej codzienności. I niech to będzie taka „kropka nad i” – podsumowanie, które uwidoczni Wam, jak wiele miejsc pracy czeka na przyszłych inżynierów mechatroników.
Technolog żywności to zawód przyszłości
Niezależnie od uwarunkowań społecznych, ekonomicznych czy kulturowych ludzie zawsze będą dążyli do zaspokojenia podstawowej potrzeby, jaką jest jedzenie. W związku z tym zagadnienia związane z żywnością, jej pozyskiwaniem, produkcją, dystrybucją zawsze będą aktualne, nie będą ulegały przedawnieniu. Dane statystyczne zdają się potwierdzać tą teorię: szacuje się, że do 2050 roku liczba ludności na świecie wzrośnie nawet do 10 mld ludzi. Aby zapewnić odpowiednią podaż żywności dla takiej liczby ludności, globalna produkcja żywności powinna wzrosnąć nawet o 60%. Zestawiając to z informacją, że w przemyśle spożywczym w Polsce w 2019 roku zatrudnionych było, wg danych GUS, 444 tys. osób - czy nie są to wystarczające argumenty do tego, żeby swoją drogę zawodową związać właśnie z produkcją i przetwórstwem żywności?
Studia na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka przygotowują do pracy w zawodzie technologa żywności – osoby, która nadzoruje proces produkcji żywności i dba o jej bezpieczeństwo, jakość i autentyczność. Praca technologa to także przygotowywanie receptur, udoskonalanie i wdrażanie nowych technologii, opracowywanie i kontrola norm jakości, znajomość i stosowanie przepisów prawa żywnościowego. W zależności od potrzeb danego dnia miejscem pracy technologa może być klimatyzowane biuro, laboratorium, hala produkcyjna czy chłodnie – na brak urozmaicenia nie można zatem narzekać.
Chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę, Drodzy Maturzyści, na jeszcze jeden aspekt pracy technologa żywności: możliwość pracy twórczej. Myśląc o pracy twórczej wiele osób przywołuje skojarzenia związane ze sztuką, filmem, show biznesem; artystami, malarzami, piosenkarzami, aktorami. Obserwując to z zewnątrz, takie zawody wydają się być ciekawą i barwną alternatywą, jednak patrząc obiektywnie, uzmysławiamy sobie niską realność szans na powodzenie. Można jednak połączyć przyjemne z pożytecznym i elementy twórcze odnaleźć w pracy technologa żywności. Te elementy twórcze to szansa na stworzenie produktu, który będzie nowością na rynku a odbiorcę – konsumenta zachwyci smakiem, zapachem, konsystencją i teksturą. Jednocześnie, oprócz tych wrażeń smakowych i zapachowych, taki produkt może wykazywać cechy prozdrowotne, przeciwdziałać rozwojowi chorób dietozależnych, a technolog-artysta nie dość że będzie czuł się usatysfakcjonowany twórczo, to będzie miała także poczucie spełnienia społecznej odpowiedzialności.
Ukończenie studiów na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka to szanse na zatrudnienie nie tylko w zakładach przemysłu spożywczego. Perspektywą może być również praca w jednostkach nadzoru nad higieną i bezpieczeństwem produkcji żywności, w tym w Stacjach Sanitarno – Epidemiologicznych i Inspektoratach Weterynaryjnych, w zakładach żywienia zbiorowego, laboratoriach przyzakładowych i komercyjnych laboratoriach zewnętrznych. Jednak zdobyta wiedza i umiejętności to nie tylko szanse na podjęcie pracy – to także, a może przede wszystkim, elementy niezbędne do tego, aby móc określić siebie świadomym konsumentem oraz kontynuować naukę na studiach magisterskich II stopnia.
Drodzy Maturzyści, jak sami widzicie wachlarz możliwości jest niezwykle szeroki. Pamiętajcie: ludzie jedli, jedzą i jeść zawsze chcieli będą, zatem zapotrzebowanie na żywność było, jest i będzie. Od Was zależeć może, jakiego rodzaju będzie to żywność i jaki będzie poziom jej jakości.
Kontakt
Dziekanat
pok. A 0.28
ul. Akademicka 1
Sprawy studenckie
tel. 86 215 66 02
Plany zajęć
tel. 86 216 82 69
wnitdziekanat@al.edu.pl
Sekretariat Dziekana
pok. A 0.32
ul. Akademicka 1
tel. 86 215 54 88
nsasinowska@al.edu.pl
wnit@al.edu.pl