Zgodnie z kalendarzem zdrowego żywienia, corocznie obchodzimy wydarzenie, które, choć z pozoru trywialne, stanowi istotny punkt refleksji nad fundamentami zdrowej diety – Światowy Dzień Owsianki (World Porridge Day). Z dietetycznego punktu widzenia, jest to idealny moment na przypomnienie o wyjątkowym profilu żywieniowym i prozdrowotnym potencjale Avena sativa czyli owsa.
Owies, jako pełnoziarnisty zbożowy surowiec, wyróżnia się na tle innych zbóż bogactwem makro- i mikroskładników. Kluczowym elementem, decydującym o jego znaczeniu w prewencji chorób cywilizacyjnych, jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, w szczególności frakcji rozpuszczalnej – beta-glukanów, które mają naukowo udowodnione działanie hipocholesterolemiczne i hipoglikemiczne.
Owies stanowi cenne źródło białka (zazwyczaj wyższej jakości niż w innych zbożach), nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B (zwłaszcza tiaminy i niacyny) oraz minerałów, takich jak magnez, żelazo i cynk. Warto tu wspomnieć o naturalnych przeciwutleniaczach tak zwanych awenantramidach, które wykazują właściwości przeciwzapalne.
Włączenie owsianki do regularnej diety, szczególnie jako element śniadania, jest strategią o dużym potencjale w kontekście zdrowia publicznego. Regularne spożycie owsa jest powiązane z:
Poprawą parametrów lipidowych (obniżenie frakcji LDL-C).
Lepszą kontrolą glikemii u osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.
Wsparciem mikroflory jelitowej (działanie prebiotyczne).
Dłuższą sytością, co sprzyja kontroli masy ciała i prewencji otyłości.
Obchodząc Światowy Dzień Owsianki, celebrujemy nie tylko tradycyjny posiłek, ale i dietetyczny superfood.