W konkursie „Food Expert” organizowanym przez Akademię Łomżyńską udział wzięło 330 uczestników z trzech województw, do ścisłego finału zakwalifikowało się 107 osób.
Największą wiedzą z zakresu bezpieczeństwa i certyfikacji żywności wykazała się Kamila Żochowska z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem. Drugie miejsce zdobyła Karolina Świderska uczennica III Liceum Ogólnokształcącego im. K. K. Baczyńskiego w Białymstoku i jednocześnie laureatka I miejsca z poprzedniej edycji konkursu Food Expert. Koleżanka z klasy Kamili, Zuzanna Frankowska, zdobyła trzecie miejsce. O miejscach na podium decydowały minuty (drugie kryterium finałowe), ponieważ obie uczennice miały taką samą liczbę punktów. Karolina Świderska rozwiązała test w 8 min. i 51 sek., zaś Kamili Żochowskiej zajęło to 5 min. i 49 sek.
Organizatorem IV edycji Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert” był Wydział Nauk o Zdrowiu Akademii Łomżyńskiej, na którym prowadzone są kierunki studiów bezpośrednio powiązane z tematyką Konkursu: Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, Dietetyka oraz Technologia żywności i żywienie człowieka. Wydział dysponuje nowoczesnymi laboratoriami, halą technologiczną, sprzętem, który umożliwia m.in. badanie żywności na poziomie molekularnym, czy wykrywanie zafałszowań żywności, a także jej zanieczyszczeń. Opiekę merytoryczną nad konkursem sprawowała kadra Wydziału Nauk o Zdrowiu, a detale merytoryczne i organizacyjne pilotował dr Piotr Karpiński.
W dniu finału na uczelni dla uczestników konkursu wygłoszony był popularnonaukowy wykład dra inż. Bartosza Kruszewskiego pt. „Fortyfikacja żywności żywnością”. Uczniowie wraz z opiekunami mieli również możliwość zobaczenia nowoczesnej hali technologicznej.
Młodzi ludzie przyjechali do Akademii Łomżyńskiej z kilkunastu szkół. Celem Konkursu była popularyzacja wiedzy na temat jakości i bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności, a w szczególności: zanieczyszczeń żywności, bezpieczeństwa w stosowaniu dodatków do żywności, znakowania produktów żywnościowych, systemów kontroli jakości żywności.
Nagrody rzeczowe w konkursie ufundował JM Rektor Akademii Łomżyńskiej.
Gratulujemy zwycięzcom i wszystkim uczestnikom!