Przywykliśmy już do tego, że w trosce o nasze zdrowie i samopoczucie, uczelniana dietetyczka dr Marta Rożniata przygotowuje nam fit przepisy wpisujące się rzecz jasna w rodzime tradycje bogato zastawionego stołu. Dziś fit grill, a jakże! Zamiast ociekającej tłuszczem kiełbasy, dorsz pacyficzny lub łosoś świeży, grillowane na ruszcie, z aromatycznymi sosami i chrupiącą sałatką pełną witamin!
– Misją naszego dietetycznego teamu jest nie tylko prowadzenie merytorycznych zajęć ze studentami kierunku Dietetyka, ale także popularyzowanie zdrowego stylu życia wśród społeczności akademickiej i nie tylko! – mówi radośnie dr Marta Rożniata. Naukowczyni podkreśla, że od nawyków, stylu życia, tego co trafia na nasze stoły, zależą nasze samopoczucie oraz zdrowie. – Nawet serotoninę, czyli hormon szczęścia, wytwarzają bakterie znajdujące się w naszych jelitach. Dlatego warto się zastanowić, czym karmimy mikrobiotę i czy po zjedzeniu posiłku chcemy tryskać humorem – mówi dr Marta Rożniata.
Fit grill według dr Marty Rożniaty to alternatywa na zapowiadającą się słonecznie majówkę. Trzy, dwa, jeden – start! Rozpoczynamy zdrowy sezon wiosennego i letniego grilowania.
Ryba grillowana ze szparagami podawana z sałatką
Składniki:
- Szparagi – 200g
- dorsz pacyficzny, świeży/ łosoś świeży – 250 g
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- pieprz cytrynowy - szczypta
- pieprz czarny/ sól – szczypta
Sałatka
- sałata rzymska/ inna dowolna sałata – 2-3 garści
- pomidory, czerwone – 1 mała sztuka
- papryka czerwona, słodka – ½ sztuki
- oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
- musztarda francuska/ miodowa – 1 płaska łyżeczka
- syrop klonowy – łyżeczka
- sok ze świeżej cytryny – 1 łyżka
- pieprz czarny – szczypta
Ryba
Dorsza/łososia natrzyj odrobiną oliwy z oliwek i pieprzem cytrynowym.
Szparagi natrzyj odrobiną oliwy, solą i czarnym pieprzem.
Grilluj dorsza/łososia i szparagi z dwóch stron na ruszcie.
Sałatka
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do miski. Przygotuj mały słoik. Do słoika włóż musztardę, syrop klonowy, pieprz oraz sok ze świeżej cytryny. Zamknij słoik i potrząsaj energicznie do połączenia składników, następnie dodaj oliwę z oliwek i mieszaj aż powstanie jednolita emulsja. Polej przygotowane warzywa sosem.
Sałatka lekka z piersią z kurczaka
Składniki:
- mix sałat/ dowolna sałata – 2-3 garści
- ananas świeży – ½ sztuki
- mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 200g
- sok pomarańczowy – 40 ml
- olej rzepakowy uniwersalny – 2 łyżeczki
- chili pieprz cayenne – szczypta
- pieprz czarny/sól – szczypta
- orzechy włoskie łuskane - garść
Z soku z pomarańczy, oleju, chili, soli i pieprzu przygotuj marynatę.
Zostaw odrobinę w oddzielnym naczyniu, a do reszty włóż pierś kurczaka i ananasa pokrojonego na spore kawałki. Zamarynuj. Po godzinie zgrilluj mięso i ananasa na ruszcie. Ułóż na talerzu na mieszance sałat, dodaj orzechy oraz polej pozostałą częścią marynaty.
Sosy do dań grillowanych
Sos pomidorowy
Składniki:
- 1 łyżeczka ketchupu bez cukru,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- Szczypta papryki chilli,
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii,
- szczypta soli, papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka syropu klonowego/ miodu
Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
Sos grecki
Składniki:
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- Szczypta pieprzu czarnego
- Szczypta oregano, szczypta soli
- 1 ogórek zielony
- 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu
Ogórka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odsącz na sicie. Do jogurt greckiego dodaj syrop klonowy/miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i odsączonego ogórka. Dokładnie wymieszaj. Przed podaniem wstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.