Przez ostatnie miesiące Ewa Górska, Piotr Kłosiński, Natasza Parda i Paweł Szymański - czyli studenci ANSŁ z drugiego roku Zarządzania pod kierownictwem Pani Doktor Magdaleny Forfy uczestniczyli w organizowanym przez University of Almeria międzynarodowym interdyscyplinarnym projekcie BIP - Blended Intensive Programme. Studenci regularnie uczestniczyli w cyklicznych spotkaniach online, przygotowywali projekty w międzynarodowych grupach i dowiadywali się wielu ciekawych i przydatnych informacji o mikroalgach. Pod koniec lipca wszyscy uczestnicy spotkali się w Almerii na kampusie naszej partnerskiej uczelni, gdzie mogli bliżej przyjrzeć się funkcjonowaniu i wykorzystywaniu mikroalg w walce z głodem na świecie. Dzięki wielomiesięcznej pracy nad tematyką mikroalg, studenci mieli okazję zobaczyć, jak pracownicy Uniwersytetu w Almerii dbają o osiągnięcie bezpieczeństwa żywnościowego oraz lepsze odżywianie i promocję zrównoważonego rolnictwa. Lipcowe spotkanie pozwoliło na uroczyste zwieńczenie projektu, podsumowanie jego działań i wypracowanych rezultatów.
Nasi studenci wrócili do ANSŁ szczęśliwi i niezwykle zainteresowani kolejnymi wyjazdami w ramach Programu Erasmus+. Zapytani o relację, przesłali nam kilka słów od siebie:
"W dniach od 20-29 lipca, uczestniczyliśmy w międzynarodowym projekcie badawczym w ramach Erasmus+ BIP: SUSTAINABLE BIOTECHNOLOGY ENTREPENEURSHIP: MICROALGAE & HUMAN FOOD organizowanym przez University of Almeria w słonecznej Hiszpanii. Możliwość uczestniczenia w tym przedsięwzięciu niewątpliwie wpłynęła na poszerzenie naszej wiedzy z zakresu zarządzania procesem tworzenia oraz wprowadzania produktu na rynek. Byliśmy w stanie w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę zdobytą na naszej Uczelni, dobrze się przy tym bawiąc – wraz ze studentami z Włoch, Hiszpanii oraz Kanady. Nasz typowy dzień w Almerii zaczynał się od zajęć na uczelni, gdzie zdobyliśmy wiedzę na temat specyfiki oraz właściwości mikroalg, a także sposobu wykorzystywania ich w przetwórstwie żywnościowym. Resztę dnia spędzaliśmy na plaży wraz z naszymi nowymi przyjaciółmi. Bariery językowe nie stanowiły dla nas problemu w porozumiewaniu się, a co więcej – nasza znajomość języka angielskiego w znaczny sposób się poprawiła. W czasie przerw między zajęciami, zwiedzaliśmy pobliskie bary, gdzie spróbowaliśmy typowych dla kuchni hiszpańskiej przekąsek TAPAS – były przepyszne. W czasie pobytu udało nam się zwiedzić wiele zabytków takich jak twierdza Alcazaba, pałac Alhambra w Granadzie oraz jedno z miast – Malagę. Weekend spędziliśmy wraz ze wszystkimi uczestnikami projektu, zwiedzając miasto i integrując się jeszcze bardziej. Zabrano nas na kajaki, podziwialiśmy też hiszpańskie klify, a na zakończenie wybraliśmy się na jedną z plaż, gdzie mogliśmy popływać. Uważamy, że była to najlepsza przygoda w naszym życiu i polecamy spróbować takiego wyjazd Każdemu. W szczególności chcemy podziękować Pani Doktor Magdalenie Forfie za możliwość wzięcia udziału w tym projekcie." ~ Ewa Górska, uczestniczka Programu.