Studenckie Koło Naukowe Technologii i Bezpieczeństwa Żywności
Nazwa organizacji: Studenckie Koło Naukowe Technologii i Bezpieczeństwa Żywności
Opiekun organizacji: dr inż. Milena Stachelska
Data rejestru: 14.02.2023 r.
Status: aktywne
Liczba członków: 12
Kontakt:
Opis działalności:
Zakresem przedmiotowym działalności Studenckiego Koła Naukowego Technologii i Bezpieczeństwa Żywności są zagadnienia dotyczące opracowywania i udoskonalania wybranych technologii produkcji wyrobów spożywczych, oceny jakości mikrobiologicznej i cech fizykochemicznych, z uwzględnieniem aspektów zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Cele naukowe:
- prowadzenie badań nad opracowaniem technologii produkcji sera podpuszczkowego w aspekcie uzyskania odpowiedniej wydajności i efektywności produkcji;
- prowadzenie badań na temat ilościowego i jakościowego oznaczania wybranych bakterii kwasu mlekowego z wykorzystaniem zaprojektowanych sekwencji nukleotydowych sond i primerów do przeprowadzenia reakcji łańcuchowej polimerazy w czasie rzeczywistym, pozwalającej na ocenę dynamiki wzrostu drobnoustrojów determinujących pożądane właściwości organoleptyczne i sensoryczne wyprodukowanych serów podpuszczkowych;
- prowadzenie badań nad jakością mikrobiologiczną serów podpuszczkowych w aspekcie zapewnienia bezpieczeństwa produkcji;
- organizacja spotkań naukowych, konferencji naukowych, wykładów oraz innych projektów merytorycznych;
- współpraca z instytucjami naukowymi, w szczególności akademickimi, władzami publicznymi, organizacjami społeczno-kulturalnymi oraz innymi podmiotami;
- sprzyjanie rozwojowi intelektualnemu poprzez prowadzenie badań i uczestniczenia w projektach badawczo-rozwojowych;
- tworzenie forum, na którym swobodnie można wymieniać się doświadczeniami i poglądami oraz nauczyć się efektywnej pracy w grupie;
- promowanie idei współpracy i porozumienia oraz rozwijanie kontaktów między studentami.
Cele dydaktyczne:
Pogłębianie wiedzy i umiejętności członków Koła w zakresie:
- rodzajów i form przetwórstwa mleka,
- doboru odpowiednich kultur starterowych do produkcji wyrobów mleczarskich,
- przestrzegania dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych podczas realizacji procesów technologicznych przy produkcji wybranych wyrobów mleczarskich,
- przestrzegania krytycznych punktów kontrolnych podczas produkcji żywności;
- realizacji projektów wydziałowych i uczelnianych;
- realizacji prac dyplomowych;
- udziału w warsztatach pogłębiających wiedzę z zakresu działalności Koła;
- samokształcenia się członków Koła;
- rozbudowy i modernizacji linii technologicznych i stanowisk laboratoryjnych.
Cele organizacyjne:
- zaangażowanie w działalność promocyjną Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych AŁ;
- organizowanie spotkań, warsztatów i wykładów z zakresu działalności Koła;
- organizacja studenckich konferencji i warsztatów badawczo-dydaktycznych;
- pozyskiwanie środków zewnętrznych na realizację celów i zadań Koła.
Osiągnięcia Koła na przestrzeni ostatnich lat:
- Optymalizacja parametrów technologicznych i ilościowy dobór dodatku chlorku wapnia i podpuszczki celem uzyskania jak najwyższej wydajności procesu technologicznego produkcji serów dojrzewających i produkcji wyrobu finalnego spełniającego najwyższe standardy jakościowe;
- Opracowanie zoptymalizowanej metody produkcji sera dojrzewającego z zastosowaniem podwyższonej temperatury pasteryzacji mleka przerobowego z dodatkiem chlorku wapnia i podpuszczki pozwalającej na zwiększenie wydatku sera podpuszczkowego w stosunku do procesu standardowego o 3%;
- Krytyczna analiza i weryfikacja zaprojektowanej metody produkcji sera podpuszczkowego z zastosowaniem zmodyfikowanej obróbki termicznej mleka przerobowego i zróżnicowanych zawartości chlorku wapnia i podpuszczki w aspekcie jej wykorzystania w skali produkcyjnej;
- Opracowanie metodyki izolacji DNA z wyprodukowanych serów podpuszczkowych;
- Opracowanie metodyki ilościowego i jakościowego oznaczania wybranych bakterii kwasu mlekowego wpływających na kształtowanie pożądanych właściwości sensorycznych wyprodukowanych serów podpuszczkowych poprzez zaprojektowanie sond i primerów do przeprowadzenia reakcji łańcuchowej polimerazy w czasie rzeczywistym;
- Zoptymalizowanie zakresu badań mającego na celu zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego wyprodukowanych serów podpuszczkowych.
Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Fizjoterapii
Nazwa organizacji: Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Fizjoterapii Akademii Łomżyńskiej
Opiekun organizacji w roku akademickim 2024/2025: dr Anna Zalewska, dr Monika Gałczyk
Data rejestru: rok akademicki 2018/2019
Status: aktywne
Liczba członków: 16
Kontakt:
Opis działalności:
Koło działa w dyscyplinie nauk o zdrowiu i nauk medycznych.
Główne tematy badawcze to:
- innowacyjne metody rehabilitacji;
- aktywność fizyczna;
- dolegliwości bólowe kręgosłupa;
- otyłość;
- urazy sportowe.
Członkowie Koła prowadzą badania naukowe i prezentują ich wyniki podczas licznych konferencji naukowych, a także publikują swoje doniesienia w czasopismach i monografiach naukowych.
Cele naukowe:
- rozwój naukowy studentów i propagowanie aktualnej wiedzy na temat szeroko pojętej fizjoterapii;
- prowadzenie badań dotyczących efektywności poszczególnych procedur i interwencji fizjoterapeutycznych;
- rozbudzanie i zaspakajanie naukowych aspiracji studentów.
Cele dydaktyczne:
- popularyzacja wiedzy fizjoterapeutycznej, kierunku, Uczelni wśród studentów;
- rozwój warsztatu pisania prac naukowych, rozwijanie umiejętności kluczowych dla naukowca;
- nauka przygotowywania wystąpień i plakatów naukowych;
- przygotowanie studentów do udziału w konferencjach naukowych.
Cele organizacyjne:
- integracja członków Koła z innymi ośrodkami akademickimi i naukowymi;
- nabywanie umiejętności organizatorskich.
Efekty działalności Koła Naukowego 2023 2024
Studenckie Koło Naukowe Kosmetologów
Nazwa organizacji: Studenckie Koło Naukowe Kosmetologów
Opiekun organizacji w roku akademickim 2024/2025: dr Beata Jankowska, mgr Agata Butrynowicz
Data rejestru: 01.10.2013r.
Status: aktywne koło naukowe
Liczba członków: 18
Kontakt:
Opis działalności:
Studenckie Koło Naukowe Kosmetologów jest kołem naukowym zrzeszającym studentów kierunku Kosmetologia. Członkowie pogłębiają wiedzę i zainteresowania naukami medycznymi oraz naukami o zdrowiu i kosmetologią.
Cele naukowe:
- popularyzacja wiedzy na temat szeroko pojętej kosmetologii oraz nauk pokrewnych zarówno wśród studentów, uczniów szkół średnich i techników, jak i w środowisku lokalnym,
- rozwijanie zdolności do pracy w zespole Członków Koła poprzez realizację wspólnych projektów naukowych,
- uczestnictwo w badaniach naukowych,
- uczestnictwo w konferencjach naukowych.
Cele dydaktyczne:
- popularyzacja wiedzy naukowej z zakresu kosmetologii, nauk o zdrowiu i nauk medycznych,
- integracja naukowego środowiska studenckiego,
- współpraca z innymi kołami naukowymi,
- przygotowanie członków Koła do działalności naukowej.
Cele organizacyjne:
- organizacja spotkań, warsztatów o charakterze naukowym
- organizacja wyjazdów na konferencje, sympozja, zjazdy.
Efekty działalności Koła Naukowego 2023 2024
Efekty działalności Koła Naukowego 2022 2023
Studenckie Koło Naukowe Fizjologii Ekstremalnej
Nazwa organizacji: Studenckie Koło Naukowe Fizjologii Ekstremalnej
Opiekun organizacji w roku akademickim 2024/2025: dr Tomasz Waldziński, mgr Aleksandra Durzyńska
Data rejestru: listopad 2017r.
Status: aktywne
Liczba członków: 6
Kontakt:
Opis działalności:
Studenci zaangażowani w działalność Studenckiego Koła Naukowego Fizjologii Ekstremalnej czynnie uczestniczą w projektach naukowo-badawczych realizowanych przez pracowników Zakładu Wychowania Fizycznego. Obecnie przy współpracy z Akademią Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku uczestniczymy w badaniach dotyczących możliwości nerwowo-mięśniowych młodych tenisistów. Członkowie Koła biorą czynny udział w konferencjach naukowych, zarówno krajowych jak i międzynarodowych. Są autorami w publikacjach naukowych, współpracują również ze środowiskiem sportowym (Polskim Związkiem Tenisa, Polskim Związkiem Bokserskim oraz licznymi klubami sportowymi z województwa podlaskiego a także z Polski). Ponadto Studenci włączają się w akcje promocje kierunku Wychowania Fizycznego organizując dla dzieci zajęcia sportowe, festyny w szkołach i przedszkolach.
Obszar zainteresowań rozwijanych w ramach działalności SKNFe to przede wszystkim: określanie możliwości wysiłkowych człowieka, praktyczne wykorzystanie informacji uzyskanych z przeprowadzanych testów wysiłkowych (analizy gazów oddechowych, wyników z testu WAnT, składu ciała, czy morfologii). Obserwacja reakcji organizmu na trening o różnym charakterze i różnej intensywności oraz w trudnych warunkach środowiska, np.: trening na różnych wysokościach n.p.m., reakcja organizmu człowieka podczas aktywności fizycznej pod wodą na różnej głębokości, czy też reakcja organizmu na zimno i gorąco.
Cele naukowe:
Aktywizacja Studentów i ich czynny udział w projektach naukowych realizowanych w Zakładzie Wychowania Fizycznego. Badania naukowe prowadzone na zawodnikach łomżyńskich klubów i stowarzyszeń sportowych specjalizujących się w różnych dyscyplinach.
Cele dydaktyczne:
Nawiązanie współpracy z klubami sportowymi i szkołami województwa podlaskiego. Organizacja konferencji metodyczno-szkoleniowych dla trenerów, instruktorów i nauczycieli wychowania fizycznego przy aktywnym udziale Studentów kierunku Wychowanie Fizyczne.
Cele organizacyjne:
Organizacja międzynarodowych i ogólnopolskich konferencji naukowych, promocja kierunku Wychowanie Fizyczne, organizacja wydarzeń sportowych w środowisku lokalnym przy aktywnym udziale Studentów kierunku Wychowanie Fizyczne.
Efekty działalności Koła Naukowego 2023 2024
Studenckie Koło Naukowe Kierunku Pielęgniarstwo
Nazwa organizacji: Studenckie Koło Naukowe Kierunku Pielęgniarstwo
Opiekun organizacji w roku akademickim 2024/2025: dr Bożena Kopcych
Data rejestru: 01.10.2020
Status: aktywne
Liczba członków: 11
Kontakt:
Opis działalności:
Koło Naukowe Kierunku Pielęgniarstwo to prężnie rozwijające się koło działające w dziedzinie nauk o zdrowiu. Każdy student znajdzie tutaj miejsce dla siebie, bez względu na to, czy studiuje na studiach licencjackich, czy magisterskich.
Do najważniejszych celów Koła należy:
- przygotowywanie artykułów naukowych,
- wdrażanie studentów do prowadzenia badań naukowych z zakresu pielęgniarstwa,
- organizacja konferencji sympozjów i seminariów naukowych,
- promocja zdrowia.
To tylko niektóre z celów realizowanych przez Koło Naukowe Kierunku Pielęgniarstwo. Jesteśmy praktykami, którzy szybko adaptują się do nowej sytuacji, w związku z czym, aktualnym obszarem naszych zainteresowań naukowych jest wszechobecna pandemia oraz związane z nią aspekty życia studentów i pracowników służby zdrowia. W obecnym roku akademickim zaplanowane mamy opublikowanie dwóch artykułów naukowych.
Cele naukowe:
- organizacja pracy naukowej członków Koła,
- organizacja spotkań o charakterze naukowym i warsztatowym (odczytów, sympozjów, prelekcji, seminariów, itp.),
- organizacja wyjazdów na konferencje naukowe, spotkania i obozy naukowe w kraju i za granicą.
Cele dydaktyczne:
- popularyzacja wiedzy z zakresu pielęgniarstwa i nauk o zdrowiu,
- przygotowanie członków Koła do działalności naukowej.
Cele organizacyjne:
- współpraca z innymi kołami naukowymi działającymi w PWSIiP w Łomży, jak i poza nią,
- współpraca z innymi środowiskami i osobami o zainteresowaniach zbliżonych do programu działalności Koła.
Efekty działalności Koła Naukowego 2023 2024
Kontakt
Dziekanat
ul. Akademicka 14
pokój nr 330 (III piętro)
Sprawy studenckie
tel. 86 216 82 70
Plany zajęć:
tel. 86 2168276
dziekanat@al.edu.pl
Sekretariat Wydziału
ul. Akademicka 14
pokój nr 328 (III piętro)
tel. 86 215 66 07
sekretariatwnoz@al.edu.pl