Nazwa organizacji: Studenckie Koło Naukowe Technologii i Bezpieczeństwa Żywności
Opiekun organizacji: dr inż. Milena Stachelska
Data rejestru: 14.02.2023 r.
Status: aktywne
Liczba członków: 12
Kontakt:
Opis działalności:
Zakresem przedmiotowym działalności Studenckiego Koła Naukowego Technologii i Bezpieczeństwa Żywności są zagadnienia dotyczące opracowywania i udoskonalania wybranych technologii produkcji wyrobów spożywczych, oceny jakości mikrobiologicznej i cech fizykochemicznych, z uwzględnieniem aspektów zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Cele naukowe:
- prowadzenie badań nad opracowaniem technologii produkcji sera podpuszczkowego w aspekcie uzyskania odpowiedniej wydajności i efektywności produkcji;
- prowadzenie badań na temat ilościowego i jakościowego oznaczania wybranych bakterii kwasu mlekowego z wykorzystaniem zaprojektowanych sekwencji nukleotydowych sond i primerów do przeprowadzenia reakcji łańcuchowej polimerazy w czasie rzeczywistym, pozwalającej na ocenę dynamiki wzrostu drobnoustrojów determinujących pożądane właściwości organoleptyczne i sensoryczne wyprodukowanych serów podpuszczkowych;
- prowadzenie badań nad jakością mikrobiologiczną serów podpuszczkowych w aspekcie zapewnienia bezpieczeństwa produkcji;
- organizacja spotkań naukowych, konferencji naukowych, wykładów oraz innych projektów merytorycznych;
- współpraca z instytucjami naukowymi, w szczególności akademickimi, władzami publicznymi, organizacjami społeczno-kulturalnymi oraz innymi podmiotami;
- sprzyjanie rozwojowi intelektualnemu poprzez prowadzenie badań i uczestniczenia w projektach badawczo-rozwojowych;
- tworzenie forum, na którym swobodnie można wymieniać się doświadczeniami i poglądami oraz nauczyć się efektywnej pracy w grupie;
- promowanie idei współpracy i porozumienia oraz rozwijanie kontaktów między studentami.
Cele dydaktyczne:
Pogłębianie wiedzy i umiejętności członków Koła w zakresie:
- rodzajów i form przetwórstwa mleka,
- doboru odpowiednich kultur starterowych do produkcji wyrobów mleczarskich,
- przestrzegania dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych podczas realizacji procesów technologicznych przy produkcji wybranych wyrobów mleczarskich,
- przestrzegania krytycznych punktów kontrolnych podczas produkcji żywności;
- realizacji projektów wydziałowych i uczelnianych;
- realizacji prac dyplomowych;
- udziału w warsztatach pogłębiających wiedzę z zakresu działalności Koła;
- samokształcenia się członków Koła;
- rozbudowy i modernizacji linii technologicznych i stanowisk laboratoryjnych.
Cele organizacyjne:
- zaangażowanie w działalność promocyjną Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych AŁ;
- organizowanie spotkań, warsztatów i wykładów z zakresu działalności Koła;
- organizacja studenckich konferencji i warsztatów badawczo-dydaktycznych;
- pozyskiwanie środków zewnętrznych na realizację celów i zadań Koła.
Osiągnięcia Koła na przestrzeni ostatnich lat:
- Optymalizacja parametrów technologicznych i ilościowy dobór dodatku chlorku wapnia i podpuszczki celem uzyskania jak najwyższej wydajności procesu technologicznego produkcji serów dojrzewających i produkcji wyrobu finalnego spełniającego najwyższe standardy jakościowe;
- Opracowanie zoptymalizowanej metody produkcji sera dojrzewającego z zastosowaniem podwyższonej temperatury pasteryzacji mleka przerobowego z dodatkiem chlorku wapnia i podpuszczki pozwalającej na zwiększenie wydatku sera podpuszczkowego w stosunku do procesu standardowego o 3%;
- Krytyczna analiza i weryfikacja zaprojektowanej metody produkcji sera podpuszczkowego z zastosowaniem zmodyfikowanej obróbki termicznej mleka przerobowego i zróżnicowanych zawartości chlorku wapnia i podpuszczki w aspekcie jej wykorzystania w skali produkcyjnej;
- Opracowanie metodyki izolacji DNA z wyprodukowanych serów podpuszczkowych;
- Opracowanie metodyki ilościowego i jakościowego oznaczania wybranych bakterii kwasu mlekowego wpływających na kształtowanie pożądanych właściwości sensorycznych wyprodukowanych serów podpuszczkowych poprzez zaprojektowanie sond i primerów do przeprowadzenia reakcji łańcuchowej polimerazy w czasie rzeczywistym;
- Zoptymalizowanie zakresu badań mającego na celu zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego wyprodukowanych serów podpuszczkowych.