Rekrutacja na szkolenie dla studentów kierunku Technologia Żywności i Żywienia Człowieka II stopnia pt. „Systemy zarządzania w laboratoriach i jednostkach inspekcyjnych” w celu podniesienia swoich kompetencji. Dokumenty rekrutacyjne należy złożyć w Biurze projektu (pokój numer 9).
O wynikach rekrutacji studenci zostaną poinformowani drogą mailową i/lub telefoniczną.
Rodzaj wparcia: Szkolenie pt. „Systemy zarządzania w laboratoriach i jednostkach inspekcyjnych”
Termin szkolenia: 04-07.06.2022r
Uczestnicy: studenci kierunku Technologia Żywności i Żywienia Człowieka II stopnia
Forma: Szkolenie stacjonarne
Adres realizacji wsparcia: szkolenie realizowane w ANS w Łomży przy ul. Akademickiej 1 i ul. Akademickiej 14, 18-400 Łomża
Nr sali: A 0.25 (w dniach 04, 06, 07.06.2022r) i 112 (w dniu 05.06.2022r)
TEMATYKA SZKOLENIA:
- zapoznanie z normą ISO/IEC 17025, omówienie kolejnych punktów normy, przedstawienie najważniejszych założeń i wymagań dotyczących kompetencji, bezstronności oraz spójnego działania laboratoriów;
- wymagania dla akredytacji laboratorium badawczego;
- omówienie procesu prowadzenia i dokumentowania badań (identyfikacja metod badań; pobieranie próbek, zapewnienie jakości wyników badań; zasady przedstawiania wyników badań);
- odpowiedzialność i obowiązki kierownictwa laboratorium;
- kompetencje audytorów wewnętrznych systemu zarządzania w laboratorium;
- prowadzenie audytów w laboratorium: metody audytowania, zbierania informacji i formułowania ustaleń z audytu; przygotowanie wniosków poaudytowych;
- zarządzanie programem audytów.