IV edycja Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”, organizowanego przez Wydział Nauk o Zdrowiu Akademii Łomżyńskiej jest adresowana dla uczniów szkół średnich.
Konkurs odbędzie w dwóch etapach: I etap, szkolny, będzie miał miejsce 19 lutego 2025r. w macierzystych szkołach uczestników, natomiast II etap, finałowy przewidziany został na 7 marca 2025 r. w siedzibie Akademii Łomżyńskiej. Uczestnicy Konkursu zmagać się będą z wieloma zadaniami, obejmującymi swoim zakresem zagadnienia powiązane z bezpieczeństwem i certyfikacją żywności.
Celem organizowanego konkursu jest popularyzacja wiedzy na temat jakości i bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności, a w szczególności: zanieczyszczeń żywności, bezpieczeństwa w stosowaniu dodatków do żywności, znakowania produktów żywnościowych, systemów kontroli jakości żywności.