
Uchwała Nr 57/2023 w sprawie: zmiany Uchwały Nr 43/2023 Senatu z dnia 29.06.2023 r. w sprawie warunków, trybu i harmonogramu postępowania rekrutacyjnego na studia I stopnia, studia II stopnia i jednolite studia magisterskie w Akademii Łomżyńskiej w roku akademickim 2024/2025
Na podstawie art. 70 ust. 1 – 4 w związku z art. 69 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742 z późn. zm.), a także § 13 ust. 1 pkt 9 Statutu Akademii Łomżyńskiej, uchwala się co następuje:
§ 1
W Zasadach Postępowania Rekrutacyjnego w AŁ, stanowiących załącznik nr 1 do uchwały Nr 43/2023 Senatu z dnia 29.06.2023 r. w sprawie warunków, trybu i harmonogramu postępowania rekrutacyjnego na studia I stopnia, studia II stopnia i jednolite studia magisterskie w Akademii Łomżyńskiej w roku akademickim 2024/2025, wprowadza się następujące zmiany:
1) pkt 1. otrzymuje brzmienie:
1. Kierunki i formy studiów, na które Akademia Łomżyńska będzie prowadzić rekrutację na rok akademicki 2024/2025:
1.
Kierunek |
Stopień i tryb studiów |
|
1) |
Administracja |
studia I stopnia stacjonarne i I stopnia niestacjonarne studia II stopnia stacjonarne i II stopnia niestacjonarne |
2) |
Automatyka i robotyka |
studia I stopnia stacjonarne i I stopnia niestacjonarne |
3) |
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności |
studia I stopnia stacjonarne i I stopnia niestacjonarne |
4) |
Dietetyka |
studia I stopnia stacjonarne |
5) |
Filologia angielska |
studia I stopnia stacjonarne i I stopnia niestacjonarne |
6) |
Fizjoterapia |
jednolite studia magisterskie stacjonarne |
7) |
Informatyka |
studia I stopnia stacjonarne i I stopnia niestacjonarne studia II stopnia stacjonarne i II stopnia niestacjonarne |
8) |
Kosmetologia |
studia I stopnia stacjonarne |
9) |
Pedagogika |
studia I stopnia stacjonarne i I stopnia niestacjonarne |
10) |
Mechatronika |
studia I stopnia stacjonarne i I stopnia niestacjonarne |
11) |
Pielęgniarstwo |
studia I stopnia stacjonarne studia II stopnia stacjonarne |
12) |
Praca socjalna |
studia I stopnia stacjonarne i I stopnia niestacjonarne |
13) |
Prawo |
jednolite studia magisterskie stacjonarne |
14) |
Technologia żywności |
studia I stopnia stacjonarne i I stopnia niestacjonarne studia II stopnia stacjonarne i II stopnia niestacjonarne |
15) |
Wychowanie Fizyczne |
studia I stopnia stacjonarne |
16) |
Zarządzanie |
studia I stopnia stacjonarne i I stopnia niestacjonarne studia II stopnia stacjonarne i II stopnia niestacjonarne |
17) |
Logistyka |
studia I stopnia stacjonarne i I stopnia niestacjonarne |
2) pkt 3.1.14. otrzymuje brzmienie:
„3.1.14. Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (studia I stopnia) – tryb stacjonarny i niestacjonarny
a) Kandydaci legitymujący się „Nową Maturą”
O pozycji kandydata na liście rankingowej decyduje liczba punktów uzyskanych
z następujących przedmiotów:
- do wyboru: biologia lub matematyka lub fizyka/fizyka i astronomia lub chemia na poziomie podstawowym lub rozszerzonym,
- język obcy na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
Jeżeli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 1,5.
b) Kandydaci legitymujący się „Starą Maturą”
Liczbę punktów kwalifikacyjnych stanowi suma punktów przeliczanych zgodnie ze skalą podaną w punkcie 2.2. z ocen uzyskanych na maturze z następujących przedmiotów:
- do wyboru: biologia lub matematyka lub fizyka/fizyka i astronomia lub chemia,
- język obcy (w przypadku braku na świadectwie maturalnym języka obcego bierze się pod uwagę język polski).”
3) pkt 3.2.4. otrzymuje brzmienie:
„3.2.4. Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (studia II stopnia) – tryb stacjonarny i niestacjonarny
Kierunek przeznaczony jest dla kandydatów legitymujących się dyplomem ukończenia studiów pierwszego stopnia, studiów drugiego stopnia lub jednolitych studiów magisterskich na kierunkach należących do dyscypliny technologia żywności i żywienia. W przypadku absolwentów kierunków innych niż z dyscypliny technologia żywności i żywienia, Uczelniana Komisja Rekrutacyjna może zobowiązać kandydata do uzupełnienia efektów kształcenia/uczenia się, związanych z podstawami technologii żywności i żywienia wraz ze studentami kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka I stopnia i/lub Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności I stopnia, umożliwiających studiowanie na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka II stopnia.
O pozycji kandydata na liście rankingowej decyduje ocena uzyskana na dyplomie ukończenia studiów I stopnia. W przypadku gdy liczba kandydatów przekracza limit miejsc na kierunku, dodatkowe kryterium mające wypływ na pozycję na liście rankingowej stanowić będzie średnia arytmetyczna ocen uzyskanych w toku studiów na studiach I stopnia.”
4) Dodaje się pkt 3.1.17 w brzmieniu:
„3.1.17 Logistyka (studia I stopnia) – tryb stacjonarny i niestacjonarny
a) Kandydaci legitymujący się „Nową Maturą”
O pozycji kandydata na liście rankingowej decyduje liczba punktów uzyskanych
z następujących przedmiotów:
- do wyboru: matematyka, fizyka/fizyka i astronomia, informatyka, chemia, lub geografia na poziomie podstawowym lub rozszerzonym,
- język obcy na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
Jeżeli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 1,5.
b) Kandydaci legitymujący się „Starą Maturą”
Liczbę punktów kwalifikacyjnych stanowi suma punktów przeliczanych zgodnie ze skalą podaną w punkcie 2.2. z ocen uzyskanych na maturze z następujących przedmiotów:
- do wyboru: matematyka, fizyka/fizyka i astronomia, informatyka, chemia, lub geografia,
- język obcy (w przypadku braku na świadectwie maturalnym języka obcego bierze się pod uwagę język polski)”.
§ 2
Tekst jednolity Regulaminu Zasad Postępowania Rekrutacyjnego AŁ po zmianach, o których mowa w §1, stanowi załącznik do niniejszej Uchwały.
§ 3
Uchwałę przyjęto w głosowaniu jawnym.
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
Wytworzył: | Senat |
Dokument z dnia: | 2023-12-13 |
Opublikował: | Lisiecka Monika |
Publikacja z dnia: | 2024-01-05 10:12:15 |
Wersja dokumentu: | 1 |
Ilość wyświetleń: | 1156 |
Pokaż wszystkie dokumenty w kategorii rok akad. 2024/2025