Specjaliści Polskiej Komisji Akredytacyjnej ocenili w 2018 roku, że kierowany przez nią Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Łomżyńskiej „dysponuje najlepiej wyposażoną halą technologiczną dla technologii żywności w kraju”. Trudno wyobrazić sobie lepszą rekomendację studiów na uczelnianych kierunkach Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności oraz Technologia żywności.
Polska Komisja Akredytacyjna. To niezależna instytucja, która czuwa, aby spełniane były standardy dla szkolnictwa wyższego. Tworzy ją od osiemdziesięciu do dziewięćdziesięciu członków powołanych przez ministra nauki i szkolnictwa wyższego, którzy posiadają co najmniej stopień naukowy doktora. Właśnie to merytoryczne gremium stwierdziło, że nasza hala technologiczna posiada niezwykły potencjał dydaktyczny.
Akademia Łomżyńska może pochwalić się nowoczesną halą technologiczną, ale także specjalistycznymi laboratoriami, które umożliwiają praktyczne przygotowanie do zawodu. Są to laboratoria mikrobiologiczne, analiz instrumentalnych, właściwości fizycznych żywności, gastronomiczne, analizy sensorycznej. W raporcie Polskiej Komisji Akredytacyjnej z 2018 roku jak mantra przewijają się słowa „unikalne, unikatowe, nowoczesne”. Mowa o sprzęcie, który umożliwia studentom zapoznanie się z procesami: suszenia, rozdrabniania, liofilizacji, filtracji, fermentacji, rektyfikacji, destylacji, ekstruzji, ekstrakcji i obróbki termicznej. Niezależni specjaliści napisali wprost – „infrastruktura udostępniona studentom znacznie przewyższa wymagania kształcenia na ocenianym kierunku”, „wydział dysponuje najlepiej wyposażoną halą technologiczną dla technologii żywności w kraju” oraz „studenci mogą zapoznać się z przebiegiem i przeprowadzić samodzielnie niemal wszystkie procesy technologiczne, typowe dla branży spożywczej, mając do dyspozycji aparaturę umożliwiającą programowanie jej pracy i zbieranie danych.”.
Jakość kształcenia wzmacniana jest także przez potencjał kadry akademickiej oraz umowy z zewnętrznymi podmiotami, instytucjami i firmami.